Πατάτες ακορντεόν με λουκάνικο
Γονιδίωμα ηλικίας χιλιάδων ετών μπορεί να είναι ο λόγος που οι περισσότεροι άνθρωποι αγαπούν τους υδατάνθρακες

Η λαχτάρα μας για ψωμί, ζυμαρικά και τηγανιτές πατάτες μπορεί να είναι στο DNA μας, σύμφωνα με μία νέα ανάλυση. Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι η ικανότητά μας να χωνεύουμε αμυλούχα τρόφιμα έχει πολύ βαθύτερες ρίζες από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως, εξηγώντας πιθανώς γιατί πολλοί από εμάς δεν μπορούμε να αντισταθούμε στους υδατάνθρακες.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Science, μελέτησε την εξελικτική ιστορία ενός γονιδίου που ονομάζεται AMY1, το οποίο παράγει την αμυλάση του σάλιου - το ένζυμο που αρχίζει να διασπά τα άμυλα μόλις φτάσουν στο στόμα μας. Για χρόνια, οι επιστήμονες γνώριζαν ότι οι άνθρωποι φέρουν πολλαπλά αντίγραφα αυτού του γονιδίου, αλλά ο εντοπισμός του «πότε» και του «πώς» αυτά τα αντίφραφα πολλαπλασιάζονται ήταν τόσο δύσκολος όσο το να αντισταθεί κάποιος σε μια ζεστή, με κρούστα μπαγκέτα.

«Η ιδέα είναι ότι όσο περισσότερα γονίδια αμυλάσης έχετε, τόσο περισσότερη αμυλάση μπορείτε να παράγετε και τόσο περισσότερο άμυλο μπορείτε να αφομοιώσετε αποτελεσματικά», λέει ο συγγραφέας της μελέτης, Omer Gokcumen, PhD, καθηγητής στο Τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Buffalo.

Το ένζυμο 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η αμυλάση είναι ένα ένζυμο που όχι μόνο διασπά το άμυλο σε γλυκόζη, αλλά δίνει και τη γεύση του στο ψωμί. «Η ιδέα είναι ότι όσο περισσότερα γονίδια αμυλάσης έχετε, τόσο περισσότερη αμυλάση μπορείτε να παράγετε και τόσο περισσότερο άμυλο μπορείτε να αφομοιώσετε αποτελεσματικά» λέει ο Ομέρ Γκόκσουμεν, καθηγητής στο τμήμα βιολογικών επιστημών του Κολεγίου Τεχνών και Επιστημών του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο.

Αναλύοντας το γονιδίωμα 68 αρχαίων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένου ενός δείγματος DNA 45.000 ετών από τη Σιβηρία, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες πριν από τη γεωργία είχαν ήδη διπλά αντίγραφα του γονιδίου. Αυτό υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι περπατούσαν ήδη στην Ευρασία με μια μεγάλη ποικιλία από αυτά τα γονίδια πολύ πριν αρχίσουν να εξημερώνουν φυτά και να τρώνε υπερβολικές ποσότητες αμύλου. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι διπλασιασμοί του γονιδίου AMY1 εμφανίστηκαν και σε Νεάντερταλ και στους στο μυστηριώδες ανθρώπινο είδος Ντενίσοβαν που ανακαλύφθηκε ότι υπήρχε πριν 20 χρόνια.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 29/10

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

teacher
Μέχρι αύριο οι αιτήσεις για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης
Οι ειδικότητες που ζητούνται για τις ΑΣΤΕ Κρήτης και Ρόδου
Μέχρι αύριο οι αιτήσεις για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης