nosokomeio-meth
INTIME NEWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Πως μεταδίδεται η μηνιγγίτιδα

Στη ΜΕΘ του νοσοκομείου του Αγίου Ανδρέα νοσηλεύεται η μαθήτρια του 6ου ΕΠΑΛ που έχει κολλήσει μηνιγγίτιδα στην Πάτρα, ύστερα από λιποθυμία που είχε στο σχολείο της.

Οι εξετάσεις σύμφωνα με την ΕΡΤ, βγήκαν θετικές στο μηνιγγιτιδόκοκκο.

Η ανήλικη ασθένησε από μηνιγγίτιδα και ταυτόχρονα πάσχει από πνευμονία σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Άννα Μαστοράκου, στην τοπική ιστοσελίδα dete.gr.

Εντοπίστηκαν οι επαφές της μαθήτριας

Παράλληλα, διενεργήθηκε ανίχνευση των επαφών που είχε η μαθήτρια με άτομα του στενού της κύκλου. Σύμφωνα με την Άννα Μαστοράκου οι στενές επαφές του κοριτσιού είναι η συμμαθήτρια της που καθόταν δίπλα της στο ίδιο θρανίο και τα άτομα του οικογενειακού περιβάλλοντος της ασθενούς.

«Είναι μικρός ο αριθμός των επαφών της σχετικά. Αυτό όμως που θέλω να υπογραμμίσω σε περίπτωση που κάποιο άτομο από το σχολείο ή γενικότερα του περιβάλλοντος της εμφανίσει συμπτώματα πυρετού, εξανθήματα ή λιποθυμία τότε θα πρέπει να σπεύσει στο νοσοκομείο. Δεν χρειάζεται πανικός, αυτό που χρειάζεται είναι ψυχραιμία και οι σωστές και συντονισμένες κινήσεις από όλους μας».

Τι είναι η μηνιγγίτιδα και πώς μεταδίδεται

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο μηνιγγιτιδόκοκκος, πνευμονιόκοκκος και ο αιμόφιλος ινφλουέντζας τύπου Β προκαλούν πάνω από το 75% όλων των κρουσμάτων βακτηριακής μηνιγγίτιδας και είναι υπεύθυνοι για το 90% της βακτηριακής μηνιγγίτιδας στα παιδιά. Για τους ενήλικες  επικρατεί ο πνευμονιόκοκκος.

Η μετάδοση γίνεται με άμεση επαφή από άτομο σε άτομο με σταγονίδια των αναπνευστικών εκκρίσεων. Ο μηνιγγιτιδόκοκκος δεν επιβιώνει στο περιβάλλον. Πηγή εξάπλωσης του μηνιγγιτιδόκοκκου είναι ο ασυμπτωματικός αποικισμός του ανώτερου αναπνευστικού, ο οποίος ποικίλει ανάλογα με την ηλικία.

Ασυμπτωματικοί φορείς μηνιγγιτιδόκοκκου είναι το 10% περίπου του γενικού πληθυσμού, αλλά τα ποσοστά κυμαίνονται από 2% σε παιδιά που δεν παρακολουθούν παιδικό σταθμό έως και 24-37% εφήβων και νεαρών ενηλίκων ηλικίας 15-24 ετών. Σε κλειστούς πληθυσμούς κατά τη διάρκεια επιδημιών το ποσοστό της φορείας αγγίζει το 100% . Πρόσφατη μελέτη από την Ελλάδα υπολογίζει τη φορεία μηνιγγιτιδοκόκκου σε 10,5% στο γενικό πληθυσμό με επιμέρους ποσοστά 13,1% και 11,3 σε παιδιά πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αντίστοιχα και 37,4% σε νεοσύλλεκτους.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 29/10

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα