Thumbnail
Τι θέσει καταλαμβάνει η Ελλάδα παγκοσμίως στην χρήση της αγγλικής γλώσσας

Τα αγγλικά είναι σήμερα η πιο διαδεδομένη γλώσσα παγκοσμίως, με περισσότερους από 1,5 δισεκατομμύριο ανθρώπους να τα μιλούν. Από αυτούς, πάνω από ένα δισεκατομμύριο τα χρησιμοποιούν ως δεύτερη γλώσσα, αριθμός που αυξάνεται συνεχώς.

Παρά τη θέση τους ως lingua franca της εποχής μας, το επίπεδο γνώσης των αγγλικών μεταξύ όσων τα μιλούν ως δεύτερη γλώσσα φαίνεται να χειροτερεύει. Αυτό προκύπτει από την ετήσια έρευνα της Education First (EF), η οποία καταγράφει τις επιδόσεις χωρών στην αγγλική γλώσσα μέσω του English Proficiency Index (EPI).

Η φετινή έρευνα, βασισμένη σε δεδομένα από 2,1 εκατομμύρια συμμετέχοντες, αποκαλύπτει ότι από τις 116 χώρες που αξιολογήθηκαν, πάνω από τις μισές σημείωσαν μείωση στην επάρκειά τους στα αγγλικά. Ειδικότερα, οι γυναίκες και οι φοιτητές παρουσιάζουν τις πιο αδύναμες γλωσσικές δεξιότητες.

ereuna

Ελλάδα: Στις κορυφαίες θέσεις παγκοσμίως

Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 8η θέση παγκοσμίως, μεταξύ των χωρών με «πολύ υψηλή επάρκεια». Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Ολλανδία, ενώ ακολουθούν η Νορβηγία, η Σουηδία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

ereuna

Στον αντίποδα, χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία παρουσιάζουν μέτριες επιδόσεις, με τη Γαλλία να υποχωρεί στην 49η θέση. Ακόμη χαμηλότερα βρίσκονται χώρες όπως η Τουρκία (65η θέση) και το Αζερμπαϊτζάν (86η), όπου η επάρκεια στα αγγλικά χαρακτηρίζεται ως «χαμηλή».

Παρά τις γενικές τάσεις υποχώρησης, υπήρξαν και θετικές ενδείξεις. Για παράδειγμα, η μακροχρόνια μείωση στις δεξιότητες της ηλικιακής ομάδας 18-20 σταμάτησε φέτος. Επιπλέον, το έμφυλο χάσμα στις γνώσεις αγγλικών μειώθηκε, αν και παραμένει έντονο σε ορισμένες περιοχές. Στην Αφρική, οι γυναίκες συνεχίζουν να έχουν καλύτερες επιδόσεις από τους άνδρες, κάτι που διατηρεί τη μοναδικότητά της σε αυτό το πεδίο.

Αν και η Ευρώπη εξακολουθεί να κυριαρχεί στις πρώτες θέσεις του δείκτη EF EPI, η γενική τάση δείχνει ότι οι δεξιότητες στην αγγλική γλώσσα χρειάζονται ενίσχυση, τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Ωστόσο, η σταθερή βελτίωση της Ελλάδας αποτελεί θετικό παράδειγμα για τις υπόλοιπες χώρες.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 21/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

DASKALOI
Υπουργείο Παιδείας: 30.000 μόνιμοι διορισμοί έως το 2027 και μείωση αναπληρωτών κατά 50%
Διορισμοί και προσλήψεις εκπαιδευτικών - Ο προγραμματισμός και το πρόβλημα με τις οργανικές θέσεις
Υπουργείο Παιδείας: 30.000 μόνιμοι διορισμοί έως το 2027 και μείωση αναπληρωτών κατά 50%
funds
Η σιωπηλή άλωση της Παιδείας: Όταν η ιδιωτική εκπαίδευση γίνεται όχημα πολιτισμικής μετάλλαξης
Η τάση εξαγοράς ιδιωτικών σχολείων από πολυεθνικούς εκπαιδευτικούς ομίλους και επενδυτικά funds δεν είναι μια απλή οικονομική πράξη. Αντιθέτως,...
Η σιωπηλή άλωση της Παιδείας: Όταν η ιδιωτική εκπαίδευση γίνεται όχημα πολιτισμικής μετάλλαξης
ελλαδα
Ελληνικά επώνυμα με τουρκικές ρίζες
Πολλά ελληνικά επώνυμα έχουν τις ρίζες τους στην τουρκική γλώσσα, κάτι που αποδίδεται στην ιστορική επιρροή της Οθωμανικής περιόδου.
Ελληνικά επώνυμα με τουρκικές ρίζες