Η υγιεινή διατροφή αποτελεί θεμελιώδη πυλώνα για την καλή υγεία και τη μακροζωία. Πρόσφατη έρευνα φέρνει στο φως πολύτιμα διατροφικά στοιχεία που μπορούν να προστατεύσουν από μια ολοένα πιο συχνή και επικίνδυνη μορφή καρκίνου, ο οποίος εμφανίζεται σε αυξημένα ποσοστά σε άτομα κάτω των 50 ετών.
Σύμφωνα με δύο μελέτες από το Πανεπιστήμιο Flinders στην Αυστραλία, που δημοσιεύτηκαν στο European Journal of Nutrition, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες και υγιεινά λίπη μπορεί να λειτουργήσει ως ασπίδα ενάντια στον καρκίνο του παχέος εντέρου. Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής ερευνητής, Δρ. Yohannes Melaku, υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ ανθυγιεινών διατροφικών επιλογών και καρκίνων του πεπτικού συστήματος.
Τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, καθώς τα περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου αυξάνονται ραγδαία μεταξύ νεότερων ηλικιών. Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία αναφέρει πως σχεδόν το 20% των διαγνώσεων αφορά άτομα κάτω των 54 ετών, ποσοστό διπλάσιο συγκριτικά με τρεις δεκαετίες πριν.
Η σημασία της σωστής διατροφής
Ο Δρ. Melaku υπογραμμίζει ότι η υιοθέτηση μιας διατροφής πλούσιας σε λαχανικά, φυτικές ίνες και υγιεινά λιπαρά, παράλληλα με τη μείωση κατανάλωσης ζάχαρης και αλκοόλ, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Ειδικότερα, όσοι καταναλώνουν περισσότερες φυτικές ίνες και ακόρεστα λιπαρά οξέα εμφανίζουν κατά 15% χαμηλότερο κίνδυνο.
Οι φυτικές ίνες, που βρίσκονται σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης, ενισχύουν την υγεία του εντέρου, προάγοντας την ανάπτυξη «καλών» βακτηρίων και μειώνοντας τη φλεγμονή.
Τροφές προς αποφυγή
Αντίθετα, ένα ανθυγιεινό διατροφικό πρότυπο που περιλαμβάνει υπερβολική κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, αλκοόλ, εξευγενισμένων υδατανθράκων και σακχαρούχων ποτών, συνδέεται με 14% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Η ίδια έρευνα καταδεικνύει ότι τροφές όπως τα όσπρια, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου κατά 17%.
Παρά τα ελπιδοφόρα ευρήματα, οι ειδικοί τονίζουν την ανάγκη για περισσότερες έρευνες, ώστε να εξεταστούν βαθύτερα οι επιδράσεις της διατροφής στην πρόληψη του καρκίνου. Όπως δήλωσε η Δρ. Amy Reynolds, στόχος είναι να κατανοηθεί καλύτερα η σχέση διατροφής και καρκίνων του γαστρεντερικού συστήματος.
«Η έρευνά μας υπενθυμίζει τη σημασία της διατροφής στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών. Ακολουθώντας υγιεινές διατροφικές συνήθειες, μπορούμε να προστατεύσουμε την υγεία μας μακροπρόθεσμα», κατέληξε ο Δρ. Melaku.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Θέλετε να βρίσετε στα αρχαία ελληνικά; 3 λέξεις είναι αρκετές
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 16/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ