Αντιβιοτικά: Αυτοί είναι οι 3 λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να τα λαμβάνουμε με το παραμικρό
Αντιβιοτικά: Οι 3 λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να τα παίρνουμε με το παραμικρό, σύμφωνα με γιατρό

Μια γιατρός μοιράστηκε πολύτιμες συμβουλές για τα αντιβιοτικά και τη σωστή χρήση τους, τονίζοντας πότε είναι απαραίτητα και πότε μπορούμε να αφήσουμε το σώμα μας να αναρρώσει μόνο του.

Αν και τα αντιβιοτικά είναι σωτήρια σε πολλές περιπτώσεις, μία γιατρός του Εθνικού Συστήματος Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS) προειδοποιεί για τους κινδύνους της υπερβολικής χρήσης τους και μας ενθαρρύνει να εμπιστευόμαστε περισσότερο τις φυσικές άμυνες του οργανισμού μας.

Γιατρός εξηγεί τους 3 λόγους για τους οποίους αποφεύγει τα αντιβιοτικά

Η Dr. Renee Hoenderkamp, η οποία μοιράζεται συχνά συμβουλές υγείας με το κοινό της στο TikTok, τόνισε τη σημασία της ορθολογικής χρήσης των αντιβιοτικών σ’ ένα νέο βίντεο. «Υπάρχουν τρεις λόγοι για τους οποίους παίρνω σπάνια αντιβιοτικά:

 

  • Πρώτον, δίνω μεγάλη έμφαση στη φυσική υγεία και προσπαθώ να αποφύγω τα φάρμακα όποτε είναι δυνατόν.
  • Δεύτερον, τα αντιβιοτικά μπορούν να διαταράξουν την ισορροπία των βακτηρίων στο έντερο, με πιθανές επιπλοκές στην υγεία.
  • Και τρίτον, η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών συμβάλλει στην ανάπτυξη ανθεκτικών βακτηρίων, καθιστώντας πιο δύσκολη τη θεραπεία σοβαρών λοιμώξεων στο μέλλον».

Εμπιστευτείτε το σώμα σας

Η Dr. Hoenderkamp βλέπει καθημερινά στοιχεία στην πρακτική της για τους ανθρώπους που επιθυμούν γρήγορες λύσεις για μακροχρόνιες ασθένειες. «Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζονται αντιβιοτικά – αυτό που χρειάζονται είναι να εμπιστευτούν το σώμα τους ότι θα κάνει τη δουλειά που έχει σχεδιαστεί να κάνει και θα σκοτώσει τον ιό ή τα βακτήρια που το έχουν μολύνει».

Η γιατρός υποστηρίζει ότι η “απαίτηση” των ανθρώπων για αντιβιοτικά προέρχεται από μια παρεξήγηση, καθώς πολλοί δεν συνειδητοποιούν ότι ορισμένες καταστάσεις απλώς «χρειάζονται χρόνο» για να θεραπευτούν με φυσικό τρόπο. «Όταν έχετε κρυολόγημα, χρειάζονται 10 έως 14 ημέρες για να βελτιωθείτε σταδιακά», πρόσθεσε.

«Ο βήχας μπορεί να διαρκέσει από 6 έως και 8 εβδομάδες, αλλά αυτό είναι φυσιολογικό και το σώμα θα αναρρώσει μόνο του». Επιπλέον, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ορισμένες ασθένειες, όπως αυτές που προκαλούνται από ιογενείς λοιμώξεις, δεν μπορούν να θεραπευτούν καθόλου με αντιβιοτικά.

Ο ιστότοπος του Εθνικού Συστήματος Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS) προειδοποιεί: «Τα αντιβιοτικά δεν δρουν για ιογενείς λοιμώξεις όπως το κρυολόγημα και η γρίπη. Ακολουθήστε τη συμβουλή του γιατρού σας. Η υπερβολική χρήση τους μπορεί να οδηγήσει σε ανθεκτικότητα των βακτηρίων, καθιστώντας τα αντιβιοτικά αναποτελεσματικά σε μελλοντικές λοιμώξεις».

Το μικροβίωμα του εντέρου: Ο αόρατος φύλακας της υγείας

Η Dr. Hoenderkamp υπογράμμισε τη σημασία του μικροβιώματος του εντέρου, περιγράφοντάς το ως το «πιο σημαντικό μέρος του σώματός σας» για τη διατήρηση της υγείας. Με το 80% των ανοσοκυττάρων να βρίσκεται εκεί, η λήψη αντιβιοτικών μπορεί να τα “σκοτώσει” και να χρειαστούν μήνες ή ακόμα και χρόνια για να ανακάμψει. Αυτό μπορεί να κάνει τα άτομα “πιο ευαίσθητα” σε άλλες λοιμώξεις.

«Η υγεία του εντέρου σας επηρεάζει τα πάντα, από τη διάθεση και την κατάθλιψη μέχρι ασθένειες όπως το Πάρκινσον, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και η νόσος του Crohn. Το έντερό σας είναι ο φύλακας άγγελος της υγείας σας – φροντίστε το και μην καταφεύγετε απερίσκεπτα στα αντιβιοτικά», συμπληρώνει η γιατρός.

Ο Dr. Bruce Warner, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Φαρμακευτικής και Υγειονομικής Υγείας της Αγγλίας και υπεύθυνος για την αντιμικροβιακή αντοχή, προειδοποιεί έντονα σε μια ανάρτηση του NHS: «Τα αντιβιοτικά μπορούν να βλάψουν τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου σας. Προστατέψτε τον εαυτό σας και τα καλά βακτήρια του εντέρου σας και μην χρησιμοποιείτε αντιβιοτικά παρά μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας».

Οι πιθανές παρενέργειες των αντιβιοτικών

Οι παρενέργειες των αντιβιοτικών είναι ένα σοβαρό ζήτημα. Η Dr. Hoenderkamp επισημαίνει ότι περίπου το ένα τρίτο των ανθρώπων που τα λαμβάνουν αντιμετωπίζει παρενέργειες, από ήπιες όπως διάρροια και ναυτία, έως πιο σοβαρές.

Επιπλέον, η αυξανόμενη ανθεκτικότητα των βακτηρίων στα αντιβιοτικά αποτελεί σημαντική απειλή για την υγεία. Όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, περίπου 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν το 2019 από λοιμώξεις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά. Είναι σημαντικό να τα λαμβάνουμε μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο και πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού.

Ο ιστότοπος της NHS προσθέτει: Όπως με οποιοδήποτε φάρμακο, τα αντιβιοτικά μπορούν να προκαλέσουν παρενέργειες. Τα περισσότερα αντιβιοτικά δεν προκαλούν προβλήματα εάν χρησιμοποιούνται σωστά και οι σοβαρές παρενέργειες είναι σπάνιες. Οι συνήθεις παρενέργειες περιλαμβάνουν:

  • αίσθημα αδιαθεσίας,
  • ναυτία,
  • φούσκωμα και δυσπεψία και
  • διάρροια.

Πηγή: enikos.gr 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Είσαι άνεργος στο κέντρο της Αθήνας; ΠΑΡΕ ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ 

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

stratos-arxiloxias-500-1200x675.jpg
Ένοπλες Δυνάμεις: Τι αλλάζει στη στρατιωτική θητεία από το 2025
Το 2025 αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η νέα στρατιωτική θητεία στην Ελλάδα, βασισμένη στο φινλανδικό πρότυπο, το οποίο έχει κερδίσει...
Ένοπλες Δυνάμεις: Τι αλλάζει στη στρατιωτική θητεία από το 2025
Άγιος Βασίλης με βέργες
Χριστούγεννα στη Γερμανία: Όταν ο Άγιος Βασίλης έκανε «δώρο» βέργες για να χτυπήσει τα άτακτα παιδιά
Οι σκοτεινοί βοηθοί του Άγιου Βασίλη στις χριστουγεννιάτικες παραδόσεις της Ευρώπης
Χριστούγεννα στη Γερμανία: Όταν ο Άγιος Βασίλης έκανε «δώρο» βέργες για να χτυπήσει τα άτακτα παιδιά