υπουργείο υγείας
Από αύριο, Δευτέρα, θα γίνουν οι πρώτες ανακοινώσεις που θα αφορούν αντιμετώπιση του χρόνου αναμονής

Η αντιμετώπιση των μεγάλων χρόνων αναμονής για προγραμματισμένες επεμβάσεις σε δημόσια νοσοκομεία, καθώς και για τα περιστατικά που χρήζουν άμεσης φροντίδας στα τμήματα επειγόντων, αποτελεί μία από τις κύριες προκλήσεις του υπουργείου Υγείας.

Στο πλαίσιο της νέας χρονιάς, αναμένονται να υλοποιηθούν σημαντικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επικεντρωθούν στη βελτίωση των συνθηκών και της καθημερινής εξυπηρέτησης των πολιτών.

Από αύριο, Δευτέρα, θα γίνουν οι πρώτες ανακοινώσεις που θα αφορούν αντιμετώπιση του χρόνου αναμονής. Το ηλεκτρονικό βραχιολάκι στα επείγοντα των νοσοκομείων θα είναι μία από αυτές.

Πώς θα λειτουργεί το ηλεκτρονικό βραχιόλι

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το ηλεκτρονικό βραχιόλι θα εφαρμοστεί την άνοιξη σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Οι ασθενείς που θα προσέρχονται στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων θα φορούν κατά την είσοδό τους ένα ηλεκτρονικό βραχιολάκι και θα το έχουν για όση ώρα παραμείνουν εκεί, ώστε να παρακολουθείται η "διαδρομή" τους και ο χρόνος παραμονής τους.

Αυτό θα γίνεται σε πραγματικό χρόνο σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας και όταν ο χρόνος αναμονής του ασθενούς είναι μεγάλος, θα χτυπάει "κόκκινο". Μέσω ενός απομακρυσμένου δικτύου και της διαδικασίας παρακολούθησης (tracking), οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου θα μπορούν να εντοπίζουν τους ασθενείς με τη μεγαλύτερη αναμονή. Έτσι, θα παρεμβαίνουν για να μειώνουν τον χρόνο αναμονής. Επιπλέον, όταν σκανάρεται επίσης το ηλεκτρονικό βραχιολάκι, που σχεδιάζεται να φέρει barcode, θα υπάρχει πρόσβαση στις ιατρικές πληροφορίες του ασθενούς.

"Η βέλτιστη ευρωπαϊκή πρακτική είναι τέσσερις ώρες, εάν φτάσουμε στις 6 ώρες μέση αναμονή ή 5 ώρες, θα είμαστε πραγματικά πάρα πολύ καλά. Σήμερα, δυστυχώς, έχουμε αναμονές που μπορούν να ξεπεράσουν και τις 10 ώρες στα μεγάλα νοσοκομεία σε εποχές μεγάλης εφημέρευσης. Και αυτό είναι πραγματικά εξοντωτικό για ένα ασθενή. Έχουμε εντοπίσει πού υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση", είχε σημειώσει ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Ηλεκτρονικός φάκελος

Μία από τις αλλαγές που έχουν ακουστεί πολλές φορές, αλλά τώρα αναμένεται να προχωρήσει τελικά είναι ο ηλεκτρονικός φάκελος υγείας. Πλέον τα αποτελέσματα των εξετάσεων ανεβαίνουν στο σύστημα σε ηλεκτρονική μορφή, όχι σε PDF, και αυτομάτως μπορούν να περάσουν από εξέταση στον ηλεκτρονικό μας φάκελο. Η πιλοτική λειτουργία του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας αναμένεται έως το τέλος του 2025 και θα τεθεί σε πλήρως λειτουργική χρήση από τον Ιανουάριο του 2026. 

Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο ψηφιακό σύστημα που συγκεντρώνει και αποθηκεύει όλα τα δεδομένα υγείας ενός ατόμου σε ένα ηλεκτρονικό αρχείο. Αυτό το αρχείο είναι προσβάσιμο τόσο από τον πολίτη όσο και από εξουσιοδοτημένους επαγγελματίες υγείας.

Ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας περιλαμβάνει πληροφορίες όπως το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς (διαγνώσεις, θεραπείες, εξετάσεις), δεδομένα για συνταγογράφηση φαρμάκων, αποτελέσματα απεικονιστικών και εργαστηριακών εξετάσεων, στοιχεία για εμβολιασμούς, καθώς και επείγουσες πληροφορίες όπως αλλεργίες ή χρόνιες παθήσεις. Ο πολίτης έχει πρόσβαση στον φάκελό του μέσω ασφαλών ψηφιακών καναλιών και μπορεί να εξουσιοδοτεί επαγγελματίες υγείας να βλέπουν τα δεδομένα του. Οι γιατροί έχουν πρόσβαση μόνο στα απαραίτητα στοιχεία, με τη συγκατάθεση του ασθενούς.

Η εφαρμογή του αποσκοπεί και στη μείωση των επαναλαμβανόμενων εξετάσεων, των λαθών στη χορήγηση φαρμάκων και στη συνολική εξοικονόμηση πόρων για το σύστημα υγείας. Παράλληλα, διευκολύνει την πρόληψη, καθώς επιτρέπει την καλύτερη παρακολούθηση της υγείας, των εμβολιασμών και των προληπτικών ελέγχων.

Τι θα γίνει με τις δαπάνες του ΕΣΥ

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, στις αρχές του 2025 ξεκινάει η χρήση των DRG’s. Τα DRG’s (Diagnosis-Related Groups) αποτελούν ένα σύστημα κατηγοριοποίησης των ασθενών και των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, με στόχο τη βελτίωση της αποδοτικότητας και τη δίκαιη χρηματοδότηση των νοσοκομείων. Το σύστημα αυτό βασίζεται στην κατάταξη των νοσηλειών σε ομάδες που έχουν κοινά χαρακτηριστικά, όπως η διάγνωση, οι χρησιμοποιούμενοι πόροι και το κόστος θεραπείας.

Σκοπός είναι στις αρχές της νέας χρονιάς να γενικευτεί η χρήση τους για τον υπολογισμό της δαπάνης όλων των νοσοκομείων της χώρας. Τα DRG’s είναι διαφορετικά από τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια. Τα ΚΕΝ ήταν ο τρόπος που κοστολογούνταν οι ιατρικές πράξεις μέσα στα δημόσια νοσοκομεία και όπως είχε δηλώσει ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, είναι ένα σύστημα που είχε πολλές ατέλειες, έγινε πρόχειρα την εποχή των μνημονίων για να ελεγχθούν οι δαπάνες. 

Ενιαία λίστα χειρουργείου

Πρόκειται για μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που λειτουργεί στην ΗΔΙΚΑ και είχε ξεκινήσει επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στην πραγματικότητα δεν λειτουργούσε. 

Μέσα στο πρώτο δίμηνο η πρόσβαση στα στοιχεία της λίστας θα είναι δημόσια σε πλατφόρμα, ώστε να μπορεί ο κάθε ασθενής να βλέπει όχι μόνο το σύνολο της αναμονής, αλλά να παρακολουθεί και ποια κλινική ανά νοσοκομείο έχει μικρότερη αναμονή. 

Σημειώνεται πως μέχρι το τέλος του 2025 πραγματοποιούνται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης πάνω από 37.500 δωρεάν απογευματινές επεμβάσεις στα νοσοκομεία. Οι ασθενείς που βρίσκονται σε αναμονή για χειρουργείο σε δημόσιο νοσοκομείο ξεπερνούσαν τις 100 χιλιάδες πριν από την έναρξη των επεμβάσεων. Από αυτούς, οι 40 χιλιάδες περιμένουν να ειδοποιηθούν περισσότερα από δύο χρόνια. Αν το πρόγραμμα λειτουργήσει, το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι σε έναν χρόνο η μέση αναμονή στην Ελλάδα θα φτάνει τους έξι μήνες, προσεγγίζοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Για να δικαιούται κάποιος το δωρεάν απογευματινό χειρουργείο θα πρέπει να έχει αναμονή άνω του ενός έτους. Για να μπορέσουν οι χειρουργικές ομάδες να ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης και να πάρουν αυτά τα χρήματα, θα πρέπει να προχωράνε γρήγορα στην εκκαθάριση της λίστας τους. Θα πηγαίνουν από τη μεγαλύτερη αναμονή προς τη μικρότερη.

Χειρουργεία γίνονται και από τις ιδιωτικές κλινικές. Το ποσό που τους αντιστοιχεί ανέρχεται στα 9 εκατ. Η απόφαση αυτή ελήφθη για να μην υπάρξει συμφόρηση στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και επειδή υπάρχουν κάποια χειρουργεία αρκετά εξειδικευμένα που δεν μπορούν να γίνουν στο ΕΣΥ. 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολικός εκφοβισμός: Το νέο μοριοδοτούμενο σεμινάριο του Παν.Αιγαίου

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 13/01

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ελληνικό ελαιόλαδο
Ελαιόλαδο: Νέοι κανόνες για τη μεταφορά και πώληση χωρίς παραστατικά – Τι αλλάζει στους τενεκέδες
Από τώρα και στο εξής, η διάθεση ελαιόλαδου σε τενεκέδες χωρίς παραστατικά απαγορεύεται, ενώ μόνο χύμα συσκευασίες έως 5 λίτρα θα επιτρέπεται να...
Ελαιόλαδο: Νέοι κανόνες για τη μεταφορά και πώληση χωρίς παραστατικά – Τι αλλάζει στους τενεκέδες
ikea_0_0.jpg
Πολωνία: Αντιαρματικές νάρκες εντοπίστηκαν σε αποθήκη καταστήματος IKEA

Σοκ προκάλεσε στην Πολωνία η αποκάλυψη ότι περίπου 240 αντιαρματικές νάρκες κατέληξαν στην αποθήκη της αλυσίδας...

Πολωνία: Αντιαρματικές νάρκες εντοπίστηκαν σε αποθήκη καταστήματος IKEA
Εφαρμογή facebook
Facebook και αξιοπιστία: Πώς οι χρήστες θα μπορούν να ελέγχουν την αλήθεια των αναρτήσεων
Από τη μία πλευρά, οι χρήστες καλούνται να επισημαίνουν τα ψέματα, να προσθέτουν διορθώσεις και να προειδοποιούν τους άλλους για πιθανό παραπλανητικό...
Facebook και αξιοπιστία: Πώς οι χρήστες θα μπορούν να ελέγχουν την αλήθεια των αναρτήσεων
kalifornia fvtia
Λος Άντζελες: Ιδιοκτήτης αποκαλύπτει πώς το σπίτι του σώθηκε από τις φωτιές ενώ τα διπλανά καταστράφηκαν
Πρόκειται για μία βίλα 9 εκατομμυρίων που και ο ιδιοκτήτης της έμεινε έκπληκτος όταν διαπίστωσε ότι σώθηκε
Λος Άντζελες: Ιδιοκτήτης αποκαλύπτει πώς το σπίτι του σώθηκε από τις φωτιές ενώ τα διπλανά καταστράφηκαν