sardela
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME NEWS
Μελέτες και συστάσεις, όπως αυτές του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, τονίζουν τη σημασία της ένταξης των ψαριών στη διατροφή τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα

Οι σαρδέλες, αν και συχνά υποτιμημένες, αποτελούν ένα από τα πιο θρεπτικά και υγιεινά ψάρια που μπορούμε να καταναλώσουμε. Ανήκουν στην οικογένεια των ρέγγων και το όνομά τους προέρχεται από το ιταλικό νησί της Σαρδηνίας, όπου και πρωτοπαρουσιάστηκαν. Παρόλο που οι περισσότερες άνθρωποι αγνοούν τα οφέλη τους, οι σαρδέλες είναι γεμάτες θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν την υγεία μας με πολλούς τρόπους. Ας δούμε γιατί πρέπει να τις ενσωματώσετε στην καθημερινή σας διατροφή.

Οφέλη για την Υγεία και Ευεργετική Δράση

Οι σαρδέλες είναι εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, όπως το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA), τα οποία είναι κρίσιμα για τη λειτουργία της καρδιάς και του εγκεφάλου. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι η κατανάλωση αυτών των λιπαρών οξέων μπορεί να μειώσει τους κινδύνους για σοβαρές καταστάσεις υγείας όπως η παχυσαρκία, ο καρκίνος και ο διαβήτης τύπου 2.

Επιπλέον, οι σαρδέλες είναι μια πολύ καλή πηγή βιταμίνης D, την οποία πολλοί άνθρωποι δεν καταναλώνουν επαρκώς. Η βιταμίνη D είναι σημαντική για τη διατήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος, την καλή συγκέντρωση και την πρόληψη της ταχείας γήρανσης. Ειδικότερα, η έλλειψη βιταμίνης D είναι κοινή σε πολλές χώρες, και η κατανάλωση σαρδελών μπορεί να συμβάλει στην κάλυψη αυτής της ανάγκης.

Πλούσιες σε Πρωτεΐνες και Χαμηλές σε Υδράργυρο

Οι σαρδέλες είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, απαραίτητες για την ανάπτυξη και αναγέννηση των κυττάρων του σώματός μας. Αυτό καθιστά το ψάρι ιδανικό για άτομα που επιθυμούν να βελτιώσουν τη μυϊκή τους μάζα ή να υποστηρίξουν τις διαδικασίες αποκατάστασης του οργανισμού τους.

Ένα ακόμα πλεονέκτημα της κατανάλωσης σαρδελών είναι ότι περιέχουν σημαντικά λιγότερο υδράργυρο σε σύγκριση με άλλους μεγάλους θηρευτές ψαριών, όπως ο σολομός ή ο τόνος. Επομένως, οι σαρδέλες είναι μια πιο ασφαλής επιλογή για την υγεία σας, ιδιαίτερα σε σχέση με τα ψάρια που συσσωρεύουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου.

Πώς να Επιλέξετε τις Καλύτερες Σαρδέλες

Όταν αγοράζετε σαρδέλες, είναι σημαντικό να διασφαλίσετε την ποιότητά τους. Στην αγορά υπάρχουν δύο βασικές ποικιλίες: η "Sardina pilchardus" (η κανονική σαρδέλα) και η "Sprattus sprattus" (η παπαλίνα). Προτιμήστε πάντα τη "Sardina pilchardus", καθώς η παπαλίνα δεν παρέχει τα ίδια θρεπτικά οφέλη και έχει χαμηλότερη ποιότητα.

Για τις κονσερβοποιημένες σαρδέλες, ελέγξτε για το πιστοποιητικό MSC (Marine Stewardship Council), το οποίο εγγυάται ότι το προϊόν έχει προέλθει από βιώσιμες και υπεύθυνες πηγές.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

δολοφονία
Φρίκη: Πατέρας κατηγορείται ότι δολοφόνησε την 14χρονη κόρη του κατά τη διάρκεια ενός «παιχνιδιού» στην κουζίνα
Η Σκάρλετ υπέκυψε από μεγάλη απώλεια αίματος, αφού το μαχαίρι διείσδυσε 11 εκατοστά βαθιά στο στήθος της και τρύπησε την καρδιά της
Φρίκη: Πατέρας κατηγορείται ότι δολοφόνησε την 14χρονη κόρη του κατά τη διάρκεια ενός «παιχνιδιού» στην κουζίνα
international_hellenic_university
ΔΙΠΑΕΙ: Ποια είναι τα τρία τμήματα που εξισώνονται με Πολυτεχνικές σχολές
Τρία τμήματα του ΔΙΠΑΕ εξισώνονται με Πολυτεχνικές σχολές – Αναδρομική ισχύς για όλους τους αποφοίτους - Αναλυτικά το ΦΕΚ
ΔΙΠΑΕΙ: Ποια είναι τα τρία τμήματα που εξισώνονται με Πολυτεχνικές σχολές