αμορ
Το ακραίο σενάριο προβλέπει σεισμό 6 – 6,2 Ρίχτερ, που αν πραγματοποιηθεί, ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στην περιοχή

Η σεισμική δραστηριότητα μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία, καθώς αρκετοί σεισμοί, κυρίως μικρότερης κλίμακας, συνεχίζουν να ταράζουν την περιοχή.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας, Ευθύμιο Λέκκα, το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού, που είχε δώσει τον ισχυρό σεισμό των 7,6 Ρίχτερ το 1956, δεν έχει ενεργοποιηθεί, καθώς απαιτούνται χιλιάδες χρόνια για να συσσωρευτεί η ενέργεια που θα προκαλέσει έναν νέο σεισμό τέτοιου μεγέθους.

Παρόλα αυτά, ο καθηγητής επεσήμανε ότι η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή παραμένει έντονη, κάτι που εξακολουθεί να επιβεβαιώνει η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου.

Ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι παρατηρείται μια σειρά μικρότερων σεισμών, με μεγέθη έως 5 Ρίχτερ, που μπορεί να διαρκέσουν μέρες ή ακόμα και εβδομάδες. Οι σεισμοί αυτοί ενδέχεται να προέρχονται από τη δραστηριότητα δεκάδων ρηγμάτων που βρίσκονται μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης, και που ενεργοποιούνται το ένα μετά το άλλο. Η φύση των σεισμών κάτω από τη θάλασσα, που δεν μπορεί να παρακολουθηθεί με άμεση οπτική επαφή, καθιστά την εκτίμηση των ακριβών εξελίξεών τους ιδιαίτερα δύσκολη.

Πέρα από την ανησυχία που προκαλεί η κατάσταση, ο κ. Λέκκας ανέφερε δύο σενάρια για την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας. Το ευνοϊκό σενάριο προβλέπει την κορύφωση της δραστηριότητας με έναν σεισμό περίπου 5,5 Ρίχτερ, χωρίς σοβαρές επιπτώσεις. Σε αυτήν την περίπτωση, η σεισμική δραστηριότητα θα αποκλιμακωθεί σταδιακά. Ωστόσο, το ακραίο σενάριο προβλέπει σεισμό 6 – 6,2 Ρίχτερ, που αν πραγματοποιηθεί, ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στην περιοχή. Ο καθηγητής διαβεβαίωσε, πάντως, ότι οι αρχές έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα επιχειρησιακά μέτρα και λειτουργούν με βάση αυτό το ακραίο σενάριο, αν και η πιθανότητά του είναι μικρή.

Η πολιτεία βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα, με όλους τους αρμόδιους φορείς σε εγρήγορση για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε ενδεχομένου. Ωστόσο, ο κ. Λέκκας τόνισε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο «σημείο μηδέν» για την ολοκληρωτική αποκλιμάκωση, καθώς η σεισμική δραστηριότητα μπορεί να συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως είχε συμβεί με την περίπτωση του Αρκαλοχωρίου, όπου η διαδικασία αποφόρτισης κράτησε περισσότερο από ένα χρόνο.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 3/02

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

olme
ΟΛΜΕ: Ολοι την Παρασκευή 7/2 στα Προπύλαια για τα Τέμπη - Διευκολυντική στάση εργασίας
ΟΛΜΕ: «Να λέει ένα παιδί: ΔΕΝ ΕΧΩ ΟΞΥΓΟΝΟ – Αυτό είναι που κάνει το κράτος δολοφόνο! Καμία συγκάλυψη!»
ΟΛΜΕ: Ολοι την Παρασκευή 7/2 στα Προπύλαια για τα Τέμπη - Διευκολυντική στάση εργασίας
Χριστουγεννιάτικος μποναμάς
Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο: Τι αναφέρει η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωσή του, επισημαίνει ότι η προτεινόμενη τροπολογία είναι απολύτως τεκμηριωμένη οικονομικά και βασίζεται στην Έκθεση του Γενικού...
Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο: Τι αναφέρει η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ
synodos prytaneon mystras
Σύνοδος Πρυτάνεων: Τον Μάϊο στη Θεσσαλονίκη η επόμενη - Τι ζητούν τα ΑΕI, τι φέρνει ο Πιερρακάκης
Ζήτημα αιχμής αναμένεται να είναι τόσο η αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη των ΑΕΙ που θα γίνει κατόπιν προτάσεων των ιδίων των ΑΕΙ αλλά κυρίως της...
Σύνοδος Πρυτάνεων: Τον Μάϊο στη Θεσσαλονίκη η επόμενη - Τι ζητούν τα ΑΕI, τι φέρνει ο Πιερρακάκης