Η πρόσφατη έρευνα σχετικά με την κατασκευή των πυραμίδων στην Αίγυπτο ανατρέπει πολλές από τις παλιές αντιλήψεις που επικρατούσαν για τον τρόπο με τον οποίο οι αρχαίοι Αιγύπτιοι κατάφεραν να οικοδομήσουν τα επιβλητικά αυτά μνημεία πριν από περίπου 4.500 χρόνια. Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, οι επιστήμονες εντόπισαν μια προηγμένη τεχνολογία, η οποία φαίνεται να περιλάμβανε την αξιοποίηση υδραυλικών συστημάτων για την ανύψωση των βαρέων λίθων, μια διαδικασία πολύ πιο σύνθετη και τεχνολογικά εξελιγμένη από ό,τι είχαμε φανταστεί.
Οι πυραμίδες, ιδιαίτερα αυτές της Γκίζας και άλλες μεγάλες κατασκευές, έχουν προκαλέσει το θαυμασμό και την περιέργεια των ανθρώπων για αιώνες. Πολλές θεωρίες υπήρχαν σχετικά με τον τρόπο κατασκευής τους, με την επικρατέστερη να αναφέρεται στη χρήση ράμπων, μοχλών και χιλιάδων εργατών για τη μετακίνηση των τεράστιων όγκων πέτρας. Ωστόσο, οι πρόσφατες ανακαλύψεις αποκαλύπτουν ότι οι Αιγύπτιοι πιθανώς χρησιμοποίησαν υδραυλική δύναμη και καινοτόμες τεχνικές για να διευκολύνουν αυτή τη διαδικασία.
Μία από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις αφορά τη μελέτη του περίβολου Gisr el-Mudir, μια τεράστια αρχαία κατασκευή στη Σακάρα, η οποία φαίνεται να είχε σχεδιαστεί ως σύστημα ελέγχου των υδάτων. Η μελέτη αυτή, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE, έδειξε ότι ο περίβολος δεν ήταν απλώς μια αρχαία αποθήκη ή άχρηστο κτίσμα, αλλά μάλλον ένα σύστημα που παγίδευε και κατεύθυνε το νερό με σκοπό να βοηθήσει στην ανύψωση των τεράστιων λίθων που απαιτούνταν για την κατασκευή των πυραμίδων.
Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της μελέτης, Xavier Landreau, το σύστημα αυτό, που περιλάμβανε φράγματα και υδραυλικούς μηχανισμούς, πιθανόν έδινε τη δυνατότητα στους Αιγυπτίους να χρησιμοποιούν τη δύναμη του νερού για να ανυψώσουν τα βαριά πέτρινα μπλοκ με μεγαλύτερη ευκολία και ακρίβεια, αντί να βασίζονται μόνο στη χειρωνακτική εργασία. Αυτή η τεχνική, σύμφωνα με τους ερευνητές, θα επέτρεπε την αποτελεσματική κατασκευή των πυραμίδων σε ένα επίπεδο που, μέχρι πρότινος, φάνταζε αδύνατο χωρίς την ύπαρξη σύγχρονης μηχανικής.
Η μελέτη υπογραμμίζει ότι ο τρόπος ανύψωσης των λίθων, μέσω ενός "υδραυλικού μηχανισμού ανύψωσης", είναι κάτι που δεν είχε αναφερθεί ποτέ στο παρελθόν και αποτελεί μια πραγματική επανάσταση στην κατανόηση της αρχαίας αιγυπτιακής μηχανικής. Η ανακάλυψη αυτή ανατρέπει την προηγούμενη αντίληψη ότι οι Αιγύπτιοι χρησιμοποίησαν μόνο απλές και πρωτόγονες μεθόδους, όπως οι ράμπες στην άμμο, και προσφέρει μια πιο ακριβή και λειτουργική εικόνα της κατασκευαστικής διαδικασίας.
Πέρα από την επίδραση αυτή στις κατασκευαστικές τεχνικές των πυραμίδων, η μελέτη δείχνει επίσης ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ήταν σε θέση να κατασκευάσουν πιο σύνθετες και εξελιγμένες δομές από ό,τι πιστεύαμε μέχρι τώρα. Αυτό το νέο εύρημα δεν αφορά μόνο τις πυραμίδες, αλλά και άλλες γύρω κατασκευές, οι οποίες μέχρι σήμερα παρέμεναν άγνωστες ή αμφιλεγόμενες στους αρχαιολόγους.
Οι ειδικοί θεωρούν ότι αυτή η έρευνα ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω ανακαλύψεις και μια πιο λεπτομερή κατανόηση της αρχιτεκτονικής και μηχανικής των Αιγυπτίων. Παρά τις πολλές θεωρίες και υποθέσεις που έχουν διατυπωθεί για τις μεθόδους κατασκευής αυτών των μνημείων, φαίνεται ότι τα ευρήματα αυτά είναι μόνο η αρχή ενός μεγαλύτερου κύματος ανακαλύψεων που θα φωτίσουν τον τρόπο με τον οποίο δημιουργήθηκαν αυτά τα εμβληματικά έργα και πώς οι αρχαίοι Αιγύπτιοι κατάφεραν να επιτύχουν ένα επίτευγμα που ακόμη και σήμερα εντυπωσιάζει την ανθρωπότητα.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 24/02
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση