Η σούπα είναι το φαγητό που συνδυάζει άριστα θρεπτικά συστατικά με την απαραίτητη ζεστασιά για τις κρύες χειμωνιάτικες μέρες. Χορταστικές και θρεπτικές, οι σούπες προσφέρουν μια ποικιλία βιταμινών και φυτικών ινών, που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, χωρίς να επιβαρύνουν τον οργανισμό με πολλές θερμίδες. Ειδικά όταν περιέχουν φρέσκα λαχανικά, αποτελούν εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών που καλύπτουν τις ημερήσιες ανάγκες μας.
Τα λαχανικά, τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία μας, περιέχουν αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C και οι πολυφαινόλες, που παίζουν καθοριστικό ρόλο στη μείωση της φλεγμονής στην εντερική χλωρίδα. Η εντερική χλωρίδα ή μικροβίωμα αναφέρεται στο σύνολο των βακτηρίων που ζουν στο λεπτό και το παχύ έντερο, και η ισορροπία της είναι κρίσιμη για τη σωστή πέψη, την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και τη γενικότερη υγεία του οργανισμού.
Ιδιαίτερα το λάχανο, ένα κοινό συστατικό σε πολλές σούπες, προσφέρει αλκαλική δράση και βοηθά στη ρύθμιση του pH στο έντερο, ανακουφίζοντας από τη καούρα και την παλινδρόμηση οξέος. Συνδυασμένο με το σκόρδο, το λάχανο δημιουργεί έναν ισχυρό μηχανισμό προστασίας για το πεπτικό σύστημα, ενισχύοντας τις αντιβακτηριακές του ιδιότητες και συμβάλλοντας στην αποτροπή χρόνιων φλεγμονωδών παθήσεων.
Για να ολοκληρώσετε τη θρεπτική αξία της σούπας, μην παραλείψετε να προσθέσετε όσπρια, όπως φασόλια, τα οποία βοηθούν στη βελτίωση της κινητικότητας του εντέρου και την καλή του λειτουργία. Με αυτούς τους συνδυασμούς συστατικών, η σούπα δεν είναι απλώς ένα γεύμα για το χειμώνα, αλλά και ένα ισχυρό εργαλείο για την ενίσχυση της υγείας του εντέρου και τη βελτίωση της πεπτικής διαδικασίας.
Για να φτιάξετε κι εσείς αυτή τη gut-friendly λαχανόσουπα θα χρειαστείτε:
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο (περίπου 1 φλιτζάνι )
- 5 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε λεπτές φέτες ( 3 κουταλιές της σούπας )
- 4 φλιτζάνια πράσινο λάχανο, ψιλοκομμένο
- 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη
- ½ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο πιπέρι
- 4 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών με μειωμένο νάτριο
- 1 κονσέρβα λευκά φασόλια (κανελίνι), χωρίς αλάτι, ξεπλυμένα
- ¼ φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
- 1 μεγάλο αυγό
- 2 ½ κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
- 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο άνηθο
- ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Αφού συγκεντρώσετε τα υλικά:
- Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνετε 2 κουταλιές της σούπας λάδι σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο σε φέτες. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να μαλακώσουν και να μυρίσουν αλλά όχι να ροδίσουν, περίπου 4 λεπτά.
- Ρίξτε το λάχανο, τη ρίγανη και και ½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι συνεχίζοντας το ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι το λάχανο να αρχίσει να μαλακώνει, περίπου 3 λεπτά.
- Προσθέστε τα 4 φλιτζάνια ζωμού και τα φασόλια. Αυξήστε τη θερμοκρασία μέχρι η σούπα να πάρει μία βράση, στη συνέχεια χαμηλώστε ξανά , σκεπάστε την κατσαρόλα και ανακατέψτε μέχρι να μαλακώσει το λάχανο ( περίπου 8 λεπτά).
- Χτυπήστε με σύρμα ¼ φλιτζάνι παρμεζάνα, 1 αυγό και 2 ½ κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού σε ένα μέτριο μπολ. Ενώ ανακατεύετε συνεχώς, περιχύστε περίπου ½ φλιτζάνι από τον ζεστό ζωμό της σούπας στο μείγμα του αυγού μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως.
- Αφαιρέστε τη σούπα από τη φωτιά και ρίξτε το υπόλοιπο αυγολέμονο. Προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας άνηθο και ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
- Αν θέλετε, γαρνίρετε με έξτρα φρεσκοτριμμένο πιπέρι και φρέσκο άνηθο.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 12/02
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση