ηφαι
Η εκτίμηση για την εξέλιξη του φαινομένου δεν είναι εύκολη, ωστόσο υπάρχουν δύο πιθανά σενάρια

Σε επιφυλακή παραμένουν οι Αρχές και οι επιστήμονες για την έντονη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται στις Κυκλάδες, καθώς οι πρόσφατοι σεισμοί προκαλούν προβληματισμό. Παρά την ύφεση των δονήσεων, οι ειδικοί ανησυχούν για τις αλλαγές που καταγράφηκαν το βράδυ της Παρασκευής 14 Φεβρουαρίου, οι οποίες φαίνεται να υποδεικνύουν ενδείξεις ηφαιστειακής δραστηριότητας.

Ο καθηγητής φυσικών καταστροφών και ακαδημαϊκός Κώστας Συνολάκης μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε ότι οι σεισμοί που σημειώθηκαν είχαν διαφορετικά χαρακτηριστικά από τις προηγούμενες δονήσεις, αναφέροντας ότι αυτές πιθανόν να συνδέονται με την άνοδο ηφαιστειακού μάγματος. «Αυτές οι δονήσεις, παρά το ότι σταμάτησαν μέσα σε μιάμιση ώρα, ήταν καθαρά ηφαιστειακές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Συνολάκης.

Οι επιστήμονες εξετάζουν τις νέες αυτές πληροφορίες με προσοχή, καθώς φαίνεται να ανακύπτει το ενδεχόμενο ηφαιστειακής έξαρσης, κάτι που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα της σεισμικής δραστηριότητας. Ο καθηγητής επισήμανε ότι η κατάσταση είναι σοβαρή και δεν επιτρέπει εφησυχασμό. «Εάν η σεισμικότητα αλλάζει τόσο γρήγορα και δείχνει να είναι ηφαιστειακή, πρέπει να επανεξετάσουμε τα σχέδιά μας», δήλωσε, κάνοντας παράλληλα αναφορά σε παρόμοια φαινόμενα του 2011 και 2012, τα οποία δεν ήταν πρωτόγνωρα για την περιοχή.

Αναλύοντας τα γεγονότα, ο κ. Συνολάκης εξήγησε ότι οι μετατοπίσεις των ρηγμάτων και οι σεισμοί δείχνουν ότι το μάγμα ανεβαίνει προς την επιφάνεια, προκαλώντας ρωγμές και θραύσεις. Σημείωσε, μάλιστα, ότι οι σεισμολόγοι μιλούν για «ηφαιστειακό σμήνος» με πολύ θόρυβο, κάτι που ενισχύει τις ανησυχίες για την αύξηση της ηφαιστειακής δραστηριότητας στην περιοχή.

Οι ειδικοί της Αρχής έχουν ξεκινήσει νέες έρευνες και επισημαίνουν την ανάγκη για ευρύτερη συνεργασία με ξένους επιστήμονες που διαθέτουν εμπειρία σε παρόμοια φαινόμενα. Σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι αναγκαίο να συγκριθεί το φαινόμενο με δεκάδες άλλες περιπτώσεις ώστε να γίνει καλύτερη εκτίμηση της πορείας της δραστηριότητας και των πιθανών κινδύνων.

Η εκτίμηση για την εξέλιξη του φαινομένου δεν είναι εύκολη, ωστόσο υπάρχουν δύο πιθανά σενάρια. Είτε η άνοδος του μάγματος να οδηγήσει στη δημιουργία ενός μικρού ηφαιστειακού κώνου είτε να προκαλέσει έναν μεγαλύτερο σεισμό, γεγονός που θα απαιτήσει αυξημένη προσοχή και συντονισμό για την προστασία των κατοίκων της περιοχής.

Για την ώρα, οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας και αναμένουν νέα στοιχεία που θα επιτρέψουν την εξαγωγή πιο ασφαλών συμπερασμάτων. Όπως δήλωσε ο κ. Συνολάκης, «μόνο ο Εγκέλαδος γνωρίζει» και αν η σεισμικότητα συνεχίσει να μειώνεται τις επόμενες ημέρες, θα είναι πιο εύκολο να βγουν τελικά συμπεράσματα για την πορεία της κατάστασης.

Η αυξημένη σεισμική δραστηριότητα και οι ηφαιστειακές ενδείξεις παραμένουν ένα κρίσιμο θέμα, με τις Αρχές και τους επιστήμονες σε συνεχείς επαγρύπνηση για να προλάβουν τυχόν επιπλοκές και να προστατεύσουν τον πληθυσμό από κάθε ενδεχόμενο κινδύνου.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 17/02

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα