Η επίδραση στο μικροβίωμα του εντέρου
Μελέτες δείχνουν ότι οι γαλακτωματοποιητές μπορούν να επηρεάσουν το μικροβίωμα του εντέρου, προκαλώντας φλεγμονές που μπορεί να συνδέονται με χρόνιες παθήσεις. Αυτός ο παράγοντας εξηγεί, εν μέρει, γιατί οι δίαιτες με πολλά υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, που περιέχουν γαλακτωματοποιητές, συσχετίζονται με αυξημένους κινδύνους για την υγεία.
Πού βρίσκονται οι γαλακτωματοποιητές
Παρόλο που χρησιμοποιούνται κυρίως σε επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως μπισκότα, παγωτά και σάλτσες, μπορούν να βρεθούν ακόμα και σε προϊόντα που προωθούνται ως υγιεινά, όπως ορισμένα γιαούρτια και δημητριακά. Σύμφωνα με έρευνες, σχεδόν το 45% των συσκευασμένων τροφίμων περιέχει αυτού του είδους τα πρόσθετα.
Τεχνητοί και φυσικοί γαλακτωματοποιητές
Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι γαλακτωματοποιητών. Κάποιοι, όπως η καρβοξυμεθυλοκυτταρίνη και το polysorbate 80, είναι τεχνητοί και φαίνεται να έχουν τη μεγαλύτερη αρνητική επίδραση στο έντερο. Άλλοι, όπως η λεκιθίνη σόγιας και το κόμμι γκουάρ, είναι φυσικής προέλευσης και θεωρούνται λιγότερο επιβλαβείς.
Τι προτείνουν οι επιστήμονες
Αν και η πλήρης αποφυγή των γαλακτωματοποιητών μπορεί να είναι δύσκολη, η μείωση της κατανάλωσης υπερεπεξεργασμένων τροφίμων είναι ένας σημαντικός τρόπος για να περιοριστεί η πρόσληψή τους. Οι ειδικοί συνιστούν να δίνεται προτεραιότητα σε φυσικά τρόφιμα, όπως γιαούρτια χωρίς πρόσθετα, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, καθώς και να διαβάζονται προσεκτικά οι ετικέτες των προϊόντων πριν την αγορά.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 24/03
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ