Σπάνια ένας μαθηματικός γίνεται διάσημος, αλλά αυτό συνέβη τον Ιούνιο του 1993, όταν ο Βρετανός μαθηματικός Andrew Wiles απέδειξε το τελευταίο θεώρημα του Pierre de Fermat, λύνοντας το πιο δύσκολο μαθηματικό πρόβλημα του κόσμου, που είχε απασχολήσει την επιστημονική κοινότητα για 356 χρόνια.
Το τελευταίο θεώρημα του Fermat, ίσως το πιο γνωστό έργο του, υποστήριζε ότι δεν υπάρχουν θετικοί ακέραιοι αριθμοί (a), (b) και (c) που να ικανοποιούν την εξίσωση:
aⁿ + bⁿ = cⁿ
Ο Fermat ισχυρίστηκε ότι είχε αποδείξει το θεώρημα τον 17ο αιώνα, αλλά ποτέ δεν κατέγραψε την απόδειξή του, αφήνοντας το πρόβλημα ανοιχτό για πάνω από 300 χρόνια. Η εξίσωση παρέμεινε άλυτη μέχρι το 1994, όταν ο Wiles, ένας Βρετανός μαθηματικός, παρουσίασε την πλήρη απόδειξη. Η λύση του, που δημοσιεύτηκε οριστικά το 1995 μετά από διορθώσεις, βασίστηκε σε προηγμένες μαθηματικές τεχνικές που περιλάμβαναν ελλειπτικές καμπύλες και μορφομορφικές μορφές.
Η επιτυχία του Wiles τον κατέστησε διάσημο παγκοσμίως. Η δημοτικότητα του αυξήθηκε στο Πρίνστον, όπου δίδασκε, και τα μηνύματα συγχαρητηρίων άρχισαν να καταφθάνουν με κάθε μέσο, από email έως φαξ. Το 2016, ο Wiles τιμήθηκε με το βραβείο Abel Prize και 700.000 δολάρια για την επίλυση του θεωρήματος.
Ο Pierre de Fermat, Γάλλος μαθηματικός του 17ου αιώνα, είχε αναφέρει την εξίσωση στο περιθώριο ενός βιβλίου του, ισχυριζόμενος ότι είχε μια εκπληκτική απόδειξη, αλλά δεν μπορούσε να την καταγράψει λόγω περιορισμένου χώρου. Το θεώρημά του λέει ότι δεν υπάρχουν θετικοί ακέραιοι αριθμοί που να ικανοποιούν την εξίσωση xn + yn = zn όταν το n είναι μεγαλύτερο από 2. Για το n = 2, οι λύσεις είναι γνωστές, αλλά σύμφωνα με το τελευταίο θεώρημα του Fermat, δεν υπάρχουν λύσεις όταν το n είναι μεγαλύτερο από 2.
Ο Andrew Wiles είχε εμμονή με το θεώρημα του Fermat από πολύ μικρός. Ο γιος ενός θεολόγου, ανακάλυψε το θεώρημα όταν ήταν 10 ετών, και το διάβασε σε ένα βιβλίο στη δημόσια βιβλιοθήκη της πόλης του. Επηρεασμένος βαθιά από αυτό, αποφάσισε να γίνει μαθηματικός για να λύσει το πρόβλημα.
«Πέρασα μεγάλο μέρος των εφηβικών μου χρόνων προσπαθώντας να το αποδείξω. Βρισκόταν πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μου», εξήγησε ο Wiles. Αλλά όταν έγινε μαθηματικός, συνειδητοποίησε ότι για να λύσει το πρόβλημα χρειαζόταν πολύ περισσότερα από απλό ενθουσιασμό.
Για επτά χρόνια, εργάστηκε αδιάκοπα πάνω στο θεώρημα, απομονωμένος σε ένα γραφείο στην σοφίτα του σπιτιού του. Δεν είχε υπολογιστή ή τηλέφωνο για να τον αποσπάσουν από τη δουλειά του. Ο μόνος που ήξερε για την προσπάθειά του ήταν ένας συνάδελφος, στον οποίο είχε ορκιστεί σε μυστικότητα.
Ο Wiles, μόλις έλυσε το θεώρημα, ένιωσε μία αίσθηση θλίψης. «Για πολλούς από εμάς, το πρόβλημα του Fermat ήταν κάτι που ονειρευόμασταν αλλά ποτέ δεν πιστεύαμε ότι θα το λύναμε», είπε. Μετά την επίλυση, υπήρξε μια αίσθηση απώλειας, καθώς το μυστήριο είχε πλέον επιλυθεί.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 31/03
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ