Η σουκραλόζη, ένα κοινό τεχνητό γλυκαντικό που χρησιμοποιείται συχνά ως υποκατάστατο της ζάχαρης για τη μείωση των θερμίδων, φαίνεται να έχει ανεπιθύμητες επιπτώσεις στην όρεξη. Μια πρόσφατη μελέτη από την Ιατρική Σχολή Keck του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας (USC) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση σουκραλόζης αυξάνει την όρεξη, κάτι που ενδέχεται να αναιρεί τα οφέλη της ως μέσο για την απώλεια βάρους.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Metabolism» και έδειξε ότι η σουκραλόζη αυξάνει τη δραστηριότητα στον υποθάλαμο του εγκεφάλου, ο οποίος ρυθμίζει την πείνα και το βάρος. Ακόμη πιο σημαντικό, η σουκραλόζη φαίνεται να επηρεάζει τον τρόπο που ο υποθάλαμος επικοινωνεί με άλλες περιοχές του εγκεφάλου, οι οποίες σχετίζονται με τα κίνητρα και τη λήψη αποφάσεων.
Πώς επηρεάζει η σουκραλόζη την όρεξη;
Σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης, Καθλίν Αλάνα Πέιτζ, η σουκραλόζη δεν αυξάνει τα επίπεδα των ορμονών που προκαλούν αίσθημα πληρότητας, όπως συμβαίνει με τη ζάχαρη. Αντιθέτως, η κατανάλωση ζάχαρης οδηγεί σε αύξηση του σακχάρου στο αίμα και των ορμονών που ρυθμίζουν την πείνα, όπως η ινσουλίνη και το γλυκαγονόμορφο πεπτίδιο 1 (GLP-1). Η σουκραλόζη, όμως, δεν έχει αυτήν την επίδραση, κάτι που φαίνεται να έχει πιο έντονο αποτέλεσμα σε άτομα με παχυσαρκία.
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν πείραμα σε 75 συμμετέχοντες, οι οποίοι κατανάλωσαν τρία διαφορετικά ποτά: νερό, ποτό με σουκραλόζη και ποτό με ζάχαρη. Χρησιμοποιώντας λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI), οι επιστήμονες παρακολούθησαν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου και την αντίδραση του οργανισμού. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η σουκραλόζη προκαλεί αυξημένη δραστηριότητα στον υποθάλαμο και σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τα κίνητρα και τη λήψη αποφάσεων, όπως η πρόσθια μοίρα της έλικας του προσαγωγίου.
Η σουκραλόζη και οι διατροφικές επιπτώσεις: Μια «σύγχυση» στον εγκέφαλο
Η καθηγήτρια Πέιτζ εξήγησε ότι η σουκραλόζη προκαλεί «σύγχυση» στον εγκέφαλο. Παρά την γλυκιά γεύση της, δεν παρέχει την αναμενόμενη θερμιδική ενέργεια, γεγονός που προκαλεί τον εγκέφαλο να «αναζητήσει» τις θερμίδες, οδηγώντας σε συχνές λιγούρες. Αυτή η διαδικασία μπορεί να επηρεάσει τις διατροφικές συνήθειες σε βάθος χρόνου.
Η μελέτη κατέδειξε επίσης ότι οι γυναίκες παρουσίασαν μεγαλύτερες αλλαγές στην εγκεφαλική δραστηριότητα σε σύγκριση με τους άνδρες, υποδεικνύοντας ότι η σουκραλόζη μπορεί να επηρεάζει διαφορετικά τα δύο φύλα.
Η ερευνητική ομάδα του USC έχει ήδη ξεκινήσει μια νέα μελέτη για να διερευνήσει τις επιπτώσεις των γλυκαντικών στον εγκέφαλο των παιδιών και εφήβων, οι οποίοι καταναλώνουν τα περισσότερα υποκατάστατα ζάχαρης και μπορεί να βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο για παχυσαρκία. Ο εγκέφαλος σε μικρές ηλικίες είναι πιο ευάλωτος, και οι επιπτώσεις της σουκραλόζης στην ανάπτυξή τους μπορεί να είναι κρίσιμες για την πρόληψη της παχυσαρκίας.
Αν και η σουκραλόζη θεωρείται συχνά μια εναλλακτική για την μείωση της ζάχαρης και των θερμίδων, τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής προκαλούν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητά της στη διαχείριση του σωματικού βάρους. Η αύξηση της όρεξης και η έλλειψη αντίδρασης στις ορμόνες που «κόβουν» την πείνα ενδέχεται να ακυρώνουν τα οφέλη της ως μέσο για την απώλεια βάρους.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 13/04
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ