Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών (Έμορι, Βόρεια Καρολίνα στο Τσάπελ Χιλ και Κολούμπια), εξέτασε τις φθαλάτες – ενώσεις που χρησιμοποιούνται ευρέως σε πλαστικά είδη και συσκευασίες, καθώς και σε καλλυντικά και απορρυπαντικά. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications και για πρώτη φορά δείχνουν άμεσες επιδράσεις αυτών των ουσιών στον μεταβολισμό νεογνών.
Οι βασικές διαπιστώσεις της μελέτης
Η μελέτη κατέδειξε ότι αυξημένα επίπεδα φθαλατών στο αίμα των εγκύων σχετίζονται με μειωμένα επίπεδα συγκεκριμένων πρόδρομων μορφών νευροδιαβιβαστών στο αίμα των νεογέννητων. Οι νευροδιαβιβαστές αυτοί, που συνδέονται με τον μεταβολισμό της τυροσίνης και της τρυπτοφάνης, είναι απαραίτητοι για τη σωστή εγκεφαλική ανάπτυξη.
Επιπλέον, εντοπίστηκαν βιολογικές μεταβολές που συνδέονται με δυσκολίες στη μνήμη, την προσοχή και την επεξεργασία πληροφοριών στα βρέφη. Οι αλλαγές αυτές φαίνεται να οφείλονται στην έκθεση των εμβρύων σε φθαλάτες ήδη από την ενδομήτρια ζωή.
Ο ρόλος του πλακούντα και η διείσδυση των χημικών
Τα ευρήματα της έρευνας καταρρίπτουν τη μέχρι πρότινος πεποίθηση ότι ο πλακούντας δρα ως αποτελεσματικό φράγμα απέναντι σε επιβλαβείς ουσίες. Αντιθέτως, αποδείχθηκε ότι οι φθαλάτες μπορούν να διαπεράσουν τον πλακούντα και να επηρεάσουν άμεσα τη βιολογία του εμβρύου.
Σύμφωνα με τη δρ Σούζαν Χόφμαν, συγγραφέα της μελέτης, τα δεδομένα δείχνουν ότι η έκθεση της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη έχει πιθανότητα να προκαλέσει σημαντικές επιδράσεις στη μελλοντική ανάπτυξη του παιδιού.
Επίμονη παρουσία χημικών μετά τη γέννηση
Ο αναπληρωτής καθηγητής Ντονγκάι Λιανγκ, επικεφαλής της μελέτης, τόνισε ότι οι φθαλάτες όχι μόνο επηρεάζουν τον οργανισμό της εγκύου αλλά και παραμένουν στον οργανισμό των παιδιών μετά τη γέννηση, προκαλώντας ενδείξεις βιολογικής απορρύθμισης. Η κατάσταση αυτή ενδέχεται να επηρεάσει τη νευροαναπτυξιακή πορεία των παιδιών.
Ανάγκη για περαιτέρω παρακολούθηση και μελέτη
Οι ερευνητές επισημαίνουν την ανάγκη για μακροχρόνια παρακολούθηση των παιδιών που εκτίθενται σε φθαλάτες προγεννητικά, προκειμένου να αποσαφηνιστεί εάν οι επιδράσεις είναι διαρκείς και σε τι βαθμό επηρεάζουν την ανάπτυξή τους. Παράλληλα, ζητείται περαιτέρω έρευνα για τον ρόλο συγκεκριμένων μεταβολιτών, όπως της τυροσίνης και της τρυπτοφάνης, και το πώς επηρεάζουν το νευρικό σύστημα.
Τέλος, οι επιστήμονες υπογραμμίζουν τη σημασία της ανάπτυξης στρατηγικών παρέμβασης με στόχο τον περιορισμό των επιδράσεων από τη χημική έκθεση κατά την εμβρυϊκή περίοδο.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 6/04
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ