Στο ζήτημα του τύπου, άλλοι ειδικοί προτείνουν τυριά πλήρους λιπαρών σε μικρές ποσότητες, ενώ άλλοι συστήνουν εκείνα με χαμηλά λιπαρά, ειδικά για άτομα με αυξημένη χοληστερόλη ή που επιθυμούν απώλεια βάρους. Ωστόσο, πέρα από τα λιπαρά, μεγαλύτερη σημασία έχει ο βαθμός επεξεργασίας του προϊόντος.
Όπως συμβαίνει και με πολλά άλλα τρόφιμα, η υπερβολική επεξεργασία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τόσο τη θρεπτική αξία όσο και τη λειτουργία του οργανισμού. Παρόλο που τα πρόσθετα συστατικά έχουν εγκριθεί για χρήση, η συστηματική κατανάλωσή τους ενδέχεται να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία.
Τι περιέχει ένα καλής ποιότητας τυρί
Ένα ποιοτικό τυρί βασίζεται σε απλά υλικά:
γάλα (πλήρες ή αποβουτυρωμένο),
επιτραπέζιο αλάτι,
πυτιά (ένζυμα πήξης),
καλλιέργειες γαλακτοβάκιλλων.
Στην παραγωγή των κίτρινων κυρίως τυριών, μπορεί να προστεθούν και άλλα συστατικά, όπως νιτρικά άλατα, φωσφορικά, γαλακτοματοποιητές και οξινιστές. Οι ουσίες αυτές, παρότι τεχνικά επιτρεπόμενες, αποτελούν ενδείξεις εκτεταμένης επεξεργασίας και καλό είναι να αποφεύγονται.
Σημεία προσοχής στην ετικέτα
Η ανάγνωση της ετικέτας αποτελεί το βασικότερο εργαλείο για μια σωστή επιλογή. Η παρουσία απλών και φυσικών συστατικών είναι δείκτης ποιότητας. Όταν αναγράφονται λέξεις όπως:
γάλα, αλάτι, πυτιά, καλλιέργειες, τότε πρόκειται για λιγότερο επεξεργασμένο προϊόν.
Αντίθετα, ονόματα όπως:
θειώδη, νιτρώδη, γλυκονο-δ-λακτόνη, φωσφορικά άλατα, κιτρικό οξύ, υποδηλώνουν χημική παρέμβαση και είναι προτιμότερο να αποφεύγονται.
Τυρί light ή παραδοσιακό;
Ένα τυρί με χαμηλά λιπαρά δεν είναι απαραίτητα κακής ποιότητας, εφόσον προέρχεται από αποβουτυρωμένο γάλα και δεν περιέχει περιττά πρόσθετα. Αν όμως στη λίστα των συστατικών εμφανίζονται πολλές τεχνητές ουσίες, τότε πρόκειται για προϊόν υψηλής επεξεργασίας.
Σύμφωνα με ειδικούς, όταν υπάρχει δίλημμα ανάμεσα σε ένα light τυρί γεμάτο πρόσθετα και ένα πλήρες παραδοσιακό τυρί χωρίς χημικά, είναι προτιμότερη η δεύτερη επιλογή – ακόμη κι αν καταναλωθεί σε μικρότερη ποσότητα.
Ο ρόλος της προέλευσης και του τύπου γάλακτος
Η ανοχή του οργανισμού στα γαλακτοκομικά προϊόντα επηρεάζεται και από την πολιτισμική και διατροφική παράδοση. Στην ελληνική διατροφή, τα προϊόντα που παράγονται από αιγοπρόβειο γάλα θεωρούνται πιο εύπεπτα από αυτά που προέρχονται από αγελαδινό, καθώς ο πληθυσμός έχει ιστορικά συμβιώσει με κατσίκες και πρόβατα.
Κατά συνέπεια, ελληνικά τυριά όπως φέτα, μυζήθρα, ανθότυρο και ακόμη και η γραβιέρα light από τον πάγκο, όταν δεν περιέχουν πρόσθετα, αποτελούν πιο ασφαλή και υγιεινή επιλογή.
Η αξιοπιστία του παραγωγού, η ανάγνωση της ετικέτας και η γνώση της προέλευσης του προϊόντος είναι τα βασικά κριτήρια για μια σωστή και ενημερωμένη επιλογή τυριού.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 16/04
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ