Η υπόθεση του σιδηροδρομικού εγκλήματος στα Τέμπη βρίσκεται συνεχώς στο προσκήνιο. Επίκεντρο αυτή τη φορά: η πυρόσφαιρα που σημειώθηκε κατά τη σύγκρουση των τρένων, αλλά και η αναξιοπιστία του ίδιου του πορίσματος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ – ή, μάλλον, των ανθρώπων που το συντάσσουν.
Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Οργανισμού, Χρήστος Παπαδημητρίου, εμφανίστηκε να ζητά την απόσυρση της επίμαχης αναφοράς για τα αίτια δημιουργίας της πυρόσφαιρας, σχεδόν 40 ημέρες μετά τη δημοσιοποίησή της. Παρότι το αρχικό πόρισμα παρέπεμπε σε πιθανολόγηση πτητικού υγρού, ο ίδιος ζήτησε να διορθωθεί άμεσα.
Εισαγγελική Παρέμβαση και Αναδίπλωση
Η κίνηση αυτή οδήγησε στην παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη, η οποία διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα για τη βασιμότητα της αναφοράς σε πτητικό υγρό και τη μεθοδολογία σύνταξης του πορίσματος.
Μόλις μία μέρα μετά, ο ίδιος ο Παπαδημητρίου... τα "γύρισε", δηλώνοντας μέσω του Οργανισμού πως υποστηρίζει απόλυτα την αρχική εκδοχή του πορίσματος. «Η εκτίμηση περί της μη συμμετοχής των ελαίων σιλικόνης βασίζεται σε βεβαίωση του καθηγητή του ΑΠΘ, κ. Κωνσταντόπουλου», αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΟΔΑΣΑΑΜ.
Η δήλωση αυτή αδειάζει την ίδια την Εισαγγελέα και δημιουργεί νέο κύκλο ερωτημάτων: ποια συμφέροντα ή πιέσεις κρύβονται πίσω από τις συνεχείς μετατοπίσεις στάσης;
Ενοχλημένο το Μαξίμου – Παρέμβαση Χατζηδάκη
Η αμηχανία και η δυσφορία φτάνουν ως το Μέγαρο Μαξίμου. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας δημόσια, δεν έκρυψε την ενόχλησή του: «Η στάση του κ. Παπαδημητρίου ως προς την πυρόσφαιρα δεν ήταν συνεκτική. Πέφτει σε παλινωδίες».
Την ίδια στιγμή, αναγνώρισε πως το υπόλοιπο πόρισμα έχει σοβαρές προτάσεις, εναρμονισμένες με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης – προσπάθεια διάσωσης της αξιοπιστίας του θεσμού.
Οργή από τις Οικογένειες Θυμάτων
Στον αντίποδα, οι οικογένειες των θυμάτων δηλώνουν εξοργισμένες με την αστάθεια και τις παρεμβάσεις. Ο Αντώνης Ψαρόπουλος, πατέρας της Μάρθης που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη, μίλησε ανοιχτά: «Δεν κατέρρευσε κανένα πόρισμα. Γίνεται μια συντονισμένη εκστρατεία αποπροσανατολισμού».
Τόνισε ότι η εκδοχή περί ελαίων σιλικόνης δεν στηρίζεται από την επιστημονική κοινότητα και βασίστηκε σε μια και μόνο άποψη, η οποία έχει επηρεάσει την ανάκριση για πάνω από δύο χρόνια.
Επικίνδυνη Τάση: Η Ποινικοποίηση της Επιστημονικής Άποψης
Ο κ. Ψαρόπουλος ήταν ξεκάθαρος: η επιστημονική διερεύνηση δεν πρέπει να ποινικοποιείται. Αν η εισαγγελέας θεωρεί εσφαλμένη μία άποψη, τότε θα πρέπει να καλέσει και τους τεχνικούς συμβούλους που προέβαλαν τις αντίθετες, οι οποίοι, κατά τον ίδιο, έχουν παρασύρει την έρευνα σε εσφαλμένη κατεύθυνση. «Με ποιο κριτήριο θεωρούμε παραπλανητική τη μία άποψη και όχι την άλλη;», διερωτήθηκε.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 16/04
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ