Το ήπαρ είναι κάτι παραπάνω από ένα «εργοστάσιο» του οργανισμού μας. Είναι ο αφανής ήρωας που φιλτράρει, αποτοξινώνει και κρατά τις ζωτικές μας λειτουργίες σε ισορροπία. Τι συμβαίνει όμως όταν αρχίσει να κουράζεται; Όπως τονίζει ο Dr. Jaban Moore, ειδικός στη λειτουργική ιατρική, πολλές φορές η δυσλειτουργία του ήπατος δεν εκδηλώνεται με θεαματικά συμπτώματα, αλλά... μιλάει μέσα από το δέρμα μας.
Το δέρμα ως «καθρέφτης» του ήπατος
Οι δερματικές αλλαγές –ακόμα και οι πιο ήπιες– μπορούν να λειτουργήσουν ως καμπανάκι κινδύνου για τοξικότητα στο ήπαρ, μια κατάσταση γνωστή ως τοξική ηπατίτιδα. Η βλάβη αυτή προκαλείται από την παρατεταμένη έκθεση σε επιβλαβείς ουσίες, όπως αλκοόλ, φάρμακα και τοξικά χημικά, και αν αφεθεί χωρίς αντιμετώπιση, μπορεί να εξελιχθεί σε κίρρωση ή ακόμα και ηπατική ανεπάρκεια.
Σύμφωνα με στοιχεία από τις ΗΠΑ, η κίρρωση συγκαταλέγεται ανάμεσα στις δέκα κυριότερες αιτίες θανάτου, με δεκάδες χιλιάδες περιστατικά ετησίως. Τι μπορεί να δείχνει, λοιπόν, το δέρμα μας για τη λειτουργία του ήπατος;
Τα δερματικά σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσεις
🔹 Εξανθήματα γύρω από το στόμα: Η φλεγμονή σε αυτήν την περιοχή, ιδίως όταν συνοδεύεται από ξηρότητα και κοκκινίλες, μπορεί να συνδέεται με ελλείψεις σε βιταμίνες όπως η Β2 ή μέταλλα όπως ο ψευδάργυρος. Αυτές οι ελλείψεις, με τη σειρά τους, μπορεί να είναι αποτέλεσμα κακής απορρόφησης λόγω δυσλειτουργίας του ήπατος.
🔹 Ευρυαγγείες: Οι μικρές φλέβες που θυμίζουν ιστό αράχνης και εμφανίζονται στο στήθος, το πρόσωπο ή την κοιλιά, ενδέχεται να υποδηλώνουν διαταραχή στη ρύθμιση των ορμονών ή της πίεσης, κάτι που σχετίζεται με ηπατικά προβλήματα – ιδιαίτερα σε περιπτώσεις μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος (NAFLD).
🔹 Έντονος κνησμός και σκουρόχρωμο δέρμα: Όταν το ήπαρ δυσκολεύεται να απομακρύνει τη χολή, συσσωρεύονται χολικά άλατα στο αίμα, προκαλώντας φαγούρα. Σε πιο προχωρημένες καταστάσεις, μπορεί να παρατηρηθούν και σκουρόχρωμες πλάκες στις πτυχώσεις του δέρματος, όπως στον λαιμό και τις μασχάλες – σύμπτωμα που συναντάται στη μελανίζουσα ακάνθωση.
🔹 Ροδόχρους ακμή: Αν και δεν αποτελεί άμεσο δείκτη ηπατικής τοξικότητας, έχει καταγραφεί σύνδεση με τη λιπώδη διήθηση του ήπατος. Οι αλλαγές στον μεταβολισμό και η φλεγμονή μπορεί να επηρεάζουν την ισορροπία των σμηγματογόνων αδένων, προκαλώντας ή επιδεινώνοντας δερματικές καταστάσεις.
Τι να κάνεις αν δεις αυτά τα σημάδια
Το δέρμα μας μάς μιλάει – και, καμιά φορά, φωνάζει. Αν παρατηρήσεις ανεξήγητες αλλαγές στο πρόσωπο ή το σώμα, όπως εξανθήματα, φαγούρα ή μικρές φλέβες που εμφανίζονται ξαφνικά, μην το αγνοήσεις. Μπορεί να είναι καιρός για έναν πλήρη έλεγχο της ηπατικής σου λειτουργίας.
Ένας ειδικός μπορεί να σου δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις και, αν χρειάζεται, να σε καθοδηγήσει στη σωστή διατροφή, αποφυγή τοξικών παραγόντων ή/και θεραπεία. Το ήπαρ σου –και το δέρμα σου– θα σε ευχαριστήσουν.
Πηγή: ygeiamou.gr
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 21/04
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ