Αυξημένος κίνδυνος πρόωρου θανάτου
Σύμφωνα με τα ευρήματα, όσοι έτρωγαν πάνω από 300 g κοτόπουλου κάθε εβδομάδα εμφάνισαν 27% μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν πρόωρα από οποιαδήποτε αιτία, σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν λιγότερα από 100 g την εβδομάδα. Το φαινόμενο ήταν ιδιαίτερα έντονο στους άνδρες και σχετίστηκε κυρίως με θανάτους από γαστρεντερικούς όγκους.
Οι επιστήμονες διατυπώνουν διάφορες υποθέσεις για το γιατί η υπερκατανάλωση κοτόπουλου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου:
Μεταλλαξιγόνες ουσίες: Υπερβολικό ψήσιμο ή τηγάνισμα μπορεί να παράγει καρκινογόνες ενώσεις (π.χ. πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες).
Χημικές προσμίξεις: Τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων και ορμονών στη διατροφή των πουλερικών ενδεχομένως να επιβαρύνουν τον οργανισμό.
Οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Γαστρεντερολογίας κατέγραψαν διατροφικά στοιχεία και ιατρικό ιστορικό 4.869 ενηλίκων, παρακολουθώντας την υγεία τους για 19 χρόνια. Κάθε συμμετέχων κατέθετε πληροφορίες για τις διατροφικές του συνήθειες μέσω αναλυτικού ερωτηματολογίου, ενώ μετρούνταν τα βασικά νευροβιολογικά και κλινικά δεδομένα (βάρος, ύψος, αρτηριακή πίεση).
Κατά τη διάρκεια της παρατήρησης, 1.028 άτομα απεβίωσαν η ανάλυση έδειξε ότι το κοτόπουλο αποτελούσε σχεδόν το 29% της συνολικής εβδομαδιαίας πρόσληψης κρέατος των θανόντων.
Η συσχέτιση ανάμεσα στην υψηλή κατανάλωση κοτόπουλου και στη θνησιμότητα δεν αποδεικνύει απαραιτήτως αιτιώδη σχέση, αλλά θέτει σοβαρές ενδείξεις ότι η μέτρηση στην κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών, ακόμη και των ελαφρύτερων όπως το κοτόπουλο, είναι απαραίτητη.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/04
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ