Thumbnail
Προϋπολογισμό φτώχειας και για τα δημόσια Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, την ΕΡΤ και το ΑΠΕ, προβλέπει η κυβέρνηση στο σχέδιο που προωθεί σήμερα προς ψήφιση στη Βουλή.

Προϋπολογισμό φτώχειας και για τα δημόσια Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, την ΕΡΤ και το ΑΠΕ, προβλέπει η κυβέρνηση στο σχέδιο που προωθεί σήμερα προς ψήφιση στη Βουλή. Η μείωση των συνολικών εξόδων των δύο οργανισμών προϋπολογίζεται να αγγίξει το 25% τη διετία 2011 - 2013 και αναμένεται να δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα στη λειτουργία τους και να υποβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

 
Εξάλλου, τα σχέδια για περαιτέρω συρρίκνωση της ΕΡΤ δεν έχουν καθόλου εγκαταλειφθεί, παρά την πρόσθετη δαπάνη για τους ημετέρους, το προσωπικό ειδικών θέσεων που έχει προσλάβει η τρικομματική κυβέρνηση με παχυλούς μισθούς, το οποίο κοστίζει στην ΕΡΤ μισθοδοσία ύψους 1 εκατ. ευρώ ετησίως. Λεφτά υπάρχουν.
 
Πού βρίσκονται; Από τις μειώσεις μισθών των... αλλωνών, δηλαδή των εργαζομένων στην ΕΡΤ, και από την εκπαραθύρωση των συμβασιούχων (περίπου 65 δημοσιογράφων και άλλων) όπως όλα δείχνουν: Η μισθοδοσία των εργαζομένων στην ΕΡΤ προϋπολογίζεται να έχει μειωθεί την τελευταία διετία και εντός του 2013 κατά 38% ενώ σε σχέση με πέρυσι η δαπάνη μισθοδοσίας μειώνεται κατά 30,6% (βλ. Πίνακα).
 
Είναι φανερό ότι η δαπάνη μισθοδοσίας της ΕΡΤ μειώνεται με υψηλότερους ρυθμούς από τη μείωση των συνολικών εξόδων της ΕΡΤ, πράγμα που επαληθεύει τη διαπίστωση ότι οι εργαζόμενοι σηκώνουν το βάρος των περικοπών. Παλιό.
 
Όμως η λειτουργία της ΕΡΤ δεν στηρίζεται και δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Τα έξοδά της καλύπτονται εξ ολοκλήρου από το ανταποδοτικό τέλος που καταβάλλουν τα νοικοκυριά, 50 ευρώ τον χρόνο ανά μετρητή της ΔΕΗ. Η πρόσφατη απόφαση του Σ. Κεδίκογλου να παρακρατήσει 25% του ανταποδοτικού τέλους προς όφελος του Λειτουργού Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) -ποσοστό που υπερβαίνει το πλεόνασμα της ΕΡΤ- μειώνει τον προϋπολογισμό για το 2013 στα επίπεδα προ 10ετίας, του 2003. Μόλις αγγίζει τα 201 εκατ. ευρώ.
 
Ο προϋπολογισμός για το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων εμφανίζει παρόμοια χαρακτηριστικά. Μειωμένος κατά 23% την τελευταία διετία, πέφτει από τα 12 εκατ. ευρώ το 2011 στα 9,2 εκ. το 2013. Το σύνολο σχεδόν της «εξοικονόμησης» προέρχεται από το κόστος μισθοδοσίας.
 
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

δασκαλοι
Η παραίτηση ενός διευθυντή σχολείου και η αστοχία της "είδησης" της παραίτησης
Εκπαιδευτική πολιτική που στρεβλώνει τις σχέσεις και μεταξύ των εκπαιδευτικών και με τα παιδιά, που μαραίνει την όποια ζωντάνια, αλήθεια, αυθορμησία,...
Η παραίτηση ενός διευθυντή σχολείου και η αστοχία της "είδησης" της παραίτησης