Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
Μία μπριζόλα πριν από την έξοδο, λίγο γάλα και ψωμί, άφθονο νερό πριν από τον ύπνο: ο κατάλογος με τις μεθόδους αποτροπής των παρεπομένων της μέθης είναι εκτενής.
Μία νέα μελέτη, όμως, υποδηλώνει ότι η λύση μπορεί να είναι τελικά λίγα σπαράγγια πριν από τη μεγάλη νύχτα.
Όπως ανακάλυψαν επιστήμονες από το Ίδρυμα Ιατρικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Τορόντο και το Εθνικό Πανεπιστήμιο Jeju της Νότιας Κορέας, ορισμένα αμινοξέα και ιχνοστοιχεία που υπάρχουν στα φύλλα των σπαραγγιών μπορεί να καταπραϋνουν τα παρεπόμενα της μέθης και να προστατεύσουν τα ηπατικά κύτταρα από τις τοξίνες.
Στο πλαίσιο της μελέτης, η οποία δημοσιεύεται στην «Επιθεώρηση Επιστήμης Τροφίμων» (JFS), οι ερευνητές ανέλυσαν τα συστατικά των φύλλων και των βλαστών νεαρών σπαραγγιών και ήλεγξαν την δράση τους σε ηπατικά κύτταρα ανθρώπων και ποντικιών.
«Οι κυτταρικές τοξικότητες μειώνονταν σημαντικά όταν τα ηπατικά κύτταρα εκτίθεντο σε εκχύλισμα από τα φύλλα και τους βλαστούς των σπαραγγιών», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μπ. Γ. Κιμ.
«Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι οι βιολογικές δράσεις των σπαραγγιών μπορεί να αμβλύνουν την επίδραση του αλκοόλ και να προστατεύσουν τα ηπατικά κύτταρα από αυτήν», πρόσθεσε.
Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης ξεχωριστά την επίδραση των βλαστών και των φύλλων του σπαραγγιού, για να εντοπίσουν ποιο από τα δύο είναι πιο ωφέλιμο στην πρόληψη των βλαβερών επιδράσεων της υπερκατανάλωσης αλκοόλ.
Έτσι διαπίστωσαν ότι τα φύλλα του σπαραγγιού, που έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα αμινοξέων και ιχνοστοιχείων απ’ ό,τι οι βλαστοί, ασκούν εντονότερη προστατευτική δράση.
Προγενέστερη μελέτη στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού Πανεπιστημίου Cheju, στην Κορέα, είχε δείξει ότι τα αμινοξέα των σπαραγγιών διεγείρουν ορισμένες ενζυμικές λειτουργίες, οι οποίες επιταχύνουν την διάσπαση του αλκοόλ από τον οργανισμό.
Στην μελέτη αυτή, καθηγητές του Cheju είχαν δώσει σε εθελοντές ένα ρόφημα που περιείχε εκχύλισμα σπαραγγιών, διαπιστώνοντας ότι έπειτα από την κατανάλωσή του ελαττώνονταν τα παρεπόμενα της μέθης.
Τα οφέλη των σπαραγγιών στην υγεία, πάντως, δεν περιορίζονται στην προστατευτική δράση τους στο ήπαρ. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι έχουν ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες, ενώ φαίνεται πως καταπολεμούν τις μυκητιάσεις και τη φλεγμονή, ενώ πιστεύεται πως έχουν και διουρητικές ιδιότητες, ελαττώνοντας έτσι την αρτηριακή πίεση.
ΤΑ ΝΕΑ
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη