Thumbnail
  Τα αμερικανικά δημοσιονομικά προβλήματα συγκρατούν την οικονομική ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο, και αποτελούν μεγαλύτερο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία, ακόμη και από μία αναζωπύρωση της κρίσης της ευρωζώνης, ανακοίνωσε η Παγκόσμια Τράπεζα.  

 

Τα αμερικανικά δημοσιονομικά προβλήματα συγκρατούν την οικονομική ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο, και αποτελούν μεγαλύτερο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία, ακόμη και από μία αναζωπύρωση της κρίσης της ευρωζώνης, ανακοίνωσε η Παγκόσμια Τράπεζα.
 
Στις νέες της οικονομικές προβλέψεις η Παγκόσμια Τράπεζα αναφέρει πως εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό μόλις 2,4% φέτος, οριακά καλύτερα από τα χαμηλά ποσοστά του 2012. Οι ΗΠΑ, η μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, μπορεί να περιέλθουν σε ύφεση εάν οι περικοπές στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό λάβουν χώρα όπως είναι προγραμματισμένο, στις αρχές Μαρτίου, ενώ η κρίση της ευρωζώνης αναμένεται να συνεχιστεί και αυτό το έτος.
 
«Εν τω μεταξύ, οι αναπτυσσόμενες χώρες, εμφανίζουν τα μικρότερα ποσοστά ανάπτυξης της τελευταίας δεκαετίας. Είναι μια επικίνδυνη χρονιά», ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας Kaushik Basu. Όπως επισημαίνει ακόμη, το επενδυτικό κλίμα αυξάνεται, κυρίως εξαιτίας των ισχυρών προγραμμάτων νομισματικής στήριξης και της χαλάρωσης των φόβων για την κατάρρευση της ευρωζώνης.
 
Ωστόσο, οι οικονομίες παραμένουν σε λήθαργο. «Οι αγορές είναι πιο ήρεμες, αλλά δεν υπάρχει ανάκαμψη της ανάπτυξης. Μπορεί να διατηρηθούν ήρεμες οι αγορές για ένα ή δύο χρόνια, αλλά εάν αυτό δεν υποστηριχτεί με πραγματική ανάπτυξη, μπορεί να έλθει άλλος ένας γύρος χρηματοπιστωτικών ρίσκων», τόνισε ο Basu.
 
Οι εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, όπως πολλών άλλων, συχνά έχουν αποδειχθεί ότι είναι πολύ αισιόδοξες τα τελευταία χρόνια. Οι τελευταίες της προβλέψεις αποτελούν υποβάθμιση σε σχέση με τις προβλέψεις του Ιουνίου, που έκαναν λόγο για ανάπτυξη του 2013 που θα έφθανε το 3%.
 
Οι οικονομολόγοι της Τράπεζας αποδίδουν την απογοήτευση στις χειρότερες των αναμενόμενων αμερικανικές επιχειρηματικές επενδύσεις και στην αβεβαιότητα που συνδέεται με την αμερικανική δημοσιονομική πολιτική. Οι προβλέψεις της για τις ΗΠΑ φέτος (ανάπτυξη 1,9%), στηρίζονται στην υπόθεση μιας «σημαντικής προόδου) προς ένα μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο και όχι απλώς σε μια βραχυπρόθεσμη αύξηση του ορίου του χρέους.
 
Σε ένα εναλλακτικό σενάριο που η Παγκόσμια Τράπεζα αποκαλεί «δημοσιονομική παράλυση», οι ΗΠΑ προχωρούν σε μεγάλες, διευρυμένες περικοπές των δαπανών που είναι προγραμματισμένες να ξεκινήσουν το Μάρτιο και το Κογκρέσο παρέχει μόνο βραχυπρόθεσμη αύξηση στο πλαφόν για το χρέος. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει τη συρρίκνωση της αμερικανικής οικονομίας κατά 0,4% και θα οδηγούσε την Ευρώπη σε βαθύτερη ύφεση, μειώνοντας την παγκόσμια ανάπτυξη κατά 1,4%.
 
Ένα ξεχωριστό σενάριο περιλαμβάνει την αναζωπύρωση της κρίσης της ευρωζώνης, με βάση το οποίο δύο εκ των οικονομιών βρίσκονται εκτός αγορών, και που θα οδηγούσε την επιβράδυνση της ανάπτυξης κατά 1,3%. Η Παγκόσμια Τράπεζα αναφέρει ακόμη ότι η παγκόσμια οικονομία μπορεί να περιμένει καλύτερη έκβαση, εάν η ευρωζώνη διατηρήσει την πρόοδο και οι ΗΠΑ ξεπεράσουν τους δημοσιονομικούς καυγάδες, με την αμερικανική οικονομία να δέχεται τη στήριξη από τη βελτίωση των αγορών εργασίας και κατοικίας.
 
capital.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

aupnia-ypnos.jpg
«Διαζύγιο ύπνου»: Γιατί γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στα ζευγάρια
Aνακαλύφθηκε ότι οι άνδρες είναι πιο πιθανό να πάρουν τον καναπέ ή τον ξενώνα, ενώ μόνο το 25 τοις εκατό των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα...
«Διαζύγιο ύπνου»: Γιατί γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στα ζευγάρια