Αντιδραστικός συνασπισμός για το σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία, ανησυχία και εκνευρισμός στους κυρίαρχους κύκλους της ΕΕ για τον εντεινόμενο «ευρωσκεπτικισμό»
Με την πολιτική κρίση να σοβεί στην Ιταλία μετά τις εκλογές της 4ης Μαρτίου και την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης για πάνω από δύο μήνες, πολιτικό σεισμό προκάλεσε στη γειτονική χώρα αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση η διαφαινόμενη συμφωνία του Κινήματος των Πέντε Αστέρων (M5S) και της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.
Το M5S είχε καταλάβει στις εκλογές ποσοστό 32% και η Λέγκα 17%, συμμετέχοντας ωστόσο στη συμμαχία των κομμάτων της ιταλικής δεξιάς, που κατέλαβε το 37%. Ωστόσο, το χρονικό διάστημα που ακολούθησε μετά τις εκλογές έδειξε ότι το παζάρι είναι σκληρό. “Λέγκα” και “M5S” είχαν επαφές και άλλες φορές, ωστόσο ο βαθμός εμπλοκής άλλων δυνάμεων (όπως η “Φόρτσα Ιτάλια” του Σίλβιο Μπερλουσκόνι) εμπόδιζε να προχωρήσουν οι συνομιλίες.
Τα δύο κόμματα είχαν κατέβει στις εθνικές εκλογές με ισχυρά “αντιευρωπαϊκά” προγράμματα, τα οποία έφθαναν μέχρι και την έξοδο από την Ευρωζώνη. Αν και στην πορεία άμβλυναν αρκετές από αυτές τους τις θέσεις, παραμένουν όμως, μέχρι και σήμερα, σε μια ισχυρή στάση αντίθεσης απέναντι στο διευθυντήριο των Βρυξελλών και κυρίως απέναντι στη γερμανική κυριαρχία, διεκδικώντας νέο ρόλο για το ιταλικό μονοπωλιακό κεφάλαιο, το οποίο νοιώθει να “ασφυκτιά” από το δημοσιονομικό κορσέ που του έχει επιβληθεί, με αφορμή την καπιταλιστική κρίση που χτύπησε έντονα την ιταλική οικονομία.
Σύμφωνα με αναλυτικό δημοσίευμα της εφημερίδας Λαϊκός Δρόμος, παρά τις δηλώσεις των ηγετών των δύο κομμάτων, Λουίτζι Ντι Μάγιο του M5S και Ματέο Σαλβίνι της Λέγκας, ότι συμφώνησαν για το κυβερνητικό πρόγραμμα και το όνομα του επόμενου πρωθυπουργού, το οποίο θα ανακοινώσουν στον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα, καταγράφονται αρκετές διαφωνίες (σ.σ. την ώρα που γράφεται αυτό το άρθρο) σε μια σειρά σημαντικά θέματα, όπως το μεταναστευτικό όπου η Λέγκα έχει σαφώς πιο σκληρή θέση, τις δημόσιες υποδομές, το δικαίωμα στην αυτοάμυνα και την οπλοχρησία κ.α.
Συμφωνία όμως φαίνεται ότι υπάρχει σε βασικές επιλογές του ιταλικού μονοπωλιακού κεφαλαίου, όπως η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση (με την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης) και η λήψη μέτρων για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, με το χτύπημα των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων.
Συμβιβασμός υπήρξε επίσης στην αναβολή για το 2019 της εφαρμογής του εθνικού ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ιδέα που υποστηρίζει το M5S, και της εφαρμογής του “ενιαίου φορολογικού συντελεστή” που θέλει η Λέγκα. Το M5S κρίνει ότι ο ενιαίος συντελεστής 15% για όλους τους Ιταλούς (που σημαίνει χαμήλωμα της φορολογίας για το κεφάλαιο, αλλά αύξηση της φορολογίας για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους αγρότες) θα βάραινε πολύ τα δημόσια οικονομικά.
Είναι δεδομένο ότι η πιθανή κυβερνητική συνεργασία των δύο κομμάτων προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία και εκνευρισμό σε κυρίαρχους κύκλους της Ε.Ε. αφού θα σηματοδοτήσει περαιτέρω ενίσχυση του ιταλικού “ευρωσκεπτικισμού”, τη διεκδίκηση αναβαθμισμένου ρόλου της Ιταλίας στο πλαίσιο της ΕΕ και περαιτέρω σκλήρυνση της αντιμεταναστευτικής πολιτικής.
“Ξέρουμε ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει ευρωπαϊκές αλλά και εκτός Ευρώπης υποχρεώσεις, με ειδική αναφορά στη μεταρρύθμιση του Δουβλίνου αλλά και στον νέο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό”, ανέφερε ο Ντι Μάγιο κατά τη πρώτη συνάντησή του με τον Ιταλό πρόεδρο.
Στο δημοσίευμα του Λαϊκού Δρόμου επισημαίνεται ότι με τη γνωστοποίηση της πιθανής συνεργασίας έφτασαν αμέσως τα πρώτα μηνύματα από τις Βρυξέλλες, με αποδέκτη τη νέα ιταλική κυβέρνηση.
“Με τη νέα κυβέρνηση στην Ιταλία, ελπίζουμε να μην υπάρξουν αλλαγές στη γραμμή της χώρας για το μεταναστευτικό”, δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος.
O δε αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, υπογράμμισε ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει “να συνεχίσει να ακολουθεί την σημερινή πορεία, με βαθμιαία μείωση του δημόσιου χρέους και του ελλείμματος”.
Για να απαντήσει σε σκληρό τόνο, ο γραμματέας της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, ειδικά σε ό,τι αφορά τη γραμμή της Ιταλίας στο μεταναστευτικό: “Από την Ευρώπη είχαμε την πολλοστή απαράδεκτη ανάμειξη μη αιρετών προσώπων. Αρκετά με την υποδοχή και τη φροντίδα. Τώρα ήρθε η ώρα της νομιμότητας, της ασφάλειας και των απωθήσεων”, τόνισε.
Αλλά και στο εσωτερικό της Ιταλίας καταγράφεται έντονη ανησυχία για το πώς θα πορευτεί η νέα κυβέρνηση και γίνεται μια έντονη προσπάθεια για προσαρμογή της σε λιγότερο “εξτρεμιστικές” θέσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η ιταλική έκδοση της διαδικτυακής πύλης Huffington Post αποκάλυψε ένα “προσχέδιο κυβερνητικής συνεργασίας Λέγκας και Πέντε Αστέρων”, προκαλώντας πολιτικούς τριγμούς στη γειτονική χώρα, στα κύρια σημεία του οποίου γίνεται αναφορά σε κανόνες για ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από το ευρώ, στην άρση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας και σε αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, να διαγράψει 250 δισεκατομμύρια ευρώ από το δημόσιο χρέος της Ιταλίας, που αντιστοιχεί στο 10% του ιταλικού ΑΕΠ.
Λέγκα και Πέντε Αστέρια απάντησαν ότι πρόκειται για σχέδιο το οποίο πρέπει να θεωρείται, πλέον, ξεπερασμένο (το κείμενο έχει ημερομηνία 14 Μαρτίου), διότι έχει αλλάξει με ουσιαστικό τρόπο. Πρόσθεσαν, δε, ότι δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση η παραμονή της χώρας στο ευρώ. Η Ρωσία στο συγκεκριμένο προσχέδιο χαρακτηρίζεται “οικονομικός και εμπορικός εταίρος”, αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν “κύριος σύμμαχος της Ιταλίας”.
Ακόμη και για το πρόσωπο που θα προτείνουν τα δύο κόμματα για τη θέση του πρωθυπουργού, ο Ιταλός πρόεδρος Ματαρέλα δήλωσε ότι θα τον κρίνει πολύ αυστηρά πριν του δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Επικαλούμενος τη θητεία του προκατόχου του Λουίτζι Εϊνάουντι (1948-1955), ο Ματαρέλα υπογράμμισε ότι ο ρόλος κάθε άλλο παρά είναι παρόμοιος με “εκείνον του συμβολαιογράφου” και ξεκαθάρισε ότι θα εξετάσει πολύ προσεκτικά το ποιοι θα του προταθούν για να αναλάβουν τους θώκους του πρωθυπουργού και των υπουργών της επόμενης κυβέρνησης.
Βάσει του ιταλικού Συντάγματος, οι υπουργοί διορίζονται από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κατόπιν πρότασης του πρωθυπουργού.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη