Εμπνεόμενοι από την έφηβη Γκρέτα Τούνμπεργκ, οι νέοι σε όλο τον κόσμο που πραγματοποιούν σήμερα, 15η Μαρτίου, την «παγκόσμια 'απεργία'» τους, θέλουν να ακουστεί η φωνή τους στην προσπάθεια να προστατεύσουν τη Γη που απειλείται από την κλιματική απορρύθμιση.
«Πανικοβληθείτε»
«Δεν θέλω την ελπίδα σας, θέλω να αρχίσετε να πανικοβάλλεστε». Όπως ενώπιον των εργοδοτών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός τον Ιανουάριο, η Γκρέτα Τούνμπεργκ, 16 ετών, που πρωτοστατεί στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, δεν μασάει τα λόγια της και απευθύνει την έκκλησή της με τρόπους που συναντούν επιτυχία.
«Αν ένα παιδί βρίσκεται στη μέση του δρόμου και τα αυτοκίνητα έρχονται με πλήρη ταχύτητα, δεν αποστρέφετε τα μάτια γιατί είναι πολύ δύσκολο να κοιτάξετε, τρέχετε και το τραβάτε από κει», είπε σε μια πρόσφατη συνέντευξή της στους Financial Times.
«Με τα ίδια μου τα μάτια»
«Ευαισθητοποιήθηκα πριν από καιρό, στην οικογένειά μου μιλάμε πολύ για αυτό το θέμα της κλιματικής αλλαγής», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο η Αντελαΐντ Σαρλιέ, 18 ετών, μαθήτρια λυκείου στη Ναμίρ, στο νότιο Βέλγιο.
«Στη συνέχεια έζησα στο Βιετνάμ πέντε χρόνια, μέχρι πριν από δύο χρόνια. Εκεί πέρα μπόρεσα να δω με τα ίδια μου τα μάτια μερικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Μιλούσαμε πολύ στο σχολείο μου για τις συνέπειες που είχε για το Βιετνάμ, γα παράδειγμα την άνοδο της στάθμης του ποταμού Μεκόνγκ (…) οι αγρότες δεν μπορούν πλέον να καλλιεργήσουν και βλέπουμε ήδη μια κλιματική μετανάστευση. Ήταν συνέπειες που με είχαν συγκλονίσει», συνεχίζει η νεαρή κοπέλα, από τους ηγέτες του κινήματος στο Βέλγιο, μια χώρα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της κινητοποίησης..
«Οι πολιτικοί μας δεν μας καταλαβαίνουν, δεν καταλαβαίνουν τι ζητάμε, άρα πρέπει να περάσουμε στην πολιτική ανυπακοή», προσθέτει.
«Θα υποφέρουμε»
«Η γενιά μου είναι η τελευταία που μπορεί να κάνει κάτι για να σταματήσει (την υπερθέρμανση) και είναι σημαντικό να διατηρηθεί η Γη, για εμάς αλλά και για τα ζώα που ζουν στον πλανήτη», είπε στο AFP ο Μάικλ Νολάσκο, 16 ετών, καθώς ετοίμαζε με την οικογένειά του πανό για τη σημερινή διαδήλωση στο Χονγκ Κονγκ.
«Θα υποφέρουμε από τις συνέπειες αν δεν κάνουμε τίποτα», συνεχίζει η αδελφή του Έλα, 13 ετών, που ανησυχεί κυρίως για τους τυφώνες που πλήττουν την περιοχή.
«Φοβάμαι πως (η κλιματική αλλαγή) θα κάνει αυτούς για τους οποίους νοιάζομαι να υποφέρουν», συμπληρώνει η μικρή αδελφή τους Κάλι, 10 ετών.
«Υπερβολική ταχύτητα»
«Οι γονείς μου είναι από το Μπανγκλαντές. Και το Μπανγκλαντές είναι μία από τις πιο ευάλωτες χώρες στην κλιματική αλλαγή. Η οικογένειά μου, η γιαγιά μου εξακολουθεί να ζει εκεί, δεν είναι μορφωμένοι και νομίζουν πως αυτό που συμβαίνει είναι φυσιολογικό», λέει η Νοσράτ Φαρέχα, 16 ετών, μαθήτρια λυκείου στο Σίδνεϊ, η οποία γεννήθηκε στη Νέα Ζηλανδία.
«Στο χωριό του πατέρα και της μητέρας μου σημειώνονται μεγάλες πλημμύρες την περίοδο των μουσώνων και ο πατέρας μου μού λέει πως κάθε χρόνο είναι όλο και χειρότερα. Οι παππούδες μου πρέπει όλη την ώρα να φτιάχνουν και να ξαναφτιάχνουν το σπίτι τους», συνεχίζει η νεαρή κοπέλα που αγωνίζεται επίσης εναντίον ενός προγράμματος για ένα ανθρακωρυχείο στη βορειοανατολική Αυστραλία.
Πρέπει να «σταματήσουν τα νέα προγράμματα άνθρακα και αερίου και να περάσουμε 100% στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030», λέει. «Αν οι ηγέτες δεν περάσουν σε μια ανώτερη ταχύτητα, πρέπει να το κάνουμε εμείς. Είναι τόσο απλό.»
«Αν η Γη εξαφανιστεί»
«Οι άνθρωποι δεν έχουν συνειδητοποιήσει ακόμη ότι η κατάσταση του περιβάλλοντος είναι τόσο κρίσιμη που απαιτεί μια ‘απεργία’ των φοιτητών», εκτιμά η Άινα Κόιντε, μια φοιτήτρια 21 ετών που οργανώνει μια κινητοποίηση στην Ιαπωνία.
«Έχει γίνει φυσιολογικό να βλέπουμε τόσους ανθρώπους να λιποθυμούν και να διακομίζονται στο νοσοκομείο λόγω του καύσωνα (…) Το βλέπουμε αυτό καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού τώρα», συνεχίζει η νεαρή γυναίκα, που κινητοποιήθηκε στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής χάρη στην Γκρέτα Τούνμπεργκ.
«Όπως η Γκρέτα, σκεφτόμουν πως τίποτα δεν θα έχει πια σημασία αν η Γη εξαφανιστεί. Το ξαναθυμήθηκα ακούγοντας την ομιλία της.»
«Ντίζελ»
«Οι νέοι δεν είναι μόνο το μέλλον, αλλά και το παρόν του πλανήτη και έχουμε κατανοήσει τη μεγάλη ευθύνη που κρατάμε στα χέρια μας», υπογραμμίζει ο Χουάν Ντιέγκο Μεδίνα, 21 ετών, φοιτητής νομικής στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο της Μπογοτά.
Στην Κολομβία, η μάχη αυτή πρέπει να περάσει μέσω της «απαγόρευσης της υδραυλικής ρωγμάτωσης και της γλυφοσάτης, και στην Μπογοτά μέσω της απαγόρευσης ενός συστήματος μεταφορών που λειτουργεί με ντίζελ και ενεργειών που πλήττουν τη φύση όπως το κόψιμο δέντρων από τους δήμους», συνεχίζει ο νεαρός άνδρας.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη