harvard
Φόβοι για καταστολή της ελευθερίας του λόγου στα αμερικανικά πανεπιστήμια - Η συζήτηση που ανοίγεται αφορά κάτι βαθύτερο από μεμονωμένες απολύσεις ή παραιτήσεις: το μέλλον της πανεπιστημιακής ανεξαρτησίας στις ΗΠΑ, ειδικά σε θέματα διεθνούς πολιτικής και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σε ένα κλίμα εντεινόμενης πολιτικής πίεσης, δύο από τα πλέον εμβληματικά αμερικανικά πανεπιστήμια – το Γέιλ και το Χάρβαρντ – βρίσκονται στο επίκεντρο εθνικής διαμάχης για την ελευθερία του λόγου, την ακαδημαϊκή αυτονομία και τις επιπτώσεις της υποστήριξης προς την Παλαιστίνη.

Η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να απειλήσει με διακοπή της ομοσπονδιακής χρηματοδότησης ιδρύματα που – κατά την άποψή της – δεν αντιμετωπίζουν επαρκώς τον «αντισημιτισμό», έχει ήδη αρχίσει να έχει απτές επιπτώσεις.

Η υπόθεση Doutaghi στο Γέιλ: Ανάμεσα στην έρευνα και την πολιτική

Η ερευνήτρια Helyeh Doutaghi από τη Νομική Σχολή του Γέιλ απομακρύνθηκε με συνοπτικές διαδικασίες, όταν – σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του πανεπιστημίου – αρνήθηκε να συνεργαστεί σε εσωτερική έρευνα για φερόμενους δεσμούς της με την παλαιστινιακή ομάδα Samidoun, την οποία οι ΗΠΑ έχουν συνδέσει με το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP), χαρακτηρισμένο ως τρομοκρατική οργάνωση.

Η ίδια αρνείται τις κατηγορίες, κάνοντας λόγο για «αντίποινα κατά της παλαιστινιακής αλληλεγγύης» και «δυσφημιστικές επιθέσεις» από ακροδεξιά δίκτυα.

«Το Γέιλ δεν ενεργεί με βάση δημοσιεύματα ή προσωπικές απόψεις, αλλά βάσει τεκμηριωμένων διαδικασιών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του πανεπιστημίου Άλντεν Φέρρο.

Ωστόσο, η έλλειψη διαφάνειας και η χρονική συγκυρία της απομάκρυνσης προκαλούν ερωτήματα.

Χάρβαρντ: Παραιτήσεις καθηγητών και ακύρωση συνεργασιών

Στο Χάρβαρντ, η φοιτητική εφημερίδα Harvard Crimson αποκάλυψε ότι δύο κορυφαίοι ακαδημαϊκοί – ο Τζεμάλ Καφαντάρ (καθηγητής Τουρκικών Σπουδών) και η Ρόζι Μπσιρ (καθηγήτρια Ιστορίας) – απομακρύνονται από τη διεύθυνση του Κέντρου Μεσανατολικών Σπουδών. Παράλληλα, το πανεπιστήμιο διέκοψε τη συνεργασία του με το Πανεπιστήμιο Birzeit στη Δυτική Όχθη, υπό το φόβο ότι θα χαρακτηριστεί «αντισημιτικό» περιβάλλον.

Η απόφαση συνδέεται άμεσα με τις πιέσεις Ρεπουμπλικανών αξιωματούχων και του ίδιου του Τραμπ, οι οποίοι κατηγορούν τα πανεπιστήμια ότι φιλοξενούν φοιτητές που «υποστηρίζουν τη Χαμάς» – παραβλέποντας ότι πολλές από αυτές τις εκφράσεις εντάσσονται απλά στο πλαίσιο της πολιτικής διαμαρτυρίας.

Η σκιά της χρηματοδότησης: 400 εκατομμύρια λόγοι για αυτολογοκρισία

Ο οικονομικός μοχλός πίεσης είναι ισχυρός. Στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, η προσωρινή πρόεδρος Κατρίνα Άρμστρονγκ παραιτήθηκε την ίδια μέρα που ανακοινώθηκε σειρά μέτρων: απαγόρευση της χρήσης μάσκας εντός πανεπιστημίου, ενίσχυση της αστυνόμευσης και αυστηρότερη εποπτεία στα προγράμματα που σχετίζονται με τη Μέση Ανατολή.

Ο απώτερος στόχος; Η αποδέσμευση 400 εκατομμυρίων δολαρίων σε κρατική επιχορήγηση που είχε «παγώσει» λόγω των παραπάνω ζητημάτων.

Ακαδημαϊκή ελευθερία ή νέος Μακαρθισμός;

Πολλοί επικριτές αυτών των εξελίξεων κάνουν λόγο για έναν σύγχρονο Μακαρθισμό, με στοχοποίηση πανεπιστημιακών και φοιτητών για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις. Η ταύτιση της κριτικής στο Ισραήλ με αντισημιτισμό, λένε, δημιουργεί ένα ανησυχητικό προηγούμενο για τα όρια της ελευθερίας έκφρασης και της ελευθερίας της ακαδημαϊκής έρευνας.

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα