Thumbnail
Το παρασκήνιο και οι μυστικές επαφές

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ
Ο Κουβέλης είχε συμφωνήσει τον Αύγουστο για πρόεδρος

Πηγή: Νίκος Β. Τσίτσας - ethnos.gr

Η ανακοίνωση του αποτελέσματος της πρώτης ψηφοφορίας για Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκάλεσε απογοήτευση σε κυβερνητικούς βουλευτές οι οποίοι, μιλώντας με σεβασμό προς το πρόσωπο του Σταύρου Δήμα, ανέφεραν ότι έθεσε υποψηφιότητα σε μία εξαιρετικά δύσκολη πολιτική συγκυρία.
Ο Αντώνης Σαμαράς ήταν σύμφωνος με την υποψηφιότητα του Φ. Κουβέλη για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σημείωναν όμως με νόημα ότι το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό εάν ήταν τελικά υποψήφιος ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλης. Η υποψηφιότητα του Φ. Κουβέλη για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα «κάηκε» τους καλοκαιρινούς μήνες μετά από διαβουλεύσεις και επαφές στελεχών της ΔΗΜΑΡ, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν εν γνώσει των αρχηγών των τριών κομμάτων.

Στελέχη της Ανανεωτικής Αριστεράς που συμμετείχαν στις συζητήσεις τον περασμένο Αύγουστο σημειώνουν ότι ο Φ. Κουβέλης είχε συμφωνήσει με τα κόμματα της συγκυβέρνησης να τεθεί υποψήφιος για την προεδρική εκλογή του Μαρτίου, αλλά έκανε πίσω την τελευταία στιγμή κάτω από την πίεση βουλευτών του κόμματος και του ΣΥΡΙΖΑ.

Είχε προηγηθεί η κατάρρευση της ΔΗΜΑΡ στις ευρωεκλογές, όπου έλαβε 1,2%. Οι αναταράξεις μετά την ήττα εκφράστηκαν με την ανεξαρτητοποίηση του Β. Οικονόμου στις 6 Ιουνίου, τη διαγραφή του Γρ. Ψαριανού έναν μήνα αργότερα και την ανεξαρτητοποίηση της Κ. Μάρκου, που διαφωνούσε με την ηγεσία του κόμματος. Παράλληλα ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου, Ανδρέας Παπαδόπουλος, είχε παραιτηθεί από την ΚΕ της ΔΗΜΑΡ εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για τη διαγραφή Ψαριανού.

Παρ' όλες τις διαφωνίες, τα στελέχη τής τότε εκσυγχρονιστικής πτέρυγας εκφράζονταν θετικά σε μία ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Φ. Κουβέλη για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δεν είχε ακόμα ανοίξει τα χαρτιά του, αλλά τα κόμματα της συμπολίτευσης -ΝΔ και ΠΑΣΟΚ- έβλεπαν θετικά μία υποψηφιότητα Κουβέλη για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Από την περίοδο της τρικομματικής κυβέρνησης εκφραζόταν η βεβαιότητα από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ότι ο Φ. Κουβέλης θα ήταν αδιαμφισβήτητα ο ιδανικός υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Παράλληλα, οι 155 βουλευτές της συγκυβέρνησης με την τότε Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ, που αριθμούσε 14 μέλη, θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν μία βάση 169 βουλευτών που θα αποτελούσε πρόκριμα εκλογής για την τρίτη ψηφοφορία στην οποία απαιτούνται 180 ψήφοι.

Στα μέσα Ιουλίου, η Χαριλάου Τρικούπη ανέλαβε πρωτοβουλία και επικοινώνησε με τη ΔΗΜΑΡ προκειμένου να διερευνήσει τις πιθανότητες να αποδεχτεί ο Φώτης Κουβέλης να είναι υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, εν γνώσει του προέδρου του Κινήματος Ευάγγελου Βενιζέλου, συμμετείχαν οι Χρήστος Πρωτόπαπας, Δημήτρης Καρύδης και Παναγιώτης Ρήγας, οι οποίοι επικοινώνησαν με στελέχη της ΔΗΜΑΡ που ανήκαν στην εκσυγχρονιστική πτέρυγα, μεταξύ των οποίων και ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου Ανδρέας Παπαδόπουλος. Παρότι είχε παραιτηθεί από την ΚΕ του κόμματος ο Ανδρέας Παπαδόπουλος συμμετείχε στις διαβουλεύσεις μαζί με στελέχη της εκσυγχρονιστικής πτέρυγας, καθώς δεν είχε αποκοπεί από τον Φ. Κουβέλη και τη ΔΗΜΑΡ και παράλληλα αποτελούσε προνομιακό συνομιλητή του ΠΑΣΟΚ λόγω της υποστήριξης που είχε προσφέρει στην «Πρωτοβουλία των 58». Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στις πρώτες τηλεφωνικές επικοινωνίες με αυτά της ΔΗΜΑΡ ζητούσαν να διερευνηθούν οι προθέσεις του Φ. Κουβέλη για μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Διαβεβαιώσεις
Λίγες ημέρες αργότερα, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ πήραν διαβεβαιώσεις από τους συνομιλητές τους ότι ο Φ. Κουβέλης είναι θετικός στο ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, στην προοπτική να στηριχτεί από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ φέρεται να είχε υπογραμμίσει στους συνομιλητές του ότι «υπάρχει ενδιαφέρον εάν η πρόταση είναι σοβαρή». Στις αρχές Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις μεταξύ των στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ για την προώθηση της υποψηφιότητας Κουβέλη. Συγκεκριμένα, μία εκ των συναντήσεων στις αρχές Αυγούστου πραγματοποιήθηκε σε σπίτι των βορείων προαστίων όπου συμμετείχαν μεταξύ άλλων και οι Χρήστος Πρωτόπαπας και Ανδρέας Παπαδόπουλος, με την έγκριση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ αλλά και του Ευάγγελου Βενιζέλου. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι εκείνη την περίοδο υπήρχε η βεβαιότητα στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ ότι ο Φ. Κουβέλης είχε κλειδώσει την υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι είχαν ξεκινήσει και οι επαφές των δύο κομμάτων στο πλαίσιο του διαλόγου για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Στα μέσα του καλοκαιριού συζητούνταν έντονα η προοπτική δημιουργίας του Τρίτου Πόλου στο πολιτικό σκηνικό. Μία ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Φ. Κουβέλη θα άνοιγε τον δρόμο για πολιτικές εξελίξεις στη ΔΗΜΑΡ και στην Κεντροαριστερά, αφού επικρατέστερος διάδοχός του ήταν ο Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος ήταν θετικός σε ενδεχόμενη συνεργασία με την «Κίνηση των 58», το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

Εβλεπε θετικο αποτελεσμα
Η σιγουριά Σαμαρά για στήριξη από «180»

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, είχε πειστεί ότι η υποψηφιότητα Κουβέλη στην Προεδρία της Δημοκρατίας θα μπορούσε να επιτύχει την υποστήριξη 180 βουλευτών και προωθούσε τη συγκεκριμένη λύση.

Μάλιστα, ο υπουργός Επικρατείας, Δ. Σταμάτης, είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Φ. Κουβέλη και συζήτησαν σε θετικό κλίμα την προοπτική της υποψηφιότητάς του για την Προεδρία της Δημοκρατίας στις αρχές Αυγούστου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ εκείνη την περίοδο είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραιτηθεί από την προεδρία του κόμματος και παράλληλα έστελνε μήνυμα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με τις δηλώσεις του στις οποίες έλεγε ότι εάν φαίνονταν δείγματα αλλαγής της κυβερνητικής πολιτικής θα δημιουργούνταν προϋποθέσεις για εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Eκαψαν» την υποψηφιοτητα
Οι αντιδράσεις από βουλευτές που... φλέρταραν με ΣΥΡΙΖΑ

Περί τα τέλη του Αυγούστου είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες που έφεραν τον Φ. Κουβέλη ως υποψήφιο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας με πρόταση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Τα δημοσιεύματα άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου, αφού βουλευτές της ΔΗΜΑΡ που φλέρταραν πολιτικά με τον ΣΥΡΙΖΑ με δηλώσεις τους «έκαιγαν» την υποψηφιότητα Κουβέλη λέγοντας ότι δεν θα ψηφίσουν ούτε αυτοί τον πρόεδρο του κόμματος εάν έθετε υποψηφιότητα για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα.

Μεταξύ των βουλευτών που είχαν δηλώσει ότι δεν θα ψήφιζαν τον Φ. Κουβέλη για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν η Ασημίνα Ξυροτήρη, ο Γιάννης Πανούσης, ο Γ. Κυρίτσης, οι οποίοι είχαν ταχθεί υπέρ της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι συγκεκριμένοι βουλευτές ζητούσαν να λάβει απόφαση η ΔΗΜΑΡ ότι δεν θα ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ότι δεν θα είναι υποψήφιος ο Φ. Κουβέλης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της Ανανεωτικής Αριστεράς, ο Φ. Κουβέλης έκανε πίσω για την υποψηφιότητά του στην Προεδρία της Δημοκρατίας μετά το κλίμα που είχε διαμορφωθεί και στο εσωτερικό του κόμματος αλλά και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Οι βουλευτές απειλούσαν με διάσπαση τη ΔΗΜΑΡ εάν θα ήταν υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ άλλαξε στάση κάνοντας εμφανώς στροφή προς τον ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να έρθει σε μετωπική σύγκρουση με τους εκσυγχρονιστές, οι οποίοι αποχώρησαν από τη ΔΗΜΑΡ στα μέσα του Σεπτέμβρη.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 16/8

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ypoyrgeio-paideias
Υπουργείο Παιδείας: Τα Υποβλητέα δικαιολογητικά των αναπληρωτών πέραν των πιστοποιητικών ταυτοποίησής τους
Υπουργική Απόφαση με θέμα “Ρύθμιση θεμάτων πρόσληψης και τοποθέτησης αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών..."
Υπουργείο Παιδείας: Τα Υποβλητέα δικαιολογητικά των αναπληρωτών πέραν των πιστοποιητικών ταυτοποίησής τους