Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε το βράδυ της Δευτέρας στην εκπομπή του Star Channel «στον ενικό» και στον Νίκο Χατζηνικολάου, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
Mε την συμμετοχή του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στο Αιγαίο, τελειώνουν τα παιχνίδια της απόδοσης ευθυνών δήλωσε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση απέκλεισε το ενδεχόμενο αποχώρησης της χώρας από την Σένγκεν, τονίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα οδηγούσε την Ελλάδα στο περιθώριο και θα επέφερε πλήγμα στον τουρισμό
Ο κ. Τσίπρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο χρήσης του βέτο στην ΕΕ επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της. Ενόψει μάλιστα της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών την Παρασκευή, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κατάσταση είναι σύνθετη και η συζήτηση δεν θα είναι άσπρο μαύρο, αλλά θα εξετάσουμε όλα τα ενδεχόμενα. Εγώ πρόσθεσε, επιδιώκω την καλύτερη δυνατή απόφαση και για την πετύχουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που προσφέρουν οι συνθήκες. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι δέχθηκε τηλεφώνημα από τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ , ο οποίος του εξέφρασε την συμπαράστασή του στο προσφυγικό.
Απαντώντας σε ερώτηση ποια θα είναι η αντίδρασή του στην περίπτωση που η αντιπολίτευση δεν συναινέσει για την στάση της κυβέρνησης στην ΕΕ, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η σύνοδος των αρχηγών θα γίνει για να συμφωνήσουμε σε μια εθνική γραμμή. Την Πέμπτη, είπε ο κ. Τσίπρας, θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο για να πάρει απόφαση που θα κατατεθεί στην σύσκεψη των αρχηγών ώστε να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν.
Για το προσφυγικό ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως ο πλανήτης ζει τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμού μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και αυτό το φαινόμενο υπερβαίνει τις δυνατότητες μιας χώρας. Δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν υποτίμησε το φαινόμενο, αλλά όπως είπε, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να βρει λύσεις και να μοιράσει δίκαια το πρόβλημα. Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι και η ίδια η Ευρώπη δεν μπόρεσε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Βρισκόμαστε μπροστά στο αποτέλεσμα παράλογων επιλογών της Δύσης, ανέφερε για την κατάσταση στη Συρία.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής πολιτικής λέγοντας πως προειδοποιούσε για το φαινόμενο αυτό από την αρχή και για αυτό το λόγο δημιούργησαν για πρώτη φορά υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας με αφορμή την κριτική προς την κα Χριστοδουλοπούλου δήλωσε πως είναι αστείο να λέγεται πως οι προσφυγικές ροές οφείλονται στις δηλώσεις της τότε υπουργού.
Όπως είπε το πάγιο αίτημα της Ελλάδας είναι να μετακινούνται οι πρόσφυγες κατευθείαν από την Τουρκία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς τον σταθμό της χώρας μας. Για τις μετακινήσεις των προσφύγων σημείωσε πως η Ελλάδα γεωγραφικά είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να φτάσουν οι μετανάστες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
O Έλληνας πρωθυπουργός ερωτώμενος για το πόσους μετανάστες μπορεί να αντέξει η ελληνική οικονομία, δήλωσε πως η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για να δημιουργήσουν 50.000 θέσεις αλλά όχι σε μόνιμη βάση, αλλά ως μετεγκατάσταση.
Για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως "είδαμε και πάθαμε να συμφωνήσει η Τουρκία στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ". Τόνισε πως η κυβέρνηση ουδέποτε ήταν αντίθετη στην συμμετοχή της Frontex και αποκάλυψε πως το ευρωπαϊκό αυτό όργανο ανταποκρίθηκε μόνο κατά το 1/3 των αιτημάτων που έκανε η Ελλάδα. Ουσιαστικά, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τις Βρυξέλλες για την κωλυσιεργεία της Frontex, ενώ τάχθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής. Κατέληξε δε πως με το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο τελειώνουν τα παιχνίδια Blame Game.
«Αν η Τουρκία δεν συνεργαστεί φοβάμαι ότι και με την παρουσία του ΝΑΤΟ ακόμη, δεν θα έχουμε μείωση των ροών», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι η απόφαση της Συνόδου για το ΝΑΤΟ ήταν μια απόφαση που κατοχύρωνε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Διεκδικούμε και την μετεγκατάσταση από την Ελλάδα αλλά και την επανεγκατάσταση από την Τουρκία απευθείας στην Ευρώπη, είπε ο πρωθυπουργός.
Για τις απειλές που δέχεται η χώρα για έξοδο από τη Ζώνη Σένγκεν, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως κάτι τέτοιο θα οδηγήσει στην περιθωριοποίηση της Ελλάδας, σε ένα τεράστιο πλήγμα στον τουρισμό, αλλά και σε μία de facto παραδοχή στα κλειστά σύνορα.
Σχετικά με τον τουρισμό, ο κ. Τσίπρας απηύθυνε έκκληση να σταματήσει η διαρκής επίκληση του κινδύνου για τον τουρισμό και να σταματήσει η καταστροφολογία σχετικά με τις επιπτώσεις της κρίσης στον τουρισμό, ενώ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο ώστε να μην υπάρξει μείωση του τουρισμού.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ΔΝΤ ο πρωθυπουργός ζήτησε να απαντήσει το ίδιο , αν συμφωνεί με το πρόγραμμα να μείνει , αν όχι να μας το πει.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η προσφυγική κρίση βάζει εκ των πραγμάτων σε άλλο τρόπο σκέψης την ΕΕ καθώς πολλοί συνειδητοποιούν ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε κίνδυνο, ενώ ο Ολάντ δήλωσε ότι αν η ΕΕ είχε ενδώσει και είχε βγάλει την Ελλάδα από την ευρωζώνη σήμερα θα είχε σοβαρό πρόβλημα.
Για την αξιολόγηση ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι η πιο κρίσιμη αξιολόγηση γιατί θα μας δώσει και «την διαγραφή -ελάφρυνση» του χρέους και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι σύντομα θα κλείσει η αξιολόγηση. Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την πολιτική του στην οικονομία τονίζοντας ότι τα αποτελέσματα που έχουμε είναι πολύ καλύτερα και από τις προβλέψεις. Οι ελληνικές τράπεζες είναι οι καλύτερα ανακεφαλαιοποιημένες στην Ευρώπη, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος κουρέματος καταθέσεων. Επίσης, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2016 η χώρα θα πάει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Για ανοησίες Βαρουφάκη έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του Βαρουφάκη σχετικά με το δημοψήφισμα και την μετέπειτα συμφωνία της κυβέρνησης. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι δέχεται την πολιτική κριτική, όμως πρόσθεσε «δεν δέχομαι μύγα στο σπαθί μου επί του ηθικού πεδίου», δεν δέχομαι λάσπη. Να τελειώνει η πλάκα ότι έκανα το «όχι» του δημοψηφίσματος «ναι» υπογράμμισε.
Επίθεση στον Βαγγέλη Βενιζέλο
Στην συνέχεια αναφέρθηκε σε οικονομικά μεγέθη σχετικά με την προηγούμενη χρονιά, επικαλούμενος στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. «Το 2015 η ύφεση δεν ήταν 0,7% , αλλά 0,3%. Το 2015 υπερκαλύψαμε τους στόχους για τα έσοδα, καταφέραμε και απορροφήσαμε κατά 98% τους πόρους του ΕΣΠΑ» είπε χαρακτηριστικά, αφήνοντας αιχμές για τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Β.Βενιζέλο, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει «παιδική χαρά το mail Χαρδούβελη σε σχέση με το τρίτο μνημόνιο».
«Να αναλογιστεί τις τεράστιες ευθύνες του (σσ Βενιζέλος) για το PSI, που αφαίρεσε 14 δις από τα ταμεία… Έχω μέσα μου οργή γι' αυτά που συμβαίνουν», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός είπε πως «τα αποτελέσματα είναι πολύ αισιόδοξα από τη στιγμή που κάναμε τη συμφωνία», αναφέροντας ως παράδειγμα την ανακεφαλαιοποιηση των τραπεζών, που αν δεν είχε γίνει, τώρα όπως είπε, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα ήταν ευάλωτα.
«Ανακεφαλαιοποιημένες οι τράπεζες –Δεν θα γίνει κούρεμα καταθέσεων»
«Οι ελληνικές τράπεζες είναι οι καλύτερα ανακεφαλαιοποημένες τράπεζες στην Ευρώπη, έχουν ισχυρά κεφάλαια, δεν υπάρχει φόβος αυτή τη στιγμή απέναντι στα απόνερα που έρχονται από την Κίνα» διαβεβαίωσε, επισημαίνοντας ωστόσο ότι όλα εξαρτώνται από την πορεία της οικονομίας .
«Δεν θα μειωθούν οι συντάξεις- Μπορεί να μπει πλαφόν»
Διαβεβαίωσε πάντως ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να γίνει «κούρεμα καταθέσεων», εκτιμώντας μάλιστα ότι «το β’ εξάμηνο του 2016 πάμε για ανάπτυξη» .
Μιλώντας για το ασφαλιστικό, ο κ.Τσίπρας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει προτείνει βιώσιμες λύσεις μέσα στο γράμμα της συμφωνίας, παρά τις ενστάσεις του Πολ Τόμσεν (επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ), ο οποίος ζητά μειώσεις συντάξεων.
«Πρέπει να μειώσουμε τις κρατικές δαπάνες κατά 1% του ΑΕΠ. Αυτό το καταφέρνουμε με την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Οι συνομιλητές μας δεν φέρνουν αντίρρηση, αλλά δεν συμφωνούν όλοι οι Θεσμοί», εξήγησε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι ο ίδιος είναι αντίθετος σε νέα μείωση συντάξεων.
Έκανε λόγο για «εμμονές», όταν κλήθηκε να σχολιάσει το επιχείρημα ότι η αύξηση των εισφορών, θα αυξήσει την ανεργία.
Αφού υπενθύμισε την τραγική οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς όπως είπε «υπήρξε λεηλασία των αποθεματικών, τεράστια αύξηση της ανεργίας και της μαύρης εργασίας, που οδήγησαν σε ασφυξία», τόνισε την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα.
Διαβεβαίωσε ότι η πρόταση της κυβέρνησης προστατεύει πλήρως τις συντάξεις και τόνισε ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις που φτάνουν μέχρι και τα 1500 ευρώ, ενώ στο ερώτημα «αν θα μπει πλαφόν;» ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει κάτι τέτοιο, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν είναι έγνοια μας είναι να προστατέψουμε όσους έχουν μεγάλες συντάξεις».
«Το όποιο πλαφόν θα είχε κοινωνική αποδοχή – δεν το αποκλείω, αλλά είναι μικρός ο όγκος των μεγάλων συντάξεων»,πρόσθεσε και τόνισε «η πρόταση μας είναι να μην περικοπούν οι τρέχουσες συντάξεις».
«Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι, ότι δεν πρόκειται για εμμονή, όταν λέμε πως δεν πρέπει να μειωθούν οι συντάξεις, γιατί οι συνταξιούχοι δεν τις σπαταλούν στα μπουζούκια αλλά χρηματοδοτούν τα παιδιά και τα εγγόνια τους», πρόσθεσε.
«Προστατεύουμε την συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών»
Αναφερόμενος στους αγρότες, ο κ.Τσίπρας είπε πως «σχεδιάσαμε το φορολογικό έτσι ώστε να μην επιβαρύνει, αλλά να ισοφαρίζει τις επιβαρύνσεις με το ασφαλιστικό», λέγοντας πως η συγκεκριμένη κατηγορία θα έχει αφορολόγητο 9500 ευρώ.
«Το 92% αγροτών δηλώνει εισόδημα κάτω από 12500 ευρώ.... Προστατεύουμε την συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών» εξήγησε, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αμβλύνει τις όποιες αδικίες .
Έκανε ειδική αναφορά στο «υποχρεωτικό εργόσημο», που όπως είπε, θα δώσει τη δυνατότητα στους αγρότες να δηλώνουν τα έξοδα τους και ταυτόχρονα να υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη ανά ζευγάρι αγροτών.
«Αν δεν παράξουμε πλούτο, δεν θα βγούμε από την κρίση- Οι μεγάλοι συντελεστές θα είναι για εισοδήματα άνω των 65.000 ευρώ»
Στο ερώτημα «αν θα έχουμε φορολογικούς συντελεστές 50% και 55%», ο πρωθυπουργός δεν το απέκλεισε, διευκρινίζοντας ότι αυτοί οι συντελεστές θα αφορούν εισοδήματα πάνω από 65.000 ευρώ που, όπως είπε, είναι ελάχιστα.
«Δεν είναι ταξικό μίσος, είναι κοινωνική δικαιοσύνη» τόνισε και υποστήριξε ότι αν δεν παράξουμε πλούτο, δεν θα βγούμε από την κρίση.
«Η φορολογία εισοδήματος αφορά το ατομικό εισόδημα» διευκρίνισε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν εκπτώσεις στο φόρο για όσους έχουν οικογένεια .
«Θέλουμε δίκαιο φορολογικό σύστημα, που να μοιράζει τα βάρη και να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για να αυξηθούν τα εισοδήματα» τόνισε, δίνοντας την δέσμευση ότι μέσα στον Μάρτιο θα κατατεθεί ο νέος αναπτυξιακός νόμος στην Βουλή, μαζί με μια σειρά άλλων νομοθετικών πρωτοβουλιών (νομοσχέδιο για ηλεκτρονικές συναλλαγές, εμπόριο καπνού, ασφαλιστικό φορολογικό).
«Να τελειώνει η πλάκα, ότι έκανα το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος, ΝΑΙ»
Ο κ.Τσίπρας, απαντώντας σε όσους ισχυρίζονται ότι μετέτρεψε το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος σε ΝΑΙ, ζήτησε «να τελειώνει αυτή η πλάκα- όπως είπε - ότι έκανα το ΟΧΙ... ΝΑΙ».
Όπως ο ίδιος σημείωσε, δεν είναι ούτε ο Αντώνης Σαμαράς, ούτε ο Γιώργος Παπανδρέου, αλλά είναι ένας πρωθυπουργός που πήγε μέχρι τέλους την διαπραγμάτευση και δεν έκανε πίσω σε πιέσεις και εκβιασμούς.
«Όταν κάναμε τον συμβιβασμό, δεν το έκρυψα, πήγα σε εκλογές και πήρα ξανά την έγκριση από το λαό, όταν έκανα διαγγέλματα με την πλάτη στον τοίχο , τότε έβγαινα στους έλληνες και έλεγα την αλήθεια», υποστήριξε .
«Δεν θα ενταχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στον σοσιαλδημοκρατικό χώρο»
Στην συνέχεια ο κ.Τσίπρας θυμήθηκε κάτι που του είχε πει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μ.Σουλτς την περίοδο που οι δανειστές τον είχαν στήσει στον τοίχο.
«Τότε μου είχε πει ο φίλος μου, ο Μάρτιν πως “η καρδιά των σοσιαλδημοκρατών είναι μαζί σου, αλλά το μυαλό τους εναντίον σου”», είπε ο κ.Τσίπρας, ο οποίος αν και χαρακτήρισε «όμορο» τον σοσιαλδημοκρατικό χώρο, ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει ένταξη του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτόν.
«Όσα στικάκια μου έδωσαν, τα παρέδωσα στον εισαγγελέα»
Στο ερώτημα «σε τι διαφέρει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, από τις προηγούμενες κυβερνήσεις;», ο κ.Τσίπρας δήλωσε: «Εμείς δώσαμε μάχη και τη φτάσαμε μέχρι το τέρμα. Όταν φέραμε την συμφωνία, αυτή ήταν πολύ καλύτερη από τα δεδομένα που είχαμε πριν το δημοψήφισμα». Παράλληλα υπενθύμισε μια σειρά δράσεων της κυβέρνησης (παράλληλο πρόγραμμα, 8μηνα προγράμματα απασχόλησης για χιλιάδες ανέργους, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα), τονίζοντας ότι ο ίδιος δεν μιλά για success story, αντιθέτως «δίνουμε την έγνοια μας στους πιο αδύναμους».
«Εγώ όσα στικάκια μου έδωσαν, τα έδωσα στους εισαγγελείς και βγάζουν λαυράκια» είπε, αφήνοντας αιχμές για τις προηγούμενες κυβερνήσεις, επισημαίνοντας ότι «η έξοδος από το ευρώ δεν θα ήταν ο αριστερός τρόπος για να βγούμε από την κρίση».
«Το Μάρτιο θα επιστρέψει η τρόικα και το Πάσχα θα έρθει, μαζί με την ανάσταση της οικονομίας»
Στο ερώτημα «πότε τελικά θα έρθει η τρόικα;», ο κ.Τσίπρας δήλωσε ότι «τώρα γίνεται προσπάθεια να πειστεί το ΔΝΤ», εκτιμώντας ότι μετά τη Σύνοδο Κορυφής και το Eurogroup στο πρώτο 10ημερο του Μαρτιού θα επανέλθουν οι Θεσμοί.
«Το Πάσχα θα έρθει, μαζί με την ανάσταση της οικονομίας» σχολίασε.
ΟΧΙ σε οικουμενική – ΟΧΙ σε πρόωρες εκλογές
Ο πρωθυπουργός απέρριψε τα σενάρια περί οικουμενικής κυβέρνησης, αφήνοντας αιχμές για την στάση της κας Γεννηματά.
«Ο λαός απεφάνθη πριν 5 μήνες, έδωσε στήριξη σε συγκεκριμένα κόμματα, ανέδειξε κυβέρνηση και πρωθυπουργό. O λαός θέλει σταθερότητα, η διαρκής συζήτηση για εκλογές, με κάνει να πιστεύω, ότι ορισμένοι δείχνουν να εύχονται τα χειρότερα για να πάρουν την εξουσία» τόνισε ο κ.Τσίπρας.
Εξάλλου, απέκλεισε το σενάριο για πρόωρες εκλογές, λέγοντας πως «η κυβέρνηση αυτή έχει ακόμη 3,5 χρόνια».
«Ήταν 40 χρόνια στην εξουσία, ας κάνουν λίγο κράτει» σχολίασε στην συνέχεια, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη να υπάρξει συνεννόηση στα εθνικά θέματα.
«Η πρώτη συνάντηση μου με τον Μητσοτάκη .... »
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην πρώτη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, για τον οποίο όπως είπε αν και διαφώνησαν σε πολλά σημεία, «συμφωνήσαμε σε ορισμένα άλλα, όπως το να αλλάξει ο εκλογικός νόμος, στην ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος και στο να βάλουμε ρήτρα για να μην γίνονται εκλογές κάθε τρεις και λίγο».
Όπως είπε ο κ.Τσίπρας, «κάποιοι μέσα και έξω από το κόμμα του, τσιγκλούν τον κ.Μητσοτάκη για να έχουμε πολιτικές εξελίξεις. Ο κ.Μητσοτάκης θεωρεί σημαντική την ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας».
Ο πρωθυπουργός, όπως είπε ζήτησε από τον πρόεδρο της ΝΔ, να «γυρίσουν μαζί σελίδα σε θέματα διαφθοράς και διαπλοκής». Του πρότεινε εξάλλου να συμφωνήσουν στην εκλογή νέων μελών στο ΕΣΡ καθώς και στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, «ώστε να καθαρίσει το τοπίο». Ο κ.Μητσοτάκης, -σύμφωνα με τον πρωθυπουργό - «μποϊκόταρε την εκλογή του ΕΣΡ, κάλυψε τον Παπασταύρου (πρώην συνεργάτης Σαμαρά) και δεν έδωσε συγχαρητήρια στη ΕΛΑΣ για την εξάρθρωση των δημοσιογράφων -εκβιαστών».
«Θα έρθουν και άλλες αποκαλύψεις για εκβιασμούς»
Ο κ.Τσίπρας προανήγγειλε μάλιστα ότι «θα έρθουν και άλλες αποκαλύψεις που δεν τιμούν το πολιτικό σύστημα».
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να κατατεθούν εντός του Μαρτίου, ίσως και μαζί με το ασφαλιστικό, το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, το νομοσχέδιο για τα αδήλωτα εισοδήματα εξωτερικού, το λαθρεμπόριο καυσίμων.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη