Thumbnail
Την ενοχή του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου για το αδίκημα της κατ' εξακολούθηση άμεσης συνέργειας στη μεγάλη υπεξαίρεση στο Δήμο Θεσσαλονίκης αποφάσισε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης. Πριν από λίγο ο εισαγγελέας πρότεινε και για τους τρεις κατηγορούμενος ποινή ισόβιας κάθειρξης χωρίς ελαφρυντικά. Ειδικά για τον πρώην Δήμαρχο ανέφερε ότι είχε ψυχοδυναμική εξοικείωση με το έγκλημα.

 

Κανένα ελαφρυντικό δεν αναγνώρισε το δικαστήριο για τους Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και Μιχάλη Λεμούσια, καθώς θεωρεί ότι έκλεβαν ακόμα και πριν από το 1999 που ξεκινάει το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης, από άλλες θέσεις που κατείχαν τότε στο δήμο.
 
Καταδίκασε και τους τρεις κατηγορούμενους με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.
 
Υποβασταζόμενος από τη σύζυγό του και έτοιμος να κλάψει βγήκε από το δικαστήριο ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, μετά την πρόταση του εισαγγελέα για να του επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης.
 
Αναλυτικά, ο πρόεδρος του δικαστηρίου υποστήριξε ότι "Δεν μπορεί ένας δημόσιος άρχοντας να αποφασίσει να κλέψει ξαφνικά το 1999, το αδίκημα δεν είναι πρωτογενές", ενώ πρόσθεσε ότι "Η εγκληματική δράση Παπαγεωργόπουλου- Λεμούσια αποκλείει ότι έζησαν έντιμο βίο πριν από το αδίκημα της υπεξαίρεσης". 
Ουσιαστικά, ο πρόεδρος υποστηρίζει πως οι δύο από τους κατηγορούμενους της υπεξαίρεσης, οι Παπαγεωργόπουλος και Λεμούσιας, δεν μπορεί να έχουν κανένα ελαφρυντικό γιατί πιστεύει πως έκλεβαν και πριν το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης σε άλλα αξιώματα που κατείχαν.
 
Η πρόταση του Εισαγγγελέα Βασίλειου Χαλντούπη, για τις ποινές των κατηγορουμένων για την υπόθεση της υπεξαίρεσης στο δήμο Θεσσαλονίκης ήταν η εξής
 
Για τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο προτείνει: Ισόβια για άμεση συνέργεια στην υπεξαίρεση
 
Για τον Μιχάλη Λεμούσια προτείνει: Ισόβια για υπεξαίρεση, 18 μήνες για πλαστογραφία
 
Για τον Παναγιώτη Σαξώνη προτείνει: Ισόβια για την υπεξαίρεση, 3 έτη για πλαστογραφία, 8 έτη για νομιμοποίηση εσόδων και 1,7 εκ. ευρώ χρηματική ποινή
 
Για τους δύο πρώην διευθυντές προτείνεται φυλάκιση 17 και 12 μηνών
 
Στη δίκη για την υπεξαίρεση στο δήμο Θεσσαλονίκης, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων κήρυξε νωρίτερα: 
 
- Ένοχο τον Παναγιώτη Σαξώνη για την υπεξαίρεση και την πλαστογραφία όλου του ποσού- αθώο για τις προ του 1999 υπεξαιρέσεις.
 
- Ένοχο τον πρώην γενικόγραμματέα Μιχάλη Λεμούσια.
 
- Ένοχο τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο.
 
Για τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης η απόφαση αναφέρει ότι "γνώριζε τα πάντα και η σιωπηρή του στάση στο παρασκήνιο άφηνε να εκτελούνται οι συγκεκριμένες πράξεις". Τονίστηκε δε ότι προσδοκούσε να λαμβάνει κι ο ίδιος χρήματα.
 
Για τη σχέση Λεμούσια -Παπαγεωργόπουλου, ο πρόεδρος του δικαστηρίου, σχολίασε: "Λεμούσιας και Παπαγεωργόπουλος είχαν ταυτιστεί τόσο πολύ από το 1990 οπότε και αποσπάστηκε ο πρώην γγ στο γραφείο του τότε βουλευτή, που ο Λεμούσιας θεωρούνταν το alter ego του Παπαγεωργόπουλου".
 
- Ενόχους τους διευθυντές της Ταμειακής Υπηρεσίας (Γκόλας και Γκαϊτατζής) για παροχή άμεσης συνδρομής στον υπεξαιρετή.
 
Όπως αναφέρθηκε, βοηθούσαν τον Σαξώνη να υπεξαιρεί.
 
- Αθώους τους πρώην αντιδημάρχους οικονομικών Αναστάσιο Γερογιάννη, Μιχάλη Ζορπίδη και Θόδωρο Αθανάσαρο καθώς επίσης και τους υπόλοιπους δέκα κατηγορούμενους υπαλλήλους του δήμου Θεσσαλονίκης.
 
Αναμένεται η πρόταση του εισαγγελέα για τις ποινές των ενόχων. 
 
Το ύψος της υπεξαίρεσης  
 
Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, το ύψος της υπεξαίρεσης στο δήμο Θεσσαλονίκης, για την οποία κρίθηκαν ένοχοι ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και οι συνεργάτες του δεν ξεπερνά τα 18.000.000 ευρώ.
 
«Τα χρήματα που έλαβε ο Π. Σαξώνης από το 1999 έως και το 2008 ήταν 21.156779 ευρώ οπότε το ποσό της υπεξαίρεσης δεν μπορεί να υπερβαίνει αυτό το ποσό. Υπεξαίρεσε συνολικά 17.962.336 ευρώ. Λάμβανε τα χρήματα αυτά άφθονα και απροβλημάτιστα. Αρκούσε μία εντολή του δημάρχου να κλείσει η στρόφιγγα των μετρητών. Ο διευθυντής γνώριζε πολύ καλά ότι τα μετρητά προσαυξάνουν τον κίνδυνο της υπεξαίρεσης. Εντύπωση προκαλεί η ιλιγγιώδης αύξηση των μετρητών που έπαιρνε ο Π. Σαξώνης μετά το 1999. Για να έχουμε και μία αίσθηση του ύψους των χρημάτων αυτό το ποσό αντιστοιχεί σε 6,1 δισ. δραχμές», σημείωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου.
 
Επίσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο, τα πλαστά παραστατικά που προσκόμιζε ο υπάλληλος του δήμου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Σαξώνης για να καλύψει την υπεξαίρεση ήταν άτεχνα και εμφανώς διαφορετικά από τα γνήσια και θα έπρεπε να γίνουν αντιληπτά από αυτούς που διενεργούσαν τον έλεγχο.
 
«Ηταν εξώφθαλμα πλαστά. Ο Σαξώνης επί εννιά έτη λυμαίνονταν το ταμείο του δήμου. Είχε ασυλία» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος. Σύμφωνα με τον πρόεδρο και οι δύο πρώην διευθυντές της Ταμειακής υπηρεσίας «παρείχαν πρόσβαση σε άφθονα μετρητά» και γι' αυτό κηρύχτηκαν ένοχοι για άμεση συνέργεια στην υπεξαίρεση.
 
enikos.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

σχολεία
Κλειστά σχολεία: Σε αυτές τις περιοχές μαθητές και εκπαιδευτικοί δεν θα κάνουν μάθημα την Δευτέρα και την Τρίτη
Σε ποιες περιοχές δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία Δευτέρα και Τρίτη
Κλειστά σχολεία: Σε αυτές τις περιοχές μαθητές και εκπαιδευτικοί δεν θα κάνουν μάθημα την Δευτέρα και την Τρίτη