Η ώρα των ευθυνών (για την κατάργηση των Κοινωνικών Επιστημών)
Γράφει ο Νικόλας Ν., εκπαιδευτικός ΠΕ78

Σήμερα, που η κοινωνία μας που μαστίζεται από κοινωνικά προβλήματα ρατσισμού, ξενοφοβίας, μετανάστευσης, φτώχειας, ανεργίας κ.α. η ηγεσία του υπουργείου παιδείας (κανένας δεν αφαιρείται από το κάδρο των ευθυνών), χωρίς να απαντά στο πρώτο και βασικό ερώτημα στο “Τι σχολείο θέλουμε”, προβαίνει σε μία σειρά από αναχρονιστικές ρυθμίσεις.

Συγκεκριμένα:

Στην Α΄ Λυκείου το μάθημα Πολιτική Παιδεία μειώνεται από 3 σε 2 ώρες, ενώ το μάθημα επιλογής Ελληνικός και Ευρωπαϊκός Πολιτισμός το καταργεί τελείως.

Στη Β΄ Λυκείου καταργούνται και τα δύο μαθήματα των Κοινωνικών Επιστημών, οι Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών της κατεύθυνσης Ανθρωπιστικών σπουδών και ο Σύγχρονος Κόσμος: Πολίτης και Δημοκρατία, μάθημα γενικής παιδείας.

Στη Γ' Λυκείου, από το 2021, η Κοινωνιολογία αφαιρείται τελείως όχι μόνο από Πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα, αλλά και ως μάθημα γενικής παιδείας. Δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε ότι το διδακτικό έτος 2019-2020 καταργήθηκε και το μάθημα Ιστορία Κοινωνικών Επιστημών.

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι το υπουργείο παιδείας βάλει εναντίον των Κοινωνικών Επιστημών. Οι Κοινωνικοί Επιστήμονες (νομικοί, κοινωνιολόγοι, ανθρωπολόγοι, πολιτικοί επιστήμονες και διεθνολόγοι) εξοστρακίζονται από την εκπαίδευση, αφού οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ78 οδηγούνται σε υπεραριθμίες, οι αναπληρωτές σε ανεργία ενώ οι φοιτητές και απόφοιτοι των τμημάτων των κοινωνικών επιστημών σε πλήρη υποβάθμιση και απαξίωση του πτυχίου τους.

Στο τιμόνι του Υπουργείου Παιδείας από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα έχουν διατελέσει 29 Υπουργοί Παιδείας, μάλιστα μερικοί εξ αυτών διατέλεσαν και πρωθυπουργοί της χώρας. Ενδεικτικά αναφέρονται τα ονόματα των : Κώστας Σημίτης, Γιώργος Παπανδρέου, Πέτρος Ευθυμίου, Μαριέττα Γιαννάκου, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Άρης Σπηλιωτόπουλος, Άννα Διαμαντοπούλου, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Ανδρέας Λοβέρδος, Αριστείδης Μπαλτάς και Κώστας Γαβρόγλου.

Αλήθεια, ποια είναι η τοποθέτηση των πρώην υπουργών παιδείας για την κατάσταση στην παιδεία;

Συμφωνούν με την κατάργηση των Κοινωνικών Επιστημών;

Τέλος, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ως απόφοιτος Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, τι έχει να πει για την απαξίωση του πτυχίου του από την υπουργό του; Η κ. Υπουργός κρίνει το πτυχίο των Κοινωνικών Επιστημών επαρκές για να γίνει κάποιος Πρωθυπουργός αλλά τις ίδιες τις Κοινωνικές Επιστήμες άχρηστες για το εκπαιδευτικό σύστημα; Εκτός και αν θέλει να περάσει κάποιο μήνυμα σε σχέση με την επιστημονική επάρκεια και κατάρτιση του κ. Μητσοτάκη.

Κανένας από τους παραπάνω δεν έχει τον δικαίωμα να σιωπά όταν η εκπαιδευτική κοινότητα δέχεται την απαξίωση της νυν υπουργού παιδείας.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΠΕ783

ΝΙΚΟΛΑΣ Ν.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ ALFAVITA.GR

Ακολουθήστε μας στο GoogleNews για να μάθετε πρώτοι μόνο τις ειδήσεις που σας ενδιαφέρουν

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 21/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

DASKALOI
Υπουργείο Παιδείας: 30.000 μόνιμοι διορισμοί έως το 2027 και μείωση αναπληρωτών κατά 50%
Διορισμοί και προσλήψεις εκπαιδευτικών - Ο προγραμματισμός και το πρόβλημα με τις οργανικές θέσεις
Υπουργείο Παιδείας: 30.000 μόνιμοι διορισμοί έως το 2027 και μείωση αναπληρωτών κατά 50%
funds
Η σιωπηλή άλωση της Παιδείας: Όταν η ιδιωτική εκπαίδευση γίνεται όχημα πολιτισμικής μετάλλαξης
Η τάση εξαγοράς ιδιωτικών σχολείων από πολυεθνικούς εκπαιδευτικούς ομίλους και επενδυτικά funds δεν είναι μια απλή οικονομική πράξη. Αντιθέτως,...
Η σιωπηλή άλωση της Παιδείας: Όταν η ιδιωτική εκπαίδευση γίνεται όχημα πολιτισμικής μετάλλαξης
ελλαδα
Ελληνικά επώνυμα με τουρκικές ρίζες
Πολλά ελληνικά επώνυμα έχουν τις ρίζες τους στην τουρκική γλώσσα, κάτι που αποδίδεται στην ιστορική επιρροή της Οθωμανικής περιόδου.
Ελληνικά επώνυμα με τουρκικές ρίζες