Αντιμέτωπη με τις επιλογές της για το απαραδεκτο πλαφόν του 50%+1 στα σχολεία προκειμένου να κλείσει ένα Τμήμα, θα έρθει σύντομα η κυβέρνηση και η κ.Κεραμέως, αφού όπως προκύπτει από δηλώσεις εκπαιδευτικών, ποσοστό περίπου 20% των μαθητών απουσιάζουν καθημερινά από τα σχολεία, λόγω φόβου των γονιών τους για τον κορονοϊό, είτε επειδή νοσούν ή βρίσκονται σε καραντίνα.
Αυτή την εκτίμηση έκανε χθες σε συνέντευξη Τύπου η Διδασκαλική Ομοσπονδία, χαρακτηρίζοντας «εξαιρετικά προβληματική» την επιμονή της πολιτικής ηγεσίας για το 50%+1, με αποτέλεσμα οι γονείς να μην περιμένουν πότε θα κλείσει ένα τμήμα και να κρατάνε το παιδί τους σπίτι σε περίπτωση κρούσματος, γιατί δικαιολογημένα φοβούνται.
Εδώ δεν μιλάμε για αρνητές του κορονοϊού, αλλά για γονείς που έχουν τρομοκρατηθεί από το πλαφόν γιατί βλέπουν να συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά τμήματα ενώ έχουν ήδη προκύψει κρούσματα, και προτιμούν να κρατήσουν τα παιδιά στο σπίτι από το να διακινδυνεύσουν να κολλήσουν κορονοϊό. Τι θα κάνει η κ.Κεραμέως με όλους αυτούς τους ανθρώπους;
7 μήνες φυλάκιση σε μητέρα που δεν έστελνε το παιδί της στο σχολείο
Χτες στο Βόλο, το δικαστήριο επέβαλε 7 μήνες φυλάκιση (η πρώτη φορά που επιβάλλεται φυλάκιση σε γονιό για τετοιο θέμα) σε μια μητέρα που δεν έστελνε το παιδί της στο σχολείο. Μάλιστα, ο εισαγγελέας χαρακτήρισε το αδίκημα πρωτοφανές και χαρακτήρισε τη συμπεριφορά «αδιανόητη», σε τέτοιο βαθμό που θα μπορούσε να προκαλέσει την αφαίρεση της επιμέλειας του παιδιού που στιγματίστηκε.
Τι θα κάνει λοιπόν η κ.Κεραμέως;
Θα παραπέμψει στα δικαστήρια χιλιάδες γονείς επειδή φοβούνται να στείλουν τα παιδιά στα σχολεία, όταν οι ίδιοι δεν είναι αρνητές; Κι ενώ οι εκπαιδευτικοί ζητούν να αρθεί το πλαφόν και η αντιπολίτευση μιλάει για πλαφόν- μηχανισμό υπερμετάδοσης της νόσου;
Κι αυτά συμβαίνουν την ίδια στιγμή που, παρά τους ισχυρισμούς κυβερνητικών στελεχών ότι τα κρούσματα στη σχολική κοινότητα είναι «υπό έλεγχο», τα στοιχεία του ΕΟΔΥ επιβεβαιώνουν δυστυχώς την ανησυχία εκπαιδευτικών και γονέων για την διασπορά του ιού και στα σχολεία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τις 10 Ιανουαρίου, δηλαδή την ημέρα επαναλειτουργίας των σχολείων, έως και τις 18 Ιανουαρίου έχουν καταγραφεί 46.243 κρούσματα στις ηλικίες έως 0-17 ετών, ενώ το ποσοστό νόσησης αυξήθηκε από το 17,1% στο 18,2%.
Οι απειλές
Σε ανύποπτο ακόμα χρόνο, η κ.Κεραμέως είχε απειλήσει τους γονείς οτι ακριβώς αυτό θα κάνει: «Δεν δικαιολογείται απουσία μαθητή επειδή ο γονιός του φοβάται να το στείλει για μάθημα λόγω κρούσματος στην τάξη», ανέφερε η υπουργός Παιδείας, σε μια προσπάθεια να φοβίσει τους γονείς και τους μαθητές με όπλο τις απουσίες, ώστε ακόμα κι αν ένα τμήμα εμφανίσει κρούσματα λιγότερα από το 50%+1 (οπότε δεν θα κλείσει, σύμφωνα με τις αποφάσεις της που αμφισβητούν ήδη αρκετοί λοιμοξιωλόγοι) να μην σταματήσουν να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο...
Για το σκεπτικό της απόφασης να μην κλείνει η σχολική τάξη με το που εντοπίζεται κάποιο κρούσμα, η Υπουργός δήλωσε τα εξής: «Πλέον δεν πάμε σε οριζόντιο κλείσιμο γιατί έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Όταν κλείναμε τμήματα το κάναμε γιατί θέλαμε να προστατεύσουμε την οικογένεια του μαθητή από διασπορά του ιού. Αλλά αυτή την στιγμή οι περισσότεροι εξ αυτών είναι εμβολιασμένοι και αν δεν είναι έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν άμεσα.
Έτσι κλείσιμο τμήματος θα επιβάλλεται μόνο αν νοσήσουν τα μισά παιδιά του τμήματος συν ένα, βάσει τις εισηγήσεις των ειδικών, δήλωσε η Υπουργός.
Μένει λοιπόν να δούμε αν θα επιμείνει σε αυτές τις απειλές...
Κίνδυνος να χάσουν τη χρονιά χιλιάδες μαθητές;
Αυτά πρακτικά σημαίνουν ότι μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, χιλιάδες μαθητές όλων των βαθμιδων θα έχουν «μαζέψει» κάπου 60-70 απουσίες μόνο επειδή δεν πήγαν στο σχολείο αυτές τις δύο εβδομάδες μετά από την επανέναρξη που ακολούθησε τις διακοπές των Χριστουγέννων -χώρια όσες απουσίες έχουν ήδη αρκετοί από την αρχή της χρονιάς. Για όσους εξ αυτών νοσούν από κορονοϊό κατά πάσα πιθανότητα δεν θα συνυπολογιστούν στο τέλος οι απουσίες. Ομως τι θα γίνει με τους υπόλοιπους;
Καθώς έχουμε ακόμα Ιανουάριο, το πρόβλημα των απουσιών είναι πολύ πιθανό να διογκωθεί μέχρι τον Ιούνιο, οπότε θα προκύψει τεράστιο θέμα με πάρα πολλά παιδιά να κινδυνεύουν να χάσουν τη χρονιά, αφού το όριο των 114 απουσιών εύκολα θα ξεπεραστεί σε αρκετές περιπτώσεις νέων και ιδίως εφήβων.
Το υπουργείο Παιδείας λοιπόν θα κληθεί σύντομα να αντιμετωπίσει ένα κύμα μαθητών που κινδυνεύουν να «κοπούν» λόγω των απουσιών και θα πρέπει να λάβει αποφάσεις.
Αλλά και σε παιδαγωγικό επίπεδο, το σύνδρομο της άδειας τάξης βάζει τους εκπαιδευτικούς της σε δίλημμα. Να προχωρήσουν κανονικά την ύλη με πολλούς μαθητές απόντες μέχρι νεωτέρας ή να επιβραδύνουν τους ρυθμούς. περιμένοντας να επιστρέψουν άπαντες όταν το σφοδρό κύμα της πανδημίας αποτελέσει παρελθόν;
Ανάγκη μείωση ύλης
Ηδη η ΟΛΜΕ χτες, ζήτησε μείωση της ύλης για όλες τις τάξεις, διαπιστώνοντας ότι εκτός από τα χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών (οι εκπαιδευτικοί μιλούν για περίπου 9.000 κενά σε όλες τις βαθμίδες παρά τις πρόσφατες προσλήψεις αναπληρωτών) υπάρχει και μαθησιακό έλλειμα σε πολλούς μαθητές λόγω και της τηλεκπαίδευσης το προηγούμενο έτος. Αντί αυτού, το υπουργείο προετοιμάζεται για Τράπεζα θεμάτων. και επιμένει στην ΕΒΕ. Σύντομα όμως, αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί κι άλλο, η υπουργός Παιδείας θα αναγκαστεί να αναθεωρήσει τον προγραμματισμό της...
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 3/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη