Σχολικά κτίρια: Οταν μαθητές και εκπαιδευτικοί ΑμΕΑ δεν έχουν πρόσβαση...
Το σοβαρό θέμα της δύσκολης ή/και αδύνατης προσβασιμότητας των σχολικών χώρων...

Το ζήτημα της προσβασιμότητας των σχολικών κτιρίων σε εκπαιδευτικούς και μαθητές ΑμΕΑ, επαναφέρει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Αποφοίτων Τμημάτων Ειδικής Αγωγής (ΣΑΤΕΑ)

Ο ΣΑΤΕΑ, αφού αναφέρει την περίπτωση εκπαιδευτικού που δεν μπορεί να προσεγγίσει το σχολείο του με το αναπηρικό του αμαξίδιο, τονίζει ότι η προσβασιμότητα στην εκπαίδευση είτε μέσω των σχολικών εγκαταστάσεων είτε μέσω του διδακτικού υλικού είτε με οποιοδήποτε άλλο τρόπο, αποτελεί πάγιο αίτημα.

«Αγωνιζόμαστε με γνώμονα το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε παιδιού στην εκπαίδευση και κάθε εκπαιδευτικού στην εργασία. Συμπορευόμαστε με κάθε ομάδα ή ατομικότητα που στηρίζει το δίκαιο αυτό αίτημα. Το ΥΠΑΙΘ οφείλει να θέσει θέματα όπως η προσβασιμότητα ως προτεραιότητα», τονίζει ο ΣΑΤΕΑ

Η ανακοίνωση του ΣΑΤΕΑ

Ως ΣΑΤΕΑ αποφασίσαμε με την έναρξη της σχολικής χρονιάς να θίξουμε ένα πάγιο ζήτημα που ταλανίζει την πλειονότητα των σχολείων της χώρας. Το παρακάτω κείμενο έχει αποσταλεί στο ΥΠΑΙΘ, στην ΚΕΔΕ και στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδας.

Εν έτη 2022 ως Σύλλογος Αποφοίτων Τμημάτων Ειδικής Αγωγής (ΣΑΤΕΑ) δεχτήκαμε ενημέρωση από εκπαιδευτικό που μετακινείται με αμαξίδιο και υπηρετεί σε σχολείο της επικρατείας μας, πως η πρόσβαση στους σχολικούς χώρους είναι αδύνατη, και φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που αυτό συμβαίνει σε συνάδελφο/-ισσα με αναπηρία ή το πρώτο σχολείο που έχει ελλείψεις προσβασιμότητας. Θα λέγαμε μάλιστα ότι είναι ο κανόνας. Μέχρι και πριν λίγες ημέρες, το ίδιο άτομο είχε έρθει αντιμέτωπο με αντιστάσεις και άρνηση αναφορικά με τη δημιουργία υποδομών πρόσβασης (ράμπα, αναπηρική τουαλέτα, ανελκυστήρας ή αναβατόριο για μετακίνηση από όροφο σε όροφο στις διάφορες αίθουσες) στο σχολείο που τότε υπηρετούσε.

Ο αριθμός των μαθητών που δέχονται τα σχολεία της χώρας μας κάθε χρόνο ξεπερνά κυριολεκτικά το εκατομμύριο καθώς επίσης εργάζονται σε αυτά χιλιάδες εκπαιδευτικοί. Αν αναλογιστεί μάλιστα κανείς την υποχρεωτικότητα της εκπαίδευσης καθώς και την πραγματική ουσία του σχολείου, γίνεται σαφές πως οφείλουν να είναι χώροι στους οποίους θα μπορεί να προσέρχεται απρόσκοπτα ολόκληρη η εκπαιδευτική κοινότητα. Ως ΣΑΤΕΑ υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών με αναπηρία στο δημόσιο και ιδιωτικό βίο, υποστηρίζοντας το δικαίωμα στην προσβασιμότητα και την εργασία που λαμβάνει χώρα εντός και εκτός του σχολικού πλαισίου. Ειδικότερα, αναφερόμαστε το ΥΠΑΙΘ που μέσω προσοντολογίου εξαναγκάζει τους εκπαιδευτικούς στην απόκτηση ακαδημαϊκών και επαγγελματικών προσόντων με πρόφαση την αναβάθμιση της ποιότητας του δημόσιου σχολείου, αλλά στην ουσία δεν επιτρέπει στους ανάπηρους συναδέλφους/-ισσες να εισέρχονται στη σχολική μονάδα για να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους. Επιπλέον, ενώ η αξιολόγηση σχολικών μονάδων επιβάλλεται στους εκπαιδευτικούς, την ίδια ώρα δεν γίνεται καμία αξιολόγηση για την προσβασιμότητα των σχολικών κτιρίων, ενώ η χρηματοδότηση τους παραμένει ανεπαρκής για τη συντήρηση και μετατροπή τους σε προσβάσιμους χώρους εργασίας και εκπαίδευσης.

Η προσβασιμότητα στην εκπαίδευση είτε μέσω των σχολικών εγκαταστάσεων είτε μέσω του διδακτικού υλικού είτε με οποιοδήποτε άλλο τρόπο, αποτελεί πάγιο αίτημά μας ως ΣΑΤΕΑ. Αγωνιζόμαστε με γνώμονα το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε παιδιού στην εκπαίδευση και κάθε εκπαιδευτικού στην εργασία. Συμπορευόμαστε με κάθε ομάδα ή ατομικότητα που στηρίζει το δίκαιο αυτό αίτημα. Το ΥΠΑΙΘ οφείλει να θέσει θέματα όπως η προσβασιμότητα ως προτεραιότητα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα