Γεράσιμος Σιάσος, Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ
Καθηγητής Καρδιολογίας, Γ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική, ΓΝΝΘΑ «Η ΣΩΤΗΡΙΑ»
Εκδικάστηκε η πρώτη προσφυγή Πανεπιστημιακών Καθηγητών για την καταβολή αναδρομικών που προέκυψαν από τις περικοπές στο μισθολόγιο τους. Συγκεκριμένα, με την απόφαση 3220/2023 του Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών επιδικάσθηκαν σε Καθηγητές Πανεπιστημίου μισθολογικές διαφορές για την περίοδο από 01.01.2017 έως 17.09.2018 που συνολικά, ανάλογα με τη βαθμίδα και τη διάρκεια της προϋπηρεσίας, ανέρχονται από 10.000 έως 17.000 ευρώ. Πέραν της αναφερόμενης απόφασης, εκκρεμούν αγωγές Πανεπιστημιακών Καθηγητών για μεταγενέστερη περίοδο οι οποίες αναμένετε ότι θα γίνουν και αυτές δεκτές. Σε μισθολογικές διαφορές άνω των 30 μηνών, τα ποσά που αναμένεται ότι θα επιδικασθούν θα είναι σχεδόν διπλάσια.
Πρόκειται για τη δικαίωση πολυετών αγώνων της ΠΟΣΔΕΠ και πολλών Καθηγητών Πανεπιστημίου από όλα τα Πανεπιστήμια (μεταξύ πολλών ενδεικτικά από το ΕΚΠΑ: Σ. Ευσταθόπουλος, Ε. Καραμαλέγκου, Γ. Σιάσος, Σ. Βλαχόπουλος, Ε. Μπουρνόβα, Γ. Σεϊμένης, Δ. Δρόσος) για το μισθολογικό των Πανεπιστημιακών. Το Συμβούλιο της Επικρατείας μετά από προσφυγή της ΠΟΣΔΕΠ με τρεις αποφάσεις του (2014, 2017 και 2022) δικαίωσε τους Πανεπιστημιακούς και επέβαλλε την επαναφορά του μισθολογίου τους στα επίπεδα πριν από τις μειώσεις.
Κατά της απόφασης 3220/2023 που εκδόθηκε, μπορεί να ασκηθεί έφεση, ωστόσο σε αυτή την περίπτωση η τελεσίδικη απόφαση του Εφετείου αναμένεται να κερδηθεί και αυτή, καθώς ο σχετικός νόμος για το μισθολόγιο των Πανεπιστημιακών έχει κριθεί αντισυνταγματικός.
Οι πολύ χαμηλές αποδοχές των Καθηγητών Πανεπιστημίου στην Ελλάδα, οι οποίες όχι μόνο δεν έχουν λάβει καμία αύξηση τα τελευταία 20 έτη, αλλά υπέστησαν σημαντικές οριζόντιες περικοπές που έφτασαν έως και 40%, αποτελεί ένα ακόμα αντικίνητρο για το «brain gain». Οι αποδοχές των Πανεπιστημιακών στην Ελλάδα είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη καταλαμβάνοντας την προτελευταία θέση πριν την Ουγγαρία, όπως καταδεικνύεται και από δημοσιευμένες μελέτες (http://www.posdep.gr/index.php?option=com_docman&task=doc_download&gid=1600&Itemid=486).
Χωρίς αξιοπρεπείς αποδοχές δε μπορούν τα ιδρύματα να προσελκύσουν τους επιστήμονες που ήδη εργάζονται στο εξωτερικό με υψηλές αμοιβές και υπό εργασιακά καλύτερες συνθήκες. Είναι αυτονόητο ότι οι προσπάθειες όλων των Πανεπιστημιακών (οι οποίες ξεκίνησαν το 2013) θα ενταθούν με τελικό στόχο τη νομοθέτηση ενός μισθολογίου που θα ανταποκρίνεται στα αυξημένα προσόντα και στις απαιτήσεις του έργου τους.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Ηλεκτρικά αμάξια: Γιατί "έμειναν" στην Αράχωβα προκαλώντας κομφούζιο
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
Είσαι άνεργος στο κέντρο της Αθήνας; ΠΑΡΕ ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση