μαθητές σχολείο
Η εμμονή για συγχωνεύσεις τμημάτων στα σχολεία δημιουργεί τεράστια προβλήματα και παραδοξότητες των οποίων οι συνέπειες θα επηρεάσουν παιδιά και εκπαιδευτικούς. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.

H τακτική των αναγκαστικών συγχωνεύσεων τμημάτων στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη δημιουργεί εντελώς ακατάλληλες εκπαιδευτικές συνθήκες στις σχολικές μονάδες.

Στα υπόψη του NEWS 24/7 τέθηκε ένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικό παράδειγμα από δημοτικό σχολείο που εδρεύει στο δήμο Αθηναίων (τα πλήρη στοιχεία βρίσκονται στη διάθεσή μας).

Κατά την εφετινή σχολική χρονιά, η Πέμπτη και η Τετάρτη τάξη του εν λόγω σχολείου θα έχουν από ένα τμήμα έκαστος ενώ πέρυσι είχαν από δύο. Αυτό έγινε κατ’ εντολή της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης η οποία, όπως έχουμε τονίσει, επιμένει φορτικά και απειλεί τους εκπαιδευτικούς που δεν συμμορφώνονται ακόμα και με πειθαρχικές διαδικασίες.

Η πέμπτη τάξη του σχολείο, στο ένα της τμήμα, θα έχει εφέτος συνολικά 24 παιδιά. Από αυτά τέσσερα χρειάζονται εκπαιδευτικούς παράλληλης στήριξης ενώ άλλα τέσσερα έχουν διαγνώσεις για διαφόρων τύπων μαθησιακές δυσκολίες.

Προκύπτουν πολλά ερωτήματα: Θα υπάρχουν την ίδια ώρα στην ίδια αίθουσα συνολικά πέντε εκπαιδευτικοί μαζί με το δάσκαλο ή θα μειωθούν οι εκπαιδευτικοί της παράλληλης στήριξης; Πώς θα μπορέσει να ελέγξει την κατάσταση ο δάσκαλος του τμήματος και σε ποια παιδιά θα εστιάσει την προσοχή του; Ποιος θα είναι ο ρυθμός προόδου των παιδιών κατά τη διάρκεια της χρονιάς;

Τα ερωτήματα έχουν περισσότερο ρητορικό χαρακτήρα, ειδικά αν έχει κανείς κατά νου ότι μέσα σ’ αυτήν την τάξη υπάρχουν και προσφυγόπουλα που δεν ξέρουν πολύ καλά τα ελληνικά. Από τον εκπαιδευτικό ζητούνται δηλαδή… μαγικές ιδιότητες και την ίδια ώρα ατσάλινη υπομονή και αντοχή.

Στην τετάρτη τάξη θα φοιτούν εφέτος 23 μαθητές, επίσης σ’ ένα τμήμα.

Το κερασάκι σ’ αυτήν την απαίσια τούρτα; Το σχολείο αποφεύγει να εγγράψει (πάλι κατόπιν εντολής) άλλους μαθητές στις συγκεκριμένες τάξεις για να μην αυξηθεί και άλλο ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα. Αν δηλαδή μία οικογένεια, που εξυπηρετείται γεωγραφικά από το συγκεκριμένο σχολείο, θέλει να στείλει το παιδί στην τετάρτη ή την πέμπτη, απλά δεν μπορεί να το κάνει και πρέπει να αναζητήσει άλλη λύση.

Προφανώς, το παραπάνω παράδειγμα δεν είναι το μοναδικό. Είναι όμως αρκούντως ενδεικτικό της κατάστασης.

Οι γονείς των παιδιών του εν λόγω σχολείου ετοιμάζουν σε κάθε περίπτωση επιστολή προς το Υπουργείο Παιδείας και προετοιμάζουν, μαζί με τους εκπαιδευτικούς, κινητοποιήσεις από τις 12 Σεπτεμβρίου.

Πηγή: news247.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 20/01

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

polixrwma stilo
ΣΕΠΕ Κυκλάδων: Το ΥΠΑΙΘΑ αδιαφορεί για τα ουσιαστικά προβλήματα των σχολείων
Εκπαιδευτικοί Κυκλάδων καταγγέλλουν την αδιαφορία του υπουργείου - «Αναλαμβάνει ευθύνες ή συνεχίζει την πολιτική καταστολής;»
ΣΕΠΕ Κυκλάδων: Το ΥΠΑΙΘΑ αδιαφορεί για τα ουσιαστικά προβλήματα των σχολείων
ekpaideusi-sxoleia-mathites
«Με υπερωρίες και μετακινήσεις εξοντώνουν κυβέρνηση, υπουργείο και ΔΔΕ τους εκπαιδευτικούς!»
Η συνεχιζόμενη έλλειψη εκπαιδευτικών και οι υποχρεωτικές υπερωρίες διαταράσσουν την ομαλή λειτουργία των σχολείων και επιβαρύνουν τους δασκάλους.
«Με υπερωρίες και μετακινήσεις εξοντώνουν κυβέρνηση, υπουργείο και ΔΔΕ τους εκπαιδευτικούς!»
ekpaideytikoi
ΔΔΕ Δ΄ Αθήνας: 4 μήνες από το άνοιγμα των σχολείων και υπάρχουν ακόμα κενά και στο βάθος υποχρεωτικές υπερωρίες
Η ανάθεση και άλλων καθηκόντων, αλλά και άλλων διδακτικών αντικειμένων σε εκπαιδευτικούς, που ήδη έχουν επιβαρυνθεί με περισσότερες εξωδιδακτικές...
ΔΔΕ Δ΄ Αθήνας: 4 μήνες από το άνοιγμα των σχολείων και υπάρχουν ακόμα κενά και στο βάθος υποχρεωτικές υπερωρίες