Μια «δαμόκλειος σπάθη» κρέμεται συνεχώς πάνω από τα κεφάλια των μαθητών και των εκπαιδευτικών σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, καθώς οι υποδομές των σχολείων κρίνονται ακατάλληλες, μαθητές στοιβάζονται σε τάξεις και σαν να μην έφταναν όλα αυτά ασκούνται πειθαρχικές διώξεις σε βάρος των εκπαιδευτικών που προσπαθούν να αναδείξουν τα προβλήματα για να βρεθούν λύσεις.
Ενδεικτικό της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στις σχολικές αίθουσες της χώρας είναι το γεγονός ότι 14 σχολεία στην Ορεστιάδα έχουν μείνει χωρίς θέρμανση, όπως καταγγέλλουν τοπικοί φορείς.
Ο πρώην δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης, κατήγγειλε ότι τα προβλήματα θέρμανσης που έχουν παρατηρηθεί σε σχολικές μονάδες, προέκυψαν από αδυναμία της δημοτικής αρχής.
Τα ακατάλληλα κτίρια
Από την άλλη, μια κατολίσθηση σε πλαγιά ακριβώς δίπλα από δύο σχολεία (ΕΝΕΕΓΥΛ και ΕΕΕΕΚ Ηρακλείου) σε περιοχή της Κρήτης, οδήγησε στην προσωρινή αναστολή της λειτουργίας τους.
Η Διευθύντρια του ΕΝΕΕΓΥΛ Ηρακλείου, Ελένη Σακελλάρη, εξέφρασε τους φόβους της για την ασφάλεια των 200 μαθητών που στεγάζονται στα σχολεία, στην περιοχή του Άη Γιάννη Χωστού.
Άκρως ακατάλληλο και επικίνδυνο για την ασφάλεια των 240 μαθητών και εκπαιδευτικών του κρίθηκε το σχολικό συγκρότημα του 1ου Δημοτικού σχολείου Ανατολής Ιωαννίνων, με τους αρμόδιους φορείς να προειδοποιούν για τους κινδύνους και να ζητούν εγγράφως από τον Δήμο Ιωαννιτών τη μεταφορά των μαθητών σε κατάλληλο χώρο, πριν συμβεί κάποιο κακό.
Το κτίριο έχει υποστεί σοβαρή καθίζηση και επικίνδυνες ρωγμές. Με έγγραφό της διεύθυνσης του 1ου Δημοτικού Σχολείου ζητήθηκε από το τμήμα τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Ιωαννιτών να προχωρήσει σε αυτοψία και έλεγχο. Ωστόσο, η τεχνική υπηρεσία του Δήμου απάντησε ότι το κτίριο στερείται οικοδομικής άδειας και άρα δεν μπορεί να εισέλθει για τους ελέγχους.
Επίσης, ο τεράστιος αριθμός των συγχωνεύσεων τμημάτων στα σχολεία, καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη τη διαδικασία της μάθησης. Η Πανελλήνια Ένωση Συμβούλων Εκπαίδευσης (Π.Ε.ΣΥ.Ε.) έχει σοβαρές ανησυχίες αναφορικά με την πρώτη εφαρμογή συγχωνεύσεων τμημάτων σε σχολικές μονάδες, εστιάζοντας στις επιπτώσεις των νέων ρυθμίσεων. Όπως αναφέρει η Π.Ε.ΣΥ.Ε., οι διαδικασίες συγκρότησης τμημάτων που περιλαμβάνουν συγχωνεύσεις και υποχρεωτικές μετακινήσεις μαθητών σε γειτονικά σχολεία, εγείρουν ανησυχίες για την ψυχολογική και συναισθηματική ευημερία των παιδιών. Ο αποχωρισμός από συμμαθητές και το οικείο σχολικό περιβάλλον εντείνει το άγχος και την ανασφάλεια στους μαθητές, υπογραμμίζει η Ένωση, σημειώνοντας τη σημασία της σταθερότητας στην εκπαιδευτική εμπειρία.
Επιπλέον, η μετακίνηση μαθητών σε σχολεία μακρινών περιοχών προκαλεί επιπλέον κόστη και επιβαρύνσεις για τις οικογένειες, ειδικά όταν αυτά βρίσκονται σε άλλους νομούς. Τα πολυπληθή τμήματα που προκύπτουν από τις συγχωνεύσεις προκαλούν επίσης προβλήματα υγιεινής και ασφάλειας, ιδιαίτερα λόγω των προφυλάξεων που απαιτούνται μετά την πανδημία. Ειδική ανησυχία έχει εκφραστεί και για τους μαθητές με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, καθώς η συγκρότηση μεγαλύτερων τμημάτων μπορεί να τους απομονώσει και να τους οδηγήσει σε περιθωριοποίηση.
Οι πειθαρχικές διώξεις
Παράλληλα, το φαινόμενο των πειθαρχικών διώξεων που έχουν δεχτεί οι εκπαιδευτικοί για την αποχή τους και τη συνδικαλιστική τους δράση ενάντια στις διαδικασίες της αξιολόγησης επιδεινώνει την κατάσταση, αλλά και επειδή μπορεί να διαμαρτυρηθούν για την κατάσταση που επικρατεί στο σχολείο τους.
Μάλιστα, σε Ένορκη Διοικητική Εξέταση καλεί εκπαιδευτικούς του 1ου Ειδικού Νηπιαγωγείου Πειραιά η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά επειδή έστειλαν έγγραφα στα οποία παρουσιάζουν την επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο σχολείο τους.
Το σχολείο λειτουργεί με μόνο μια εκπαιδευτικό Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ), την στιγμή που υπάρχουν 19 παιδιά με Ειδικές Ανάγκες, εκ των οποίων παραπάνω από τα μισά χρησιμοποιούν πάνα, όπως αναφέρει η ΕΛΜΕ Ζακύνθου.
Η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Ζακύνθου
«Καταγγελία της ΠΔΕ Αττικής και της ΔΠΕ Πειραιά»
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ζακύνθου καταγγέλλει την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευση (ΠΔΕ) Αττικής και τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΔΙΠΕ) Πειραιά που καλεί σε ΕΔΕ όλες τις συναδέλφισσες του 1ου Ειδικού Νηπιαγωγείου Πειραιά, γιατί διεκδίκησαν την υγεία και την ασφάλεια των νηπίων και τα δικαιώματά τους.
Το «έγκλημα» των συναδελφισσών ήταν ότι απέστειλαν έγγραφα στην ΠΔΕ Αττικής και τη ΔΙΠΕ Πειραιά στα οποία παρουσιάζουν την επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο σχολείο για τους μαθητές και ζητούν να παρθούν μέτρα. Κατάσταση που βεβαίως έχουν αντιληφθεί και οι ίδιοι οι γονείς του σχολείου, οι οποίοι βιώνουν καθημερινά αυτή την πραγματικότητα στη λειτουργία του Νηπιαγωγείου, και οι οποίοι το προηγούμενο διάστημα κινητοποιήθηκαν στη ΔΙΠΕ Πειραιά για το ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ: την ομαλή και ασφαλή λειτουργία του σχολείου των παιδιών τους με βάση τις πραγματικές τους ανάγκες.
Οι συναδέλφισσες, αντί να αδιαφορούν για τα νήπια και να νοιάζονται μόνο για το μισθό τους, αγωνίζονται για τα δικαιώματα των μαθητών/τριών τους! Και το Υπουργείο και η Διοίκηση με απύθμενο θράσος τις διώκουν!
Αναρωτιόμαστε:
Δεν είναι ευθύνη του ΥΠΑΙΘΑ, της ΠΔΕ Αττικής και της ΔΙΠΕ Πειραιά ότι το σχολείο λειτουργεί με μόνο μια συνάδελφο ΕΒΠ, την στιγμή που υπάρχουν 19 παιδιά με Ειδικές Ανάγκες, εκ των οποίων παραπάνω από τα μισά με πάνα;
Δεν είναι επικίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα αλλά και την υγεία των παιδιών, να μην υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό για να παρέχει την κατάλληλη φροντίδα ή να τα συνοδεύσει στην τουαλέτα;
Τι πρέπει να κάνουν οι εκπαιδευτικοί όταν οι γονείς ανησυχούν για την ασφάλεια και την υγεία των παιδιών τους; Οφείλουν να τους ενημερώνουν για την ελλιπή στελέχωση του σχολείου ή πρέπει να κρύβουν τα προβλήματα «κάτω από το χαλί» και με λόγια παρηγοριάς να κατευνάζουν τις δικαιολογημένες αντιδράσεις τους;
Τι ευθύνες, ακόμα και ποινικές, θα αναλάβει το εκπαιδευτικό - βοηθητικό προσωπικό αν συμβεί κάποιο ατύχημα εντός του σχολείου, λόγω των ελλείψεων στο αναγκαίο προσωπικό;
Αλήθεια, σε ποιον πρέπει να εκφράσουν την αγωνία τους οι εκπαιδευτικοί για την υποστελέχωση του σχολείου τους; Δεν πρέπει να απευθυνθούν στις Προϊστάμενες Αρχές;
Η κίνηση αυτή της ΔΙΠΕ Πειραιά και της ΠΔΕ Αττικής, έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο διώξεων, σε όποιον τολμά «να σηκώνει κεφάλι» και να αγωνίζεται για ένα καλύτερο σχολείο. Πρόκειται για κλιμάκωση της προσπάθειάς τους να τρομοκρατήσουν και να καταστείλουν οποιαδήποτε αγωνιστική κίνηση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών μας.
Αντί να ασχοληθούν με τα προβλήματα του σχολείου, με τις τραγικές ελλείψεις και τα κενά, που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των νηπίων αλλά και του ίδιου του προσωπικού, διώκουν τις συναδέλφισσες επειδή τολμούν και ζητούν οι ίδιες και τα νήπια να λειτουργούν με ασφάλεια στο σχολείο τους!
Επισημαίνεται ότι το χρονικό διάστημα στο οποίο έλαβε χώρα η αλληλογραφία της σχολικής μονάδας με τις αντίστοιχες Διευθύνσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία όλων των ΣΕΠΕ του Πειραιά, τα κενά - μόνο σε ΕΒΠ - ανέρχονταν σε 14 στις ΣΜΕΑΕ και σε 23 στα σχολεία Γενικής Αγωγής! Κι αυτά είναι μόνο ένα δείγμα της συνολικά τραγικής κατάστασης που επικρατεί στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση.
Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ζακύνθου, δηλώνει την αμέριστη αλληλεγγύη του στις συναδέλφισσες και καλεί:
- την ΠΔΕ Αττικής και τη ΔΙΠΕ Πειραιά να ανακαλέσουν τώρα την ΕΔΕ για τις συναδέλφισσες του 1ου Ειδικού Νηπιαγωγείου Πειραιά.
- να καλυφθούν τώρα όλα τα κενά σε εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό».
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 20/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση