Το Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει αυτοκέφαλη Εκκλησία; Ποιο τμήμα είναι ανάδελφο; Και ποια άλλα ήλθαν εις γάμου κοινωνία με το στανιό;
Τις γαργαλιστικές έριδες των καθηγητών στο αρχαιότερο πανεπιστήμιο της χώρας αποτυπώνει το παρασκήνιο της συνεδρίασης της Συγκλήτου, κατά την οποία αποφασίστηκε η νέα δομή του ιδρύματος με βάση τις διατάξεις του νέου νόμου-πλαισίου, που ορίζει ότι στα ΑΕΙ βασική διοικητική και ακαδημαϊκή μονάδα θα είναι η σχολή, και άρα όλα τα τμήματα πρέπει να ενταχθούν σε σχολές.
«Οχι» είναι η απάντηση στο πρώτο ερώτημα. Τελικά το Πανεπιστήμιο Αθηνών δεν απέκτησε αυτοκέφαλη Εκκλησία, όπως χαρακτηρίζουν πανεπιστημιακοί την επιμονή της Ιατρικής Σχολής να παραμείνει αυτόνομη, με τους «πτωχούς συγγενείς» στην απέναντι πολυκατοικία. Μπορεί, λοιπόν, η Ιατρική να έχει κλείσει το ρετιρέ, όμως πλέον συγκατοικεί στην ίδια πολυκατοικία με το Φαρμακευτικό, το Οδοντιατρικό και το Νοσηλευτικό Τμήμα. Αποτελούν τη Σχολή Επιστημών Υγείας. Βέβαια, με δυναμικό 700 μέλη ΔΕΠ, η Ιατρική μπορεί να εκλέξει όχι μόνο κοσμήτορα στη νέα σχολή αλλά και πρύτανη, αφού το σύνολο των μελών ΔΕΠ του ΑΕΙ είναι περίπου 1.900. Αλλωστε η Ιατρική θα διατηρήσει στην επωνυμία τη λέξη «Σχολή».
Το ίδιο άλλωστε συμβαίνει και με τη Νομική. Συγκεκριμένα, όσοι ξέρουν το κτίριο της οδού Σόλωνος μιλούν για τη Νομική Σχολή, έστω κι αν εκεί από το 1982 εδρεύει η Σχολή Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών με τα αντίστοιχα τρία τμήματα. Και στη νέα δομή του ΑΕΙ, η σχολή συνεχίζει με την ίδια μορφή.
«Αυτό το τμήμα ποιος θα το πάρει;», ρώτησε τους συγκλητικούς ο πρύτανης Θεοδόσιος Πελεγρίνης, αλλά οι πληροφορίες λένε ότι το ακροατήριο σφύριζε αδιάφορα. Πρόκειται για το Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης (ΜΙΘΕ). «Το τμήμα μας έχει ως αντικείμενο τη Φιλοσοφία και την Ιστορία των Επιστημών, δηλαδή το γνωστικό πεδίο που ασχολείται με τις ιστορικές και φιλοσοφικές προσεγγίσεις της επιστήμης εν γένει, αλλά και των συγκεκριμένων επιστημών (φυσικές επιστήμες, κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες, επιστήμες της ζωής, μαθηματικά και λογική). Εξετάζει την επιστήμη ως ιστορικό και κοινωνικό φαινόμενο από την ελληνική αρχαιότητα έως σήμερα, διερευνά τα φιλοσοφικά και μεθοδολογικά προβλήματα που εγείρονται από τις επιστημονικές θεωρίες και εξετάζει τις προϋποθέσεις της εξελισσόμενης επιστημονικής εικόνας του κόσμου», λέει η ιστοσελίδα του και, όπως παρατηρεί κάποιος, το αντικείμενο του ΜΙΘΕ άπτεται όλων των επιστημών. Εντούτοις αποδείχθηκε πως καμία από τις προϋπάρχουσες σχολές -και κυρίως η Φιλοσοφική- δεν έδειξε πρόθυμη να το αγκαλιάσει. Τελικά, η Σχολή Θετικών Επιστημών το δέχθηκε στις τάξεις της, κυρίως για να δοθεί μια λύση και αφού βασικά στελέχη του ΜΙΘΕ ανήκαν, προ της ιδρύσεώς του το 1994, στην ίδια σχολή.
Αυτοκέφαλο το ΤΕΦΑΑ
Το Πανεπιστήμιο Αθηνών απέκτησε, επίσης, Σχολή Επιστημών Αγωγής και Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Ποια η σχέση των ΜΜΕ με τα Παιδαγωγικά; «Καμία», λένε πανεπιστημιακοί και αναφέρουν ότι η σχολή προέκυψε επειδή έπρεπε να βρεθεί μια λύση... αφού κανείς άλλος δεν επιθυμούσε σύμπραξη με τα Παιδαγωγικά και τα ΜΜΕ.
Τελικά, μόνο και ανάδελφο έμεινε το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ). Θα μπορούσε να συμπλεύσει με τα Παιδαγωγικά και τα ΜΜΕ, όμως αποδεικνύεται ότι το τμήμα έχει δημιουργήσει μεγάλες αποστάσεις με την υπόλοιπη πανεπιστημιακή κοινότητα. Ο λόγος; Ισως επειδή το ΚΚΕ είναι ιδιαίτερα ισχυρό μεταξύ των πανεπιστημιακών του τμήματος, όπως ανέφεραν στην «Κ» πανεπιστημιακοί που ανήκουν σε «αντίπαλες» παρατάξεις. Αλλοι, πάντως, έκαναν λόγο για μεγάλη «αγένεια» του ιδρύματος προς το ΤΕΦΑΑ, υπενθυμίζοντας ότι κάθε φορά που γίνονταν επεισόδια πέριξ των Προπυλαίων, πάντα οι ευσταλείς διδάσκοντες του ΤΕΦΑΑ προσέτρεχαν προς παροχή βοήθειας στους ενοίκους (πρυτάνεις και μη) των Προπυλαίων...
ΤΥΠΟΣ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη