Thumbnail
Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος θωρακίζει τον εγκέφαλο τώρα και στο μέλλον, δείχνει νέα επιστημονική μελέτη στην επιθεώρηση Sleep Medicine

Από την άλλη, τυχόν προβλήματα ύπνου προμηνύουν τη νοητική έκπτωση αρκετές δεκαετίες μετά.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι επιστήμονες ανέλυσαν μεγάλο όγκο δεδομένων από τέσσερις παλαιότερες έρευνες με θέμα τον ύπνο και τη γνωστική λειτουργία, εκ των οποίων οι δύο παρακολούθησαν σχεδόν 3.400 ανθρώπους για περισσότερες από δύο δεκαετίες. Όταν ξεκίνησαν οι έρευνες οι συμμετέχοντες ήταν περίπου 50 ετών. Όσοι αντιμετώπιζαν προβλήματα αϋπνίας και έβλεπαν συχνά εφιάλτες ως μεσήλικες, διαπίστωσαν οι επιστήμονες, ήταν πιθανότερο να παρουσιάζουν αργότερα νοητικά ελλείμματα σε σύγκριση με όσους απολάμβαναν αρκετές ώρες ύπνου χωρίς διακοπές.

Οι δύο άλλες έρευνες, στις οποίες παρακολουθήθηκαν ενήλικες 70 έως 90 ετών, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τόσο η αϋπνία όσο και άλλα προβλήματα στον ύπνο οδηγούν σε νοητική έκπτωση.

«Αν και οι διαταραχές του ύπνου είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τη γνωστική κατάπτωση, τα καλά νέα είναι ότι αποτελούν τροποποιήσιμο παράγοντα» σχολιάζει η επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας Σιρίν Σίντι του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης και του Αυτοκρατορικού Κολεγίου του Λονδίνου, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, και συμπληρώνει: «Όλοι αντιμετωπίζουμε κατά καιρούς δυσκολίες στον ύπνο, για παράδειγμα λόγω του αυξημένου στρες, της κατανάλωσης καφεΐνης ή αλκοόλ ή και λόγω ενός τζετ λαγκ. Ωστόσο, αν κάποιος αντιμετωπίζει χρόνιες διαταραχές του ύπνου, για παράδειγμα δυσκολεύεται να αποκοιμηθεί, ξυπνά μέσα στη νύχτα, ξυπνά πολύ νωρίς το πρωί ή δεν απολαμβάνει ποιοτικό ύπνο, είναι σημαντικό να αναζητήσει τη βοήθεια ειδικού».


Τα προβλήματα ύπνου που επιβαρύνουν περισσότερο τον εγκέφαλο

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η έλλειψη ύπνου και οι δυσκολίες στον ύπνο επιβαρύνουν την εγκεφαλική λειτουργία. Η διαφορά της νέας μελέτης από άλλες του είδους της είναι ότι αποσαφηνίζει ποια συγκεκριμένα προβλήματα ύπνου είναι πιο βλαπτικά.

Από τα δεδομένα προέκυψε ότι προβλήματα όπως η αϋπνία οδηγούν σε χειρότερες επιδόσεις στα τεστ γνωστικής λειτουργίας μετά από μόλις 3 χρόνια, ενώ οι εφιάλτες στη μέση ηλικία οδήγησαν σε νοητική κατάπτωση σε βάθος 21 έως 31 ετών.

Προστασία του εγκεφάλου χάρη στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου
Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ύπνου –και ενδεχομένως για τη μείωση του κινδύνου νοητικής έκπτωσης με την πάροδο των ετών– προτείνονται ποικίλες θεραπευτικές λύσεις, όπως τα φάρμακα, η γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία αλλά και αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες όπως η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ, η καλύτερη διατροφή και η τακτική γυμναστική.

Πηγή: onmed.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Εκπαίδευση
Ειδική Αγωγή: «Ντροπή την ημέρα της απεργίας να παροτρυνόμαστε να πάμε στη δουλειά έστω και καθυστερημένα»
Καταγγελία της ΠΟΣΕΕΠΕΑ για την ανακοίνωση που έλαβαν εργαζόμενοι των ΚΕΔΑΣΥ για βραδεία προσέλευση και πρόωρη αποχώρηση κατά μία ώρα πριν τη λήξη...
Ειδική Αγωγή: «Ντροπή την ημέρα της απεργίας να παροτρυνόμαστε να πάμε στη δουλειά έστω και καθυστερημένα»
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: Ιδρύεται «Επώνυμη Έδρα Διδασκαλίας και Έρευνας στις Μικρασιατικές Σπουδές»
Ανακοινώθηκε η ίδρυση «Επώνυμης Έδρας Διδασκαλίας και Έρευνας στις Μικρασιατικές Σπουδές» στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: Ιδρύεται «Επώνυμη Έδρα Διδασκαλίας και Έρευνας στις Μικρασιατικές Σπουδές»