Thumbnail
Ερευνα

   Οι έγκυες γυναίκες με διατροφικές διαταραχές πρέπει να κάνουν περισσότερες εξετάσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δεδομένου ότι έχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το σουηδικό Ινστιτούτο Karolinska.

Τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης, που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση "JAMA Psychiatry", έδειξαν ότι τα παιδιά μητέρων με διατροφικές διαταραχές διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να γεννηθούν πρόωρα και με μειωμένη περίμετρο κεφαλιού.

Οι διατροφικές διαταραχές πλήττουν εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως, ιδιαίτερα γυναίκες στην ηλικία που τεκνοποιούν. Οι μελετητές επιχείρησαν να διερευνήσουν το σύνολο των 1,2 εκατομμυρίων γυναικών που γέννησαν στη Σουηδία μεταξύ του 2003 και του 2014, από τις οποίες περίπου 2.800 είχαν ανορεξία, 1.400 βουλιμία και 3.400 κάποια μη προσδιοριζόμενη αλλιώς (ΜΠΑ) διατροφική διαταραχή. Επίσης έλαβαν υπόψη το αν η διατροφική διαταραχή ήταν παρελθούσα ή ενεργή.

Διαπιστώθηκε ότι όλα τα είδη διατροφικών διαταραχών αύξαναν τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού, μικροκεφαλίας και υπερέμεσης (ένα σοβαρό είδος ναυτίας και εμετού που προσβάλλει τις μητέρες). Παράλληλα, ο κίνδυνος αναιμίας ήταν δύο φορές υψηλότερος για τις γυναίκες με ανορεξία ή ΜΠΑ διατροφική διαταραχή συγκριτικά με τις μητέρες που δεν είχαν διατροφικές διαταραχές. Η ενεργή ανορεξία σχετίστηκε επίσης με αυξημένο κίνδυνο προγεννητικής αιμορραγίας. Ο κίνδυνος αυξανόταν όταν η ασθένεια ήταν ενεργή αλλά οι γυναίκες που δεν "θεραπεύτηκαν" για μια διατροφική διαταραχή που είχε εμφανιστεί πάνω από ένα χρόνο πριν από τη σύλληψη διέτρεχαν επίσης αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών συγκριτικά με εκείνες που δεν είχαν διαγνωστεί ποτέ με κάποια διαταραχή τέτοιου τύπου.

Οι έγκυες γυναίκες με διατροφικές διαταραχές ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για επιπλοκές. "Από κλινικής άποψης αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται περισσότερες και πιο συχνές εξετάσεις", εξήγησε η Άνγκλα Μάντελ, ερευνήτρια στο τμήμα Ιατρικής του Ινστιτούτου Karolinska , επικεφαλής γιατρός μαιευτικής και γυναικολογίας και μια από τους συντάκτες της μελέτης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχουν πολλές πιθανές εξηγήσεις για αυτές τις συσχετίσεις. Μια ανεπαρκής διατροφή με τις συνεπακόλουθες ελλείψεις θρεπτικών συστατικών εμποδίζουν την εμβρυική ανάπτυξη. Η κορτιζόλη (ορμόνη του στρες) βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα στις γυναίκες με ανορεξία και βουλιμία και έχει προηγουμένως συσχετιστεί με μικροκεφαλία. Τόσο το άγχος όσο και κάποιες διατροφικές ελλείψεις έχουν συσχετιστεί με πρόωρες γέννες.

Οι ανεπάρκειες των βιταμινών και των μετάλλων έχουν επίσης συσχετιστεί με αποκόλληση του πλακούντα, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει τον αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

ΠΗΓΗ: Karolinska Institutet

Mε πληροφορίες ΑΠΕ ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

egkefaliko.jpg
Εγκεφαλικό επεισόδιο: Δύο ξαφνικά συμπτώματα που πρέπει να μας οδηγήσουν στο νοσοκομείο

Η αιφνίδια διαταραχή της ομιλίας και της άρθρωσης αποτελούν δύο τυπικά συμπτώματα αγγειακού...

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Δύο ξαφνικά συμπτώματα που πρέπει να μας οδηγήσουν στο νοσοκομείο
Διατροφή
8 συμβουλές ευεξίας και αντιγήρανσης: Τι πρέπει να αλλάξετε στον τρόπο ζωής και διατροφής σας
Ο Dr. Greger προτείνει μια προσιτή προσέγγιση που βασίζεται στην προσαρμογή της διατροφής και του τρόπου ζωής και θεωρείται ο πιο αποτελεσματικός και...
8 συμβουλές ευεξίας και αντιγήρανσης: Τι πρέπει να αλλάξετε στον τρόπο ζωής και διατροφής σας
αυτισμός
Νέα έρευνα φέρνει ένα καινούργιο «εργαλείο» για την πρώιμη διάγνωση της διαταραχής του αυτισμού
Μια νέα έρευνα φέρνει ένα νέο «εργαλείο» που θα μπορούσε να διευκολύνει αυτήν τη διαδικασία, αναλύοντας τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά μιμούνται τη...
Νέα έρευνα φέρνει ένα καινούργιο «εργαλείο» για την πρώιμη διάγνωση της διαταραχής του αυτισμού