Χοληστερόλη: Τα σημάδια στα πόδια που μαρτυρούν ότι είναι στα ύψη
Unsplash
Τι οδηγεί σε πρήξιμο των ποδιών μας

Πολλές φορές παρατηρούμε ότι τα πόδια μας είναι πρησμένα και αναρωτιόμαστε τι μπορεί να φταίει.

Εκτός από τον πόνο που μπορεί να νιώθουμε, ορθό είναι να γνωρίζουμε τι το προκαλεί και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε.

Τι προκαλεί πρήξιμο

Οίδημα

Αυτό συμβαίνει όταν το σώμα σας συγκρατεί πολύ νερό. Μπορεί να κάνει τα πόδια σας πρησμένα καθώς και τα χέρια και το πρόσωπό σας.

Τραύμα

Εάν σκοντάψετε ή κάνετε ένα λάθος βήμα, ένα πρησμένο πόδι μπορεί να είναι σημάδι ότι πάθατε διάστρεμμα - όταν ο σκληρός, εύκαμπτος ιστός που συνδέει τα οστά γύρω από τον αστράγαλό σας σκίζεται.

Εγκυμοσύνη

Τα πόδια μπορούν να διογκωθούν ως φυσικό μέρος της εγκυμοσύνης, επειδή το σώμα μιας γυναίκας συγκρατεί περισσότερο νερό εκείνη την περίοδο.

Προεκλαμψία

Ενώ πολλές μέλλουσες μαμάδες έχουν πρησμένα πόδια, αν το πρήξιμο συνοδεύεται από πονοκέφαλο, ναυτία, δυσκολία στην αναπνοή ή πόνο στην κοιλιά, μπορεί να είναι σημάδι αυτής της πάθησης.

Λεμφοίδημα

Αυτό συμβαίνει όταν ένας ή περισσότεροι από τους λεμφαδένες σας καταστρέφονται ή αφαιρούνται, όπως συμβαίνει συχνά κατά τη θεραπεία του καρκίνου.

Καρδιακή ανεπάρκεια

Αυτό συμβαίνει όταν η καρδιά σας δεν αντλεί αίμα όπως θα έπρεπε. Αν το αίμα σας δεν ρέει καλά προς τη σωστή κατεύθυνση, μπορεί να επανέλθει στα πόδια σας και να προκαλέσει πρήξιμο.

Νεφρική νόσος

Τα νεφρά σας φιλτράρουν τα απόβλητα και τις τοξίνες από το αίμα σας. Αν δεν λειτουργούν σωστά - λόγω μιας πάθησης όπως ο διαβήτης ή η υψηλή αρτηριακή πίεση - μπορεί να μείνει πολύ νάτρο στο αίμα σας.

Ηπατική νόσος

Εάν έχετε ηπατίτιδα (φλεγμονή στο συκώτι σας) ή πίνετε πολύ αλκοόλ, το συκώτι σας πρέπει να "επιδιορθώνει" τον εαυτό του επανειλημμένως.

Τι μπορείτε να κάνετε

Το να ξεκουραστείτε και να σηκώσετε τα πόδια σας θα βοηθήσει το υγρό να απομακρυνθεί από τα πόδια σας. Ο πάγος στενεύει τα αιμοφόρα αγγεία, περιορίζοντας τη ροή του αίματος, και επίσης βοηθά στον πόνο. Ειδικές πολύ σφιχτές κάλτσες που ονομάζονται κάλτσες συμπίεσης μπορούν να σας βοηθήσουν να απομακρύνετε το υγρό από τα πόδια σας.

Το περπάτημα κάθε ώρα περίπου, δυσκολεύει τη συγκέντρωση υγρών σε οποιοδήποτε μέρος και διευκολύνει το αίμα σας να κινείται. Οτιδήποτε κινεί τα γόνατά σας και λυγίζει τους αστραγάλους σας μπορεί να σας βοηθήσει.

Ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υπέρτασης, του διαβήτη και της φλεγμονής μπορεί να κάνουν το σώμα σας να κρατήσει πολύ νερό και αυτό μπορεί να πρήξει τα πόδια σας. Αλλά τα διουρητικά μπορούν να ανακουφίσουν το πρήξιμο, βοηθώντας το σώμα σας να απαλλαγεί από τα υγρά με το να πηγαίνετε πιο συχνά στην τουαλέτα. Μιλήστε με τον γιατρό σας για την πιθανότητα να σας τα συνταγογραφήσει.

Πηγή: iatronet.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 7/02

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

metatheseis.jpg
Μεταθέσεις Εκπαιδευτικών: «Χρειάζονται αλλαγές στις Ειδικές Κατηγορίες»
«Το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο χρήζει άμεσα αλλαγών σε πολλούς τομείς, ειδικότερα όμως όσον αφορά τις Ειδικές Κατηγορίες»
Μεταθέσεις Εκπαιδευτικών: «Χρειάζονται αλλαγές στις Ειδικές Κατηγορίες»
varkeloni
Erasmus+: Το 4ο Δημοτικό Αγίας Βαρβάρας ταξιδεύει για τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη
Το σχολείο στην καρδιά του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+: Επιμορφωτικές δράσεις για την ενδυνάμωση της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης
Erasmus+: Το 4ο Δημοτικό Αγίας Βαρβάρας ταξιδεύει για τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη
πανεπιστημιο δυτικης μακ
Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας: Μετονομάζεται το τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης - Δείτε πώς
Μετονομασία του Τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας - Τι θα γίνει με τους φοιτητές που έχουν λάβει...
Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας: Μετονομάζεται το τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης - Δείτε πώς
ιεπ
ΙΕΠ: Πρόσκληση για συμετοχή στο συνέδριο «Προσεγγίσεις για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Ενδοσχολικής Βίας και του Εκφοβισμού»
Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να υποβάλουν περίληψη προφορικής εισήγησης ή πρότασης εργαστηρίου (200-300 λέξεις) έως τις 24 Φεβρουαρίου 2025
ΙΕΠ: Πρόσκληση για συμετοχή στο συνέδριο «Προσεγγίσεις για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Ενδοσχολικής Βίας και του Εκφοβισμού»