Το 36% του συνόλου παίρνει κύρια σύνταξη μέχρι 373,83 ευρώ μεικτά!
Τη δυσχερή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι συνταξιούχοι, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται στα στατιστικά όρια της φτώχειας, επιβεβαιώνουν τα στοιχεία από το σύστημα «Ηλιος» και για το μήνα Αύγουστο. Οπως προκύπτει, το εισόδημα των συνταξιούχων, για ένα μεγάλο μέρος τους, δεν μπορεί να καλύψει ούτε τις βασικές ανάγκες, καθώς το 36% των κύριων συντάξεων είναι κάτω από τα 500 ευρώ μεικτά.
Η μέση κύρια σύνταξη είναι 705,8 ευρώ μεικτά και η μέση επικουρική μόλις 170,4 ευρώ μεικτά, χωρίς δηλαδή να αφαιρεθούν οι κρατήσεις (4%) για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ο φόρος που αναλογεί στα συγκεκριμένα ποσά. Σημειώνεται πως μόλις το 55% όσων λαμβάνουν κύρια σύνταξη, παίρνει και επικουρική.
Η προσεκτική μελέτη των στοιχείων που δίνει το σύστημα «Ηλιος», όταν δεν βασίζονται στους μέσους όρους με τους οποίους το υπουργείο επιχειρεί να θολώσει τα νερά, δείχνει ότι η κατάσταση για τη συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων είναι ακόμα πιο τραγική.
Συγκεκριμένα:
- Από τις 2,894 εκατ. κύριες συντάξεις που δόθηκαν το μήνα Αύγουστο, οι 1,043 εκατ. (36% του συνόλου) ήταν μεταξύ 311,48 και 373,83 ευρώ μεικτά.
- Ακόμα, 1,162 εκατ. συντάξεις (40% του συνόλου) κυμαίνονται γύρω από τα 670 ευρώ μεικτά. Δηλαδή, οι 3 στις 4 κύριες συντάξεις συγκεντρώνονται γύρω απ' αυτά τα χρηματικά όρια και σχεδόν ισομερώς κατατάσσονται γύρω από την περιοχή των 350 ευρώ μεικτά και των 670 ευρώ μεικτά αντίστοιχα.
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, ο υπουργός Εργασίας, με αφορμή τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του «Ηλιος», μιλάει για «ομαλή, εγγυημένη και διασφαλισμένη καταβολή των συντάξεων», αποκρύπτοντας το γεγονός ότι η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης και των προηγούμενων, τις έχει ρίξει στα Τάρταρα, μαζί και τα οικονομικά των Ταμείων, για τα οποία ο υπουργός ανακαλύπτει πως έχει «ενισχυθεί σημαντικά η ταμειακή τους ισορροπία»!
Παράλληλα, επιχειρώντας να καμουφλάρει τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση με μοχλό τη μελέτη του ΚΕΠΕ για το Ασφαλιστικό, ο Γ. Βρούτσης ισχυρίστηκε πως «δεν τίθεται κανένα απολύτως θέμα αλλαγής ηλικιακών ορίων για όλους όσους συνταξιοδοτούνται με ειδικές διατάξεις».
Ο ίδιος επαναλαμβάνει προκλητικά ότι «οι κάθε είδους συνταξιοδοτήσεις εκτός των γενικών ορίων ηλικίας αποτελούσαν δομικές στρεβλώσεις - κατ' ουσίαν μια "πολυτέλεια" για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας - που συντηρούσαν ανισότητες υπονομευτικές για τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού», αλλά προσθέτει ότι «δεν πρόκειται να προβούμε σε καμία αλλαγή ανατρέποντας οικογενειακούς προγραμματισμούς. Αλλωστε, σύμφωνα με τις μεταβατικές διατάξεις του νόμου 3863/2010, έχει ήδη προβλεφθεί η σταδιακή και σε βάθος χρόνου εξάλειψη αυτών των ειδικών ηλικιακών ορίων».
Η μόνη καθαρή αλήθεια στην παραπάνω τοποθέτηση είναι πως με το νόμο 3863/2010 οι ειδικές αυτές διατάξεις στο Ασφαλιστικό σταδιακά καταργούνται. Οσο για τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει θέμα αλλαγής ηλικιακών ορίων, ιδιαίτερη σημασία έχει το «επιχείρημα» του υπουργού ότι αυτή δεν θα γίνει για να μην αλλάξουν οι «οικογενειακοί προγραμματισμοί». Αυτό σημαίνει ότι για τις περιπτώσεις που δεν βρίσκονται χρονικά πολύ κοντά στη συνταξιοδότηση - και κατά συνέπεια δεν ανατρέπονται οικογενειακοί προγραμματισμοί - τα όρια ηλικίας θα αλλάξουν.
Επίσης, ο υπουργός δεν λέει κουβέντα για τις υπόλοιπες ανατροπές που σχετίζονται με τον ελάχιστο αριθμό ενσήμων για την κατοχύρωση του δικαιώματος στη σύνταξη (σήμερα τα 4.500 ένσημα), τις αναπηρικές συντάξεις και το καθεστώς των ΒΑΕ, και βεβαίως για το ύψος των συντάξεων.
ΠΗΓΗ: rizospastis.gr
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη