Thumbnail

Ναι, η Λέστερ και η πορεία της στην εφετινή Πρέμιερ Λιγκ είναι έκπληξη. Και μεγάλη μάλιστα. Μην νομίζετε όμως πως και στο πρωτάθλημά μας δεν έχουν υπάρξει. 

Το sport-fm.gr ανέτρεξε στα 35 χρόνια ιστορίας των επαγγελματικών πρωταθλημάτων στη χώρα, και βρήκε πορείες ομάδων που κέρδισαν τα βλέμματα των ποδοσφαιρόφιλων είτε γιατί κανείς δεν το περίμενε να πάνε τόσο καλά, είτε γιατί υπήρχαν απαιτήσεις που απλώς έμειναν... απαιτήσεις. 

1979-1980 
Ο τελευταίος μεγάλος Άρης: Τα απομεινάρια του μεγάλου Άρη της δεκαετίας του 1970 έφτασε σε αγώνα μπαράζ στον Βόλο κόντρα στον Ολυμπιακό, διεκδικώντας το πρωτάθλημα, όμως η ανωτερότητα των «ερυθρόλευκων» τους έδωσε το πρώτο επαγγελματικό πρωτάθλημα επί Σταύρου Νταϊφά, όμως εκείνη η ομάδα των «κιτρινόμαυρων» άφησε το «στίγμα» της με τη συγκεκριμένη πορεία, υπό τον Ουρουγουανό Πέπε Σασία. 

Από όγδοος, στη Β’ Εθνική: Ο υποβιβασμός του Ηρακλή στη δεύτερη κατηγορία ήταν το μεγάλο πλήγμα, με τη διοίκηση του «γηραιού» να κατηγορείται για απόπειρα δωροδοκίας στον Φιλώτα Πέλλιο πριν τον ημιτελικό του Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ. Οι «κυανόλευκοι» έφτασαν στον τελικό και ηττήθηκαν με 5-2 από την Καστοριά και αργότερα άκουσαν την «καμπάνα» του υποβιβασμού για πρώτη φορά στην ιστορία τους. 

1980-1981 
Το "ξεπέταγμα" της Λάρισας: Ήταν η πρώτη φορά που η μετέπειτα πρωταθλήτρια βρέθηκε πάνω από πρώτο μισό του βαθμολογικού πίνακα, δείχνοντας το τι θα επακολουθούσε τα επόμενα χρόνια, αγωνιζόμενη στο τότε Βαλκανικό Κύπελλο. 

Η κακή χρονιά του Παναθηναϊκού: Για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια, οι «πράσινοι» βρέθηκαν εκτός της πρώτης τετράδας, αν και αγωνίστηκαν την επόμενη χρονιά στο Κύπελλο UEFA. 

1981-1982 
Η πεντάδα στη θέση της: Ήταν από τις λίγες φορές μέσα στη δεκαετία που οι πέντε μεγάλες ομάδες του ελληνικού πρωταθλήματος κατέλαβαν τις αντίστοιχες θέσεις της τελικής βαθμολογίας, με τον Άρη να μένει τελικά εκτός Ευρώπης. 

Ο «με κάτω τα χέρια» υποβιβασμός Καβάλας, Κορίνθου: Οι δυο εκ των κορυφαίων ομάδων της επαρχίας εκείνη την εποχή υποβιβάστηκαν αμαχητί στη δεύτερη κατηγορία και θα αργούσαν για χρόνια να ξανασηκώσουν κεφάλι και να επανέλθουν στα μεγάλα «σαλόνια». 

1982-1983: 
Να τη, πετιέται η Λάρισα: Η ΑΕΛ βρέθηκε στη δεύτερη θέση πίσω από τον τέσσερις σερί φορές πρωταθλητή Ολυμπιακό, σε ισοβαθμία με την ΑΕΚ, έχοντας φτάσει στην προηγούμενη χρονιά στον τελικό του Κυπέλλου κόντρα στον Παναθηναϊκό και αποτελώντας τη νέα μεγάλη δύναμη του ελληνικού ποδοσφαίρου. 

Ο Παναθηναϊκός εκτός Ευρώπης: Ήταν η πρώτη φορά επί Γιώργου Βαρδινογιάννη που ο Παναθηναϊκός έμεινε εκτός Ευρώπης, τερματίζοντας στην έκτη θέση της βαθμολογίας. 

Σώθηκε στο μπαράζ ο Πανιώνιος: Ο Δημήτρης Σαραβάκος βοήθησε τον Πανιώνιο στη νίκη με 3-2 επί του Μακεδονικού στον Βόλο και έσωσε τον «Ιστορικό» μετά από μεγάλες περιπέτειες, οδηγώντας τους Θεσσαλονικείς στη δεύτερη κατηγορία. 

Η πτώση της Καστοριάς: Η πριν τρία χρόνια κυπελλούχος Ελλάδος είχε χάσει τα μεγάλα της αστέρια και μοιραία ήρθε η πτώση και θα περνούσαν 14 χρόνια μέχρι να επανέλθει στα μεγάλα «σαλόνια». 

1983-1984: 
Τρίτος ο Ηρακλής: Ήταν η πρώτη «έκρηξη» του μεγάλου Ηρακλή της δεκαετίας του ’80 με τους σπουδαίους παίκτες, οπότε και κατάφερε να βγει στην Ευρώπη. 

Η έβδομη ΑΕΚ: Η «Ένωση» τερμάτισε στην έβδομη θέση και έμεινε εκτός Ευρώπης σε μια καταστροφική χρονιά που άφησε να εννοηθεί πως θα υπήρχαν δυσκολίες υπό την προεδρία του Ανδρέα Ζαφειρόπουλου. 

«Καθάρισε» ξανά ο Σαραβάκος: Ο «μικρός» βοήθησε στο να νικήσει ο Πανιώνιος τον ΠΑΣ Γιάννινα 2-0 στο μπαράζ της Λάρισας και να μείνει ξανά με περιπέτειες στην κατηγορία, ρίχνοντας τον «Αγιαξ της Ηπείρου» και ελπίζοντας σε καλύτερες μέρες. 

1984-1985: 
Το δεύτερο πρωτάθλημα του ΠΑΟΚ: Ο «Δικέφαλος του Βορρά» έκανε έναν εκπληκτικό πρώτο γύρο και νίκησε και μέσα στο ΟΑΚΑ το φαβορί τότε Παναθηναϊκό, κατακτώντας το δεύτερο και τελευταίο πρωτάθλημα της ιστορίας του, μην έχοντας και τα καλύτερα στατιστικά σε επίθεση και άμυνα, όμως μερικούς εκ των κορυφαίων μεσοεπιθετικών της εποχής. 

Ο Ολυμπιακός εκτός Ευρώπης: Η τέταρτη θέση των «ερυθρόλευκων» τους άφησε εκτός Ευρώπης, αφού η Λάρισα κατέκτησε το Κύπελλο, με τους Πειραιώτες να χάνουν για δεύτερη σερί χρονιά τον τίτλο. 

Ο υποβιβασμός του Αιγάλεω: Μια ομάδα με έμπειρους παίκτες, κατάφερε να υποβιβαστεί μαζί με τον Πιερικό, απογοητεύοντας πολύ κόσμο. 

1985-1986: 
Ο Γκέραρντ και η δεύτερη θέση του ΟΦΗ: Ο ερχομός του Εγκεν Γκέραρντ στον ΟΦΗ έφερε το «θαύμα» των Κρητικών που τερμάτισαν στη δεύτερη θέση πίσω από τον νταμπλούχο Παναθηναϊκό και βγήκαν στην Ευρώπη, δείχνοντας τι θα επακολουθούσε τα επόμενα χρόνια. 

Ο πρωταθλητής που κινδύνευσε να υποβιβαστεί: Ο πρωταθλητής ΠΑΟΚ έκανε ένα καταστροφικό πρώτο γύρο και βρέθηκε στις τελευταίες θέσεις, σώζοντας τα προσχήματα στο δεύτερο γύρο, αντικαθιστώντας τον Βάλτερ Σκότσικ με τον Μιχάλη Μπέλλη. 

Το μπαράζ της ντροπής: Ο Ηρακλής έμεινε με έξι παίκτες στο γήπεδο στο ματς με την ΑΕΚ για την τρίτη θέση και την έξοδο στην Ευρώπη, διαμαρτυρόμενος για τον ορισμό της αναμέτρησης και η «Ένωση» πήρε την προνομιούχο θέση. 

1986-1987: 
Ευνοήθηκε ο Πανιώνιος: Με τις απεργίες των παικτών τις τρεις τελευταίες αγωνιστικές, οι «κυανέρυθροι» κατάφεραν να καταλάβουν την τέταρτη θέση και να βγουν στο UEFA, ύστερα από πολλά χρόνια. 

Η απεργία: Τα όσα έγιναν τις τρεις τελευταίες αγωνιστικές άφησαν την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ εκτός Ευρώπης και δημιούργησαν δεδικασμένο, που ευτυχώς δε χρειάστηκε να χρησιμοποιηθεί τον επόμενο χρόνο, λόγω της διαμαρτυρίας για το ασφαλιστικό στα συμβόλαια των παικτών, ιστορία που ξεκίνησε ο Βασίλης Χατζηπαναγής στον Ηρακλή. 

1987-1988: 
Το «άτι» του κάμπου: Η μεγάλη Λάρισα του Γιάτσεκ Γκμοχ έγινε η πρώτη και τελευταία επαρχιακή ομάδα που κατέκτησε τον τίτλο με μια πλειάδα σπουδαίων παικτών και την εκπληκτική συμπαράσταση του κόσμου, που βοήθησε και εξωαγωνιστικά με την υπόθεση Τσίγκοφ. 

 

Έφτασε να είναι τελευταίος ο Ολυμπιακός: Ένας απογοητευτικός Ολυμπιακός, όντας πρωταθλητής την προηγούμενη χρονιά, έφτασε να βρίσκεται στην τελευταία τριάδα στη λήξη του πρώτου γύρου, χάνοντας με 6-1 από τον ΠΑΟΚ στις Σέρρες, 4-1 από τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ και 2-0 από την ΑΕΚ στο ίδιο γήπεδο, φέρνοντας τη «λαίλαπα» Κοσκωτά και σώζοντας την κατάσταση στο δεύτερο γύρο και φτάνοντας στον τελικό του Κυπέλλου. 

1988-1989: 
Μπάγεβιτς και τίτλος στην ΑΕΚ: Η πρώτη χρονιά του Στράτου Γιδόπουλου και του Ντούσαν Μπάγεβιτς έφερε τον πρώτο τίτλο μετά από δέκα χρόνια στην «Ένωση» με τη μεγάλη νίκη επί του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ με 1-0. 

Από πρώτος, όγδοος ο ΠΑΟΚ: Ο ΠΑΟΚ βρέθηκε σταθερά πρώτος στον πρώτο γύρο, όμως έπαθε «καθίζηση» στον δεύτερο και τερμάτισε όγδοος, μην καταφέρνοντας να βγει ούτε καν UEFA. 

1989-1990: 
Ο ΠΑΟΚ του Γιάκομπς: Ένας εκπληκτικός ΠΑΟΚ έπαιξε πολύ καλό ποδόσφαιρο και κατάφερε να βγει τρίτος με νέα διοίκηση και καλούς και ταλαντούχους παίκτες. 

Η παραμονή του Ιωνικού: Ο Ιωνικός βρισκόταν σταθερά τελευταίος στον πρώτο γύρο, όμως με ένα φοβερό ντεμαράζ στον δεύτερο κατάφερε να σωθεί, έχοντας αποκλείσει νωρίτερα την ΑΕΚ στο Κύπελλο. 

Έπεσε ο Εθνικός: Μετά τις τόσες περιπέτειες, οι «κυανόλευκοι» υποβιβάστηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους. 

Ο απίθανος υποβιβασμός της Καλαμαριάς: Ο Απόλλωνας κατάφερε να βρίσκεται την πρώτη εξάδα της βαθμολογίας στον πρώτο γύρο, όμως με απανωτές ήττες, με αποκορύφωμα αυτή από την ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια με 3-0 την τελευταία αγωνιστική, υποβιβάστηκε στη δεύτερη Εθνική. 

1990-1991: 
Το «θαύμα» του Αθηναϊκού: Ένας εκπληκτικός Αθηναϊκός στην πρώτη του χρονιά στα «μεγάλα» σαλόνια κατάφερε να τερματίσει στην πρώτη εξάδα, κάνοντας έναν καταπληκτικό πρώτο γύρο και φτάνοντας στον τελικό του Κυπέλλου κόντρα στον Παναθηναϊκό, κάνοντας ολόκληρη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να «τρομάξει» την επόμενη χρονιά στο Κυπελλούχων. 

Οι πολλές διακοπές: Οι διακοπές στα ματς Ολυμπιακός-Αθηναϊκός και ΑΕΚ-Ολυμπιακός και η αποχώρηση του ΠΑΟΚ από το ΟΑΚΑ κόντρα στον Παναθηναϊκό έφεραν αφαιρέσεις βαθμών και τιμωρίες και επηρέασαν την τελική κατάταξη και τις ομάδες που βγήκαν τελικά στην Ευρώπη. 

1991-1992: 
Η μεγάλη ΑΕΚ: Η πρώτη επιτυχία των «κιτρινόμαυρων» από τις τρεις συνεχόμενες με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς ήρθε, μετά από μάχη με τον Ολυμπιακό και έδειξε τι θα επακολουθούσε τα επόμενα χρόνια για μια από τις καλύτερες ομάδες που εμφανίστηκαν ποτέ στα ελληνικά γήπεδα. 

Η πορεία του Απόλλωνα: Λίγο ήθελε να βγει Ευρώπη η «ελαφρά ταξιαρχία», ευρισκόμενη στην πρώτη τετράδα στη λήξη του πρώτου γύρου, όμως οριακά δεν άντεξε στη συνέχεια και τερμάτισε στην πέμπτη θέση. 

Ο Πανιώνιος στη δεύτερη Εθνική: Ήταν η πρώτη φορά που υποβιβάστηκαν οι «κυανέρυθροι» στην ιστορία τους, χάνοντας με 4-0 στο «Αλκαζάρ» από την αδιάφορη Λάρισα, μπαίνοντας χαλαρά και μην παίρνοντας χαμπάρι τις συνέπειες μιας πιθανής ήττας, αφού δεν ευνοήθηκαν στην τετραπλή ισοβαθμία με Παναχαϊκή, SKODA Ξάνθη και Δόξα Δράμας. 

1992-1993: 
ΑΕΚ, η συνέχεια: Η «αρμάδα» του Ντούσαν Μπάγεβιτς κοντραρίστηκε μέχρι την τελευταία στιγμή με τον Παναθηναϊκό, όμως στα μεταξύ τους ματς πήρε τα αποτελέσματα που ήθελε και κατέκτησε τον δεύτερο συνεχόμενο τίτλο. 

Ο ΠΑΟΚ εκτός Ευρώπης: Οι μεταγραφές δε βγήκαν, ο Λιούπκο Πέτροβιτς δεν αποδείχτηκε η καταλληλότερη επιλογή και ο Ολεγκ Μπλαχίν δεν πρόλαβε να σώσε την κατάσταση και ο «Δικέφαλος του Βορρά» έμεινε εκτός Ευρώπης, ύστερα από τέσσερα χρόνια. 

1993-1994: 
Ο Άρης των έμπειρων παικτών: Μια ομάδα που αποτελούνταν από έμπειρους παίκτες και, με τον Γιώργο Φοιρό στον πάγκο, κατάφερε να υποσκελίσει ξανά τον ΠΑΟΚ και να τον αφήσει εκτός Ευρώπης, επιστρέφοντας στα «σαλόνια» ύστερα από περισσότερο από μια δεκαετία. 

Η περαστική Νάουσα: Η πρώτη συμμετοχή της ομάδας της Ημαθίας στα μεγάλα «σαλόνια» ήταν επιεικώς απαράδεκτη, αφού έπεσε ουσιαστικά από τον πρώτο γύρο και απλά περίμενε για να ολοκληρωθεί η φετινή σεζόν, μη θυμίζοντας την ομάδα που εντυπωσίασε την προηγούμενη χρονιά στη δεύτερη Εθνική. 

1994-1995: 
Παναθηναϊκός «περίπατος: Ο Παναθηναϊκός του Χουάν Ραμόν Ρότσα πήρε το πρωτάθλημα έξι αγωνιστικές πριν τη λήξη και έκανε ένα από τα σχετικά ρεκόρ της κατηγορίας, έχοντας κάνει το απόλυτο στις οκτώ πρώτες αγωνιστικές. 

«Απόλλων, ζούμε Ευρώπη να σε δούμε»: Αυτό το σύνθημα τραγουδούσαν οι οπαδοί της «ελαφράς ταξιαρχίας», η οποία με τη νίκη της στη Λιβαδειά με το γκολ του Λευτέρη Βελέντζα, εξασφάλισε για πρώτη φορά την έξοδό της στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. 

Κλαίει η Μακεδονία: Ο υποβιβασμός της Καβάλας και της Δόξας Δράμας ήταν τα δυσάρεστα γεγονότα της χρονιάς, με τους «μαυραετούς» να επιστρέφουν στα μεγάλα «σαλόνια» μετά από 17 χρόνια. 

1995-1996: 
Ο Ηρακλής επιστρέφει στην Ευρώπη: Ο «Γηραιός» τερμάτισε στην τέταρτη θέση και επέστρεψε στα ευρωπαϊκά «σαλόνια», μέσω του Κυπέλλου UEFA, όπου και αποκλείστηκε από το ΑΠΟΕΛ του Γιάτσεκ Γκμοχ. 

Πήγε να υποβιβαστεί ο ΠΑΟΚ: Ο «Δικέφαλος» βρισκόταν στην τελευταία τριάδα στον πρώτο γύρο, άλλαξε τρεις προπονητές, έχοντας απαράδεκτο ρόστερ για τα δεδομένα του και τελικά ο Μιχάλης Μπέλλης κατάφερε να τον διατηρήσει στην κατηγορία, με -3 και πέντε αγωνιστικές εξορία για τα επεισόδια στο ματς με την ΑΕΚ στην Τούμπα. 

Ο υποβιβασμός της Λάρισας: Η πρωταθλήτρια του 1988, μετά από δύσκολες καταστάσεις, έπεσε στη δεύτερη Εθνική και θα γινόταν μια από τις ομάδες «ασανσέρ» τα επόμενα χρόνια. 

1996-1997: 
Η τρελή πορεία της Καβάλας: Η μακεδονική ομάδα στην άμεση επιστροφή της στα μεγάλα «σαλόνια» έκανε μια εκπληκτική πορεία και διεκδίκησε την έξοδο στην Ευρώπη, όμως στα τελευταία ματς κατέρρευσε και τερμάτισε στην έκτη θέση. 

"Τριφυλλάρα", παίξε μπάλα, θα σε περάσει και η Καβάλα: Το σύνθημα ήταν η συνέχεια του προηγούμενου, με τους «πράσινους» να έχουν «καεί» από την περυσινή πορεία και με τα άσχημα αποτελέσματα στον δεύτερο γύρο έμειναν εκτός Ευρώπης μετά από 14 ολόκληρα χρόνια. 

Έπεσε ο Άρης: Οι «κιτρινόμαυροι» υποβιβάστηκαν για πρώτη φορά στη δεύτερη Εθνική, κάνοντας μια απογοητευτική πορεία και χάνοντας τα καθοριστικά ματς, έχοντας και το -3 στις πλάτες τους για τα γεγονότα στον Βύρωνα. 

Η απαράδεκτη Καστοριά: Οι «γουναράδες» με τους οκτώ βαθμούς, έκαναν αρνητικό ρεκόρ συγκομιδής βαθμών και υποβιβάστηκαν από τον πρώτο γύρο, μην κρατώντας καν τα προσχήματα. 

1997-1998: 
Μάχη για τον τίτλο: Ο Παναθηναϊκός κόντραρε τον πρωταθλητή μέχρι τέλους για τον τίτλο, όμως οι «ερυθρόλευκοι» ήταν ανώτεροι και επικράτησαν με +3. 

Ο υποβιβασμός του Αθηναϊκού: Οι «λόρδοι», ύστερα από επτά χρόνια, "ήπιαν το πικρό ποτήρι" του υποβιβασμού και θα γίνονταν για μερικά χρόνια «ασανσέρ». 

1998-1999: 
Ο Ιωνικός στην Ευρώπη: Ο μεγάλος Ιωνικός του Σέρτζιο Μαρκαριάν εξασφάλισε τη συμμετοχή του στο Κύπελλο UEFA και αποκλείστηκε στη συνέχεια από τη Ναντ. 
 

Ο εκτός τόπου Εθνικός: Οι «κυανέρυθροι» του Πειραιά σώθηκαν την τελευταία στιγμή την προηγούμενη σεζόν, όμως την επόμενη με τους 8 βαθμούς που συγκέντρωσαν, υποβιβάστηκαν, κάνοντας αρνητικό ρεκόρ συγκομιδής πόντων και από τότε δεν κατάφεραν να ξαναβρεθούν στα μεγάλα «σαλόνια», φτάνοντας ως την τέταρτη Εθνική. 

1999-2000: 
Ο Παναθηναϊκός του Κυράστα: Παρά το γεγονός πως ο Ολυμπιακός ήταν τελικά ο πρωταθλητής και εκείνη τη χρονιά, ο Παναθηναϊκός του Γιάννη Κυράστα, κατά γενική ομολογία, έπαιξε το καλύτερο ποδόσφαιρο και του άξιζε να κατακτήσει τον τίτλο. 

Τα λεφτά πήγαν στράφι: Ο Γιώργος Μπατατούδης έβαλε ένα κάρο λεφτά, φέρνοντας στην Τούμπα 14 παίκτες, όμως δεν κατάφερε παρά να τερματίσει πέμπτος και να βγει απλά στο UEFA, έχοντας ως πρωταρχικό στόχο την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ. 

2000-2001: 
Άνετα ο Ολυμπιακός: Με «περίπατο» πήρε το πέμπτο συνεχόμενο πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός και απέδειξε την κυριαρχία του εκείνη την εποχή στα ποδοσφαιρικά δρώμενα. 

Σώθηκε στα μπαράζ ο ΟΦΗ: Ο ΟΦΗ χρειάστηκε μπαράζ με τον ΠΑΣ Γιάννινα για να παραμείνει στην κατηγορία, επικρατώντας του «Αγιαξ της Ηπείρου». 

Η πτώση της Πελοποννήσου: Ο υποβιβασμός των Πανηλειακού και Καλαμάτας έφερε άσχημες μέρες για το πελοποννησιακό ποδόσφαιρο. 

2001-2002: 
Η SKODA Ξάνθη στην Ευρώπη: Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η ομάδα της Θράκης κέρδισε ευρωπαϊκό «εισιτήριο» και αναδεικνυόταν ως μια σταθερή δύναμη στο ελληνικό ποδόσφαιρο. 

Η διάλυση του Εθνικού Αστέρα: Μετά από τέσσερις σερί παρουσίες, ο Εθνικός Αστέρας «αποχαιρέτησε» τα μεγάλα «σαλόνια» και έφτασε μέχρι τις χαμηλές κατηγορίες, καταφέρνοντας να νικήσει την ΑΕΚ με 2-0 στην Καισαριανή στον πρώτο γύρο. 

2002-2003: 
Ο Πανιώνιος στην Ευρώπη: Ύστερα από πέντε χρόνια, οι «κυανερυθροι» εξασφάλισαν ευρωπαϊκό «εισιτήριο» και αγωνίστηκαν την επόμενη σεζόν στους ομίλους του Κυπέλλου UEFA. 

Η διάλυση το ΠΑΣ: Οι οικονομικές εκκρεμότητες οδήγησαν τον ΠΑΣ στους -65 βαθμούς και στον υποβιβασμό, ενώ είχε εξασφαλίσει στα γήπεδα την παραμονή του, σώζοντας τον Ιωνικό, ο οποίος έπαιξε μπαράζ με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς για να διατηρηθεί στα μεγάλα «σαλόνια». 

2003-2004: 
Ξανά πρωταθλητής ο Παναθηναϊκός: Οι πράσινοι» του Γιτζάκ Σουμ έκαναν την υπέρβαση και κατέκτησαν τον τίτλο κόντρα στον Ολυμπιακό, επικρατώντας και στον τελικό Κυπέλλου του «αιώνιου» αντιπάλου. 

Ο ΠΑΟΚ στο Τσάμπιονς Λιγκ: Οι «ασπρόμαυροι» έγιναν η πρώτη ομάδα εκτός Αθηνών που εξασφάλισε τη συμμετοχή στα προκριματικά της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης. 

Παραλίγο Ευρώπη η Χαλκηδόνα: Η ομάδα του Πειραιά πραγματοποίησε μια εκπληκτική πορεία και λίγο έλειψε να αγωνιστεί στα ευρωπαϊκά «σαλόνια», κάτι που δε συνέβη τελικά για δύο βαθμούς. 

Η πτώση της Προοδευτικής: Μια ομάδα που ξεκίνησε «φουριόζα» έφτασε στην τελευταία θέση και δεν ξανασήκωσε κεφάλι από τότε. 

2004-2005: 
Τέταρτη η SKODA: Η ακριτική ομάδα επέστρεψε δυναμικά και απέδειξε πως έπρεπε να θεωρείται από τις κορυφαίες επαρχιακές όλων των εποχών. 

Ξανά στη δεύτερη Εθνική ο Άρης: Οι «κιτρινόμαυροι», έχοντας χάσει τρεις βαθμούς για το ματς Κυπέλλου με τον Ηρακλή, που τους στοίχισε, κάνοντας μια καταστροφική χρονιά, επανέλαβαν τη χρονιά του 1997 και υποβιβάστηκαν, φτάνοντας στον τελικό Κυπέλλου κόντρα στον Ολυμπιακό και, έτσι, αγωνίστηκαν την Ευρώπη ως ομάδα της δεύτερης Εθνικής. 

2005-2006: 
Ο Ατρόμητος στην Ευρώπη: Οι Περιστεριώτες συγχωνεύτηκαν με τη Χαλκηδόνα και απέκτησαν μια ισχυρή ομάδα, η οποία κατάφερε να αγωνιστεί την επόμενη χρονιά στην Ευρώπη. 

Τιμωρία ΠΑΟΚ: Για να συμβεί αυτό, νωρίτερα τιμωρήθηκε ο ΠΑΟΚ για οικονομικές παραβάσεις από την UEFA, σε μια «μαύρη σελίδα» για τον «Δικέφαλο». 

Ο υποβιβασμός Καλλιθέας, Ακράτητου: Δυο μικρές αθηναϊκές ομάδες «αποχαιρέτησαν» την κατηγορία και μείωσαν τους συλλόγους της πρωτεύουσας, αφού οι δυο ομάδες δεν κατάφεραν να ξανανέβουν από τότε. 

2006-2007: 
Επέστρεψε δυναμικά ο Άρης: Οι «κιτρινόμαυροι» με την άμεση επιστροφή τους στη μεγάλη κατηγορία, πήραν την τέταρτη θέση και βγήκαν στην Ευρώπη. 

Εκτός Ευρώπης ο ΠΑΟΚ: Ο ΠΑΟΚ αντιμετώπιζε σοβαρά διοικητικά και οικονομικά προβλήματα και έμεινε εκτός Ευρώπης. 

Ο κακός Ιωνικός: Οι Πειραιώτες έκαναν αρνητικό ρεκόρ συγκομιδής πόντων, έχοντας -5 βαθμούς και ολοκλήρωσαν τη σεζόν με 4. 

2007-2008: 
«Έκοψαν την ΑΕΚ: Η «Ένωση» διεκδίκησε μέχρι την τελευταία αγωνιστική τον τίτλο από τον Ολυμπιακό, όμως η περιβόητη υπόθεση Βάλνερ έδωσε στους «ερυθρόλευκους» τον τίτλο. 

Ο ΠΑΟΚ εκτός πλέι οφ: Η πρώτη χρονιά του Φερνάντο Σάντος ήταν σκέτη αποτυχία και ο ΠΑΟΚ τερμάτισε στην ένατη θέση και στο -10 από τις προνομιούχες θέσεις, έχοντας γνωρίσει νωρίτερα μέσα στη χρονιά ένα εξευτελιστικό αποκλεισμό από τον Θρασύβουλο στο Κύπελλο. 

2008-2009: 
Η επιστροφή του ΠΑΟΚ: Η δεύτερη χρονιά του Πορτογάλου τεχνικού έφερε την «επανάσταση» του "Δικεφάλου" που τερμάτισε δεύτερος μπροστά από Παναθηναϊκό και ΑΕΚ και μπήκε με πλεονέκτημα στα πλέι οφ, όμως δεν κατάφερε να βγει τελικά στο Τσάμπιονς Λιγκ. 

Έπεσε ο ΟΦΗ: Μετά από τριάντα τρία χρόνια συνεχούς παρουσίας, οι Κρητικοί υποβιβάστηκαν στη δεύτερη κατηγορία, μένοντας στη 14η θέση και χάνοντας την κρίσιμη αναμέτρηση με το συμπολίτη Εργοτέλη. 

2009-2010: 
Ξανά Παναθηναϊκός: Οι «πράσινοι» με μια πλειάδα σπουδαίων παικτών και με ισχυρή διοίκηση, πήραν τον τίτλο και έκαναν και το νταμπλ, νικώντας τον Άρη στον τελικό του Κυπέλλου. 

Διεκδίκησε το πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ: Η τρίτη και τελευταία χρονιά του Φερνάντο Σάντος στην Τούμπα έμελλε να είναι και η καλύτερη με τον «Δικέφαλο», που βρέθηκε για δύο αγωνιστικές στην κορυφή της βαθμολογίας, όμως οι ήττες στα ντέρμπι με Άρη και ΑΕΚ του «έκοψαν τα φτερά», αλλά στα πλέι οφ κατάφερε να βγει στο Τσάμπιονς Λιγκ. 

Σαν να μην κατέβηκε ο Πανθρακικός: Οι Θρακιώτες υποβιβάστηκαν σχεδόν από τον πρώτο γύρο και δεν αντιστάθηκαν καν σοβαρά από την έναρξη μέχρι τη λήξη του πρωταθλήματος. 

2010-2011: 
«Ευρωπαίος» Ολυμπιακός Βόλου: Οι Θεσσαλοί στην επιστροφή τους μετά το 1990 στα μεγάλα «σαλόνια» μπήκαν στα πλέι οφ, όμως τα οικονομικά προβλήματα δεν τους άφησαν να αγωνιστούν στην Ευρώπη και τους υποβίβασαν. 

Η υπόθεση Αστέρα Τρίπολης, Ηρακλή: Οι Θεσσαλονικείς τερμάτισαν στη δέκατη θέση και ξαφνικά βρέθηκαν στη δεύτερη Εθνική, αφού δεν πληρούσαν τις οικονομικές προδιαγραφές και, έτσι, έδωσαν την ευκαιρία στον Αστέρα Τρίπολης να παραμείνει στην κατηγορία, αν και οι Αρκάδες βρέθηκαν στην τελευταία τριάδα. Ο «Γηραιός» θα επέστρεφε ύστερα από τέσσερα χρόνια στα μεγάλα «σαλόνια». 

2011-2012: 
Ο Ατρόμητος στα πλέι οφ: Οι Περιστεριώτες πήραν την τέταρτη θέση και κατάφεραν να εξασφαλίσουν την έξοδο στην Ευρώπη. 

Η αμαχητί πτώση της Δόξας: Οι «μαυραετοί» δεν κατάφεραν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και προσπαθούν να επανέλθουν εκεί που ανήκουν. 

2012-2013: 
Αστέρας, ΠΑΣ στα πλέι οφ: Η πρώτη συμμετοχή των δύο ομάδων στους αγώνες κατάταξης, έφερε τους Αρκάδες στην Ευρώπη και τους Ηπειρώτες εκτός τελικά, αφού δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν την απαραίτητη αδειοδότηση. 

Εκτός πλέι οφ ο Παναθηναϊκός: Ενας κακός Παναθηναϊκός έμεινε πίσω στη βαθμολογία και δεν πρόλαβε να καλύψει στο τέλος τη διαφορά, μένοντας εκτός Ευρώπης. 

Η ΑΕΚ στην τρίτη Εθνική! Η «Ένωση» υποβιβάστηκε αγωνιστικά αρχικά στη δεύτερη Εθνική, κάνοντας μια καταστροφική χρονιά, όμως τα οικονομικά προβλήματα δεν την άφησαν να αγωνιστεί ούτε στη Football league και την έστειλαν κατευθείαν στα αφιλόξενα γήπεδα της τρίτης κατηγορίας.

2013-2014: 
Ο ΟΦΗ διεκδίκησε τα πλέι οφ: Λίγο ήθελε να μπει «σφήνα» ο ΟΦΗ και να «κλέψει» την πέμπτη προνομιούχο θέση, όμως δεν άντεξε στο «κυνήγι». 

Ο τρίτος υποβιβασμός του Άρη: Ένας κακός Άρης έχασε από νωρίς τη μάχη της παραμονής και υποβιβάστηκε στην τρίτη Εθνική, αφού τα οικονομικά προβλήματα δεν τον άφησαν να σταθεί, ακολουθώντας τα «χνάρια» της ΑΕΚ ένα χρόνο νωρίτερα. 

2014-2015: 
Παραλίγο στα πλέι οφ ο Παναιτωλικός: Η ομάδα του Αγρινίου έφτασε κοντά στις προνομιούχες θέσεις για πρώτη φορά στην ιστορία του, όμως δεν άντεξε στις τελευταίες αγωνιστικές. 

Η κατάρρευση του ΠΑΟΚ: Ο «Δικέφαλος» έφτασε στο +5 στην κορυφή μετά το 2-1 στο «Καραϊσκάκης», όμως υπέστη μια απίστευτη «καθίζηση» στον δεύτερο γύρο, τερματίζοντας στην τρίτη θέση στην κανονική περίοδο. 

Η αποχώρηση των Νίκης Βόλου, ΟΦΗ: Οι δυο ομάδες αποχώρησαν οικειοθελώς, λόγω των οικονομικών βαρών, δημιουργώντας δεδικασμένο για τα επόμενα χρόνια. 

Παναγιώτης Βλαχαδάμης

Πηγή: sportfm.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kimolia_0.jpg
Εκπαιδευτικοί: Το συνδικαλιστικό κίνημα δε θα ανεχτεί καμία ποινή στους συμμετέχοντες στην απεργία-αποχή
Ενημέρωση ΣΕΠΕ Δ’ Αθήνας από την παρέμβαση Συλλόγων στη Δ' Διεύθυνση - Καταγγελία για Διευθυντή Εκπαίδευσης Διεύθυνσης Π.Ε. Δ' Αθήνας
Εκπαιδευτικοί: Το συνδικαλιστικό κίνημα δε θα ανεχτεί καμία ποινή στους συμμετέχοντες στην απεργία-αποχή
portosalte
Σκέψη Πορτοσάλτε: Αν θέλουμε τουρίστες, οι Έλληνες... να υποχωρούν στις διακοπές τους...
«Κακομοίρηδες, πλεμπαίοι, φτωχάτζες, που μου θέλετε και μπάνια τον Αύγουστο. Τότε πάνε οι τουρίστες, ρε λιγούρια.
Σκέψη Πορτοσάλτε: Αν θέλουμε τουρίστες, οι Έλληνες... να υποχωρούν στις διακοπές τους...