Thumbnail
Κυριακή Μπεϊόγλου

Ο Τζον Μίλτον έγραψε τον «Χαμένο Παράδεισο» στη φυλακή. Ο Βάτσλαβ Χάβελ έγραψε ποιήματα, που έγιναν σημαία της «Βελούδινης Επανάστασης» της Πράγας, φυλακισμένος του τότε κομμουνιστικού καθεστώτος.

Ο Σαλμάν Ρούσντι κυνηγήθηκε από το θεοκρατικό Ιράν για τους «Σατανικούς Στίχους». Ο Οσκαρ Ουάιλντ καταδικάστηκε σε δύο χρόνια καταναγκαστικά έργα, γιατί ήταν ομοφυλόφιλος.

Το Βατικανό είχε στη μαύρη λίστα σχεδόν όλους τους σύγχρονους φιλοσόφους, όπως τους Καρτέσιο, Σπινόζα, Λοκ, Ρουσό, Βολτέρο και Καντ, που στα έργα τους βασίστηκε ο ευρωπαϊκός πολιτισμός.

Στην ίδια λίστα συμπεριλαμβάνονταν και συγγραφείς. Μπαλζάκ, Φλομπέρ, Ουγκό, Ζολά… Μόλις το 1966, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Στ' κατάργησε τον κατάλογο των απαγορευμένων βιβλίων.

Πολλοί Ελληνες ποιητές και συγγραφείς έχουν γράψει στις φυλακές και στα ξερονήσια της εξορίας αριστουργήματα.

Οι ποιητές και οι συγγραφείς δεν είναι επικίνδυνοι. Επικίνδυνα, για απολυταρχικά και ανελεύθερα καθεστώτα, είναι τα γραπτά τους, τα βιβλία τους.

Φυλακίζοντάς τους σε σκοτεινά και ανήλιαγα κελιά, νομίζουν ότι θα τους εμποδίσουν να γράψουν αυτό που πιστεύουν. Οι σελίδες των βιβλίων τους, όμως, γράφονται και χωρίς φως, χωρίς χαρτί, χωρίς μολύβι.

Κάποτε στη Θεσσαλονίκη, ο Βρετανός συγγραφέας Τζόναθαν Κόου μάς είχε διηγηθεί μια προσωπική του ιστορία. Νωρίς το πρωί, φεύγοντας για τη δουλειά της η γυναίκα του τον αποχαιρέτησε αφήνοντάς τον να κάθεται στην αγαπημένη του πολυθρόνα, ενώ κοιτούσε από το παράθυρο τον κήπο. Τη διαβεβαίωσε πως σήμερα θα συνέχιζε να γράφει το βιβλίο του.

Η γυναίκα του γύρισε σπίτι το απόγευμα. Τον βρήκε να κάθεται στην ίδια θέση. Το γραφείο του ήταν τακτοποιημένο. Τίποτα δεν μαρτυρούσε πως είχε δουλέψει. Εκνευρισμένη, του είπε πως «τεμπέλιασε όλη μέρα χαζεύοντας».

Εκείνος της απάντησε πως είχε δουλέψει σκληρά. Είχε γράψει κάθε κεφάλαιο στο μυαλό του και μάλιστα είχε βρει και το τέλος.

Η Ασλί Ερντογάν, μία από τις πλέον γνωστές συγγραφείς της σύγχρονης Τουρκίας, κρατείται από τις 17 Αυγούστου στις φυλακές του Μπακίρκιοϊ της Κωνσταντινούπολης, «υπό φρικτές συνθήκες», όπως είπε η ίδια.

Η Ερντογάν συνελήφθη μαζί με 20 δημοσιογράφους στην φιλοκουρδική εφημερίδα «Özgür Gündem». Η Διεθνής Ενωση Συγγραφέων θεωρεί την προφυλάκισή της «απολύτως απαράδεκτη» και καλεί τις Αρχές να εξασφαλίσουν την κλονισμένη υγεία της.

Θυμήθηκα τον Νερούδα. Πριν πεθάνει, δυνάμεις του καθεστώτος Πινοτσέτ περικύκλωσαν το σπίτι του. Εκείνος, σχεδόν ετοιμοθάνατος, βγήκε έξω και τους είπε: «Κοιτάξτε γύρω σας. Το μόνο πράγμα που μπορεί να σας απειλήσει είναι η ποίηση…».

Τα ποιήματα, τα κείμενα, τα βιβλία δεν θα σταματήσουν ποτέ να γράφονται. Ούτε στις πιο σκληρές φυλακές, ούτε στις πιο άγριες εξορίες.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα