Ψήσιμο
Τι πρέπει να προσέξουμε για να τσικνίσουμε υγιεινά, έστω και... κατά μόνας - Μια μπριζόλα στα κάρβουνα έχει τόσα καρκινογόνα, όσα 600 τσιγάρα - Πώς μπορούμε να τσικνίσουμε περιορίζοντας τους κινδύνους

Έστω και με τους υφιστάμενους περιορισμούς, αρκετοί πολίτες, είτε οικογενειακά είτε σε πολύ στενούς κύκλους, θα επιχειρήσουν να γιορτάσουν το έθιμο της Τσικνοπέμπτης ψήνοντας κρέας.

Το site ygeiamou προειδοποιεί πως η τσίκνα, σε συνδυασμό με την κάπνα από το ψήσιμο, είναι καρκινογόνος για τα πνευμόνια, ακόμα και για τους μη καπνιστές, ενώ καρκονιγόνες ουσίες περιλαμβάνει και το ψημένο κρέας.

Συγκεκριμένα, το λίπος που στάζει πάνω στην πυρωμένη θράκα αλλάζει τελείως χημική δομή, πυρολύεται και σχηματίζονται πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAH) οι οποίοι ανεβαίνουν πάλι προς τα επάνω με την κάπνα και διαλύονται μέσα στο ψητό κρέας. Οι ενώσεις αυτές (πυρένια, βενζοπυρένια, ανθρακένια κ.ά.) δεν είναι καθόλου αθώες καθώς είναι καρκινογόνες και πιθανώς μεταλλαξιογόνες. Έχει υπολογιστεί ότι μια μπριζόλα στα κάρβουνα έχει τόσα καρκινογόνα, όσα 600 τσιγάρα. Ευτυχώς που το πεπτικό σύστημα είναι πιο ανθεκτικό από το αναπνευστικό.

Εάν πάλι σκεφτήκατε να ψήσετε πιο υγιεινά κρέατα όπως το κοτόπουλο και το ψάρι τότε να ξέρετε ότι και εκεί υπάρχουν κίνδυνοι. Οι ευαίσθητες πρωτεΐνες τους μετασχηματίζονται σε ετεροκυκλικές αμίνες που είναι επίσης καρκινογόνες.

Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν για να περιορίσετε την έκθεση σε αυτούς τους κινδύνους:

  • Μην ξεροψήνετε τα κρέατα – καλοψημένα ναι, παραψημένα όχι

  • Πριν το ψήσιμο χρησιμοποιείστε μαρινάδες με αντιοξειδωτικά συστατικά: κόκκινο κρασί, χυμό λεμόνι ή πορτοκάλι, ξύσμα από τη φλούδα τους, ρίγανη, δεντρολίβανο, φασκόμηλο ακόμα και πράσινο τσάι

  • Χρησιμοποιείστε εστίες γκριλ όπου το κρέας δεν στέκεται πάνω από την πυρωμένη επιφάνεια π.χ. τα μεταλλικά ή κεραμικά πλατό, οι αντιστάσεις που βρίσκονται πάνω από το κρέας ή στο πλάι

  • Συνδυάστε τα ψητά κρέατα με πολύχρωμες σαλάτες. Τα αντιοξειδωτικά στα λαχανικά έχουν ανασταλτική δράση στους μηχανισμούς ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων. Με αυτό τον τρόπο περιορίζεται και η ποσότητα κατανάλωσης των ψητών

  • Το πιο σημαντικό! Περιορίστε τη συχνότητα κατανάλωσης, όσο πιο σπάνια τόσο καλύτερα. Άλλωστε, σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση, το επόμενο «τσίκνισμα» είναι την Κυριακή του Πάσχα

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

απογνωση
8-10.000 κενές θέσεις στα Δημόσια Πανεπιστήμια ελέω Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής
Πως φτάσαμε να καθορίζεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως συγκεκριμένος «αριθμός εισακτέων» στα ΑΕΙ, αλλά να είναι «πουκάμισο αδειανό»;
8-10.000 κενές θέσεις στα Δημόσια Πανεπιστήμια ελέω Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής
ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ ΜΑΚΡΗ
Εκπαιδευτικοί: Πάνω από 4.500 διορισμοί ανακοινώνονται μέσα στην εβδομάδα - Οι σχεδιασμοί του υπουργείου Παιδείας
Πως συνδέονται με το χρόνο διορισμών και προσλήψεων οι πίνακες αναπληρωτών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Εκπαιδευτικοί: Πάνω από 4.500 διορισμοί ανακοινώνονται μέσα στην εβδομάδα - Οι σχεδιασμοί του υπουργείου Παιδείας
ΑΣΕΠ
Πιστοποίηση Ιταλικών ΑΣΕΠ: Ειδική Έκπτωση σε εκπαιδευτικούς
Πιστοποίηση Ιταλικών για εκπαιδευτικούς και απόφοιτους παιδαγωγικών τμημάτων και καθηγητικών σχολών: Εύκολα και άμεσα με 50% έκπτωση ειδικά...
Πιστοποίηση Ιταλικών ΑΣΕΠ: Ειδική Έκπτωση σε εκπαιδευτικούς