paidia_covid
Τα κρούσματα κορονοϊού σε παιδιά ηλικίας 4 έως 18 ετών είναι 35.275, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Αυξήθηκαν τα κρούσματα κορονοϊού σε παιδιά ηλικίας 4 έως 18 ετών, την τελευταία εβδομάδα, καταγράφοντας 35.275 μολύνσεις, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.

Σημειώνεται πως την προηγούμενη εβδομάδα, τα κρούσματα που αφορούσαν αυτές τις ηλικίες ήταν 30.899 και αποτελούσαν το 30% των συνολικών κρουσμάτων.

Την τρέχουσα εβδομάδα, καταγράφηκαν 4.376 περισσότερα κρούσματα, τα οποία αποτελούν το 27%, των συνολικών μολύνσεων της χώρας. 

Αναλυτικότερα, το ποσοστό κρουσμάτων ατόμων ηλικίας 4-18 ετών στο σύνολο των κρουσμάτων COVID-19 ανά επιδημιολογική εβδομάδα αναφοράς: 2021-01-04 έως 2022-03-13

Δείτε το διάγραμμα: 

krousmata_koronoiou_paidia

Στο τραπέζι σήμερα τα self test και οι μάσκες στα σχολεία

Η ολομέλεια των Λοιμωξιολόγων και Επιδημιολόγων του Υπουργείου Υγείας που συνεδριάζει και σήμερα, όπως κάθε Τετάρτη, ενδέχεται να αποφασίσει την περαιτέρω αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων κατά της Covid-19, εάν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συζήτηση μπαίνει και πάλι αυτήν την εβδομάδα το θέμα της μείωσης των εβδομαδιαίων self test που διενεργούνται στα σχολεία από τους μαθητές και τους εμβολιασμένους καθηγητές. Και συγκεκριμένα, το ενδεχόμενο αυτά να μειωθούν από δύο σε ένα την εβδομάδα.

Ωστόσο η νέα αύξηση στα ημερήσια κρούσματα και η ήπια αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν θορυβήσει τις υγειονομικές αρχές. Η Όμικρον 2 στην οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο η νέα διασπορά, δεν κάνει βέβαια σοβαρή νόσο, γεγονός το οποίο οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν ενθαρρυντικό, αλλά η συνέχεια αυτή τη στιγμή αποτελεί τοπίο στην ομίχλη.

Οι πληροφορίες συγκλίνουν σε μια απόφαση της επιτροπής που δεν θα κάνει αναφορά στο τέλος της μάσκας στα σχολεία και θα αναβάλλει για την επόμενη εβδομάδα την τελική απόφαση για μείωση ή όχι των self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

«Η Όμικρον 2 άλλαξε το προφίλ των ασθενών»


Η πιο ήπια νόσος που έχει καθιερωθεί πλέον στην πανδημία με την κυριαρχία των παραλλαγών της οικογένειας Όμικρον (ΒΑ.1 και ΒΑ.2) έχει αλλάξει και το προφίλ των νοσηλευομένων στις κλινικές Covid-19.

Εκτός από τους ασθενείς που κάνουν εισαγωγή για τρεις μέρες αποκλειστικά για να λάβουν ενδοφλέβια θεραπεία με ρεμντεσιβίρη, ή όσους μπαίνουν για άλλη αιτία (π.χ. κάταγμα) και διαγιγνώσκονται τυχαία με Covid-19, όλοι οι υπόλοιποι είναι κυρίως ηλικιωμένοι και πολύ βαριά περιστατικά, λέει ο γιατρός:

«Δυστυχώς, οι ηλικιωμένοι είναι ένα σημαντικό ποσοστό των ανθρώπων που νοσηλεύονται. Είναι μεγάλης ηλικίας και πολλοί από αυτούς εμβολιασμένοι, αλλά φυσικά οι περισσότεροι είναι ανεμβολίαστοι. Η τέταρτη δόση για τους ηλικιωμένους ίσως πρέπει να γίνει και ίσως πρέπει και στους υγειονομικούς, γιατί έχει πέσει η ανοσία τους. Οι νοσηλευόμενοι είναι πλέον “προβληματικοί άρρωστοι”, δηλαδή δεν βλέπουμε πια όπως παλιά, υγιείς πενηντάρηδες. Αυτούς δεν τους βλέπουμε πλέον. Είναι μόνο βαριά περιστατικά και ηλικιωμένοι», σημειώνει ο καθηγητής κ. Λουκίδης στο iatropedia.

Μακροχρόνια συμπτώματα για 1 στα 4 παιδιά με Covid-19

Μακροχρόνια συμπτώματα της νόσου Covid-19  αναμένεται να εμφανίσουν ένα στα τέσσερα παιδιά σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη που προδημοσιεύτηκε στο medRxiv4.

Στοιχεία από 80.071 παιδιά

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την σχετική προδημοσίευση οι αναλυτές μελέτησαν δεδομένα από Ευρώπη, Ασία, Αυστραλία και Νότια Αμερική και αξιολόγησαν στοιχεία από 21 προηγούμενες έρευνες, που αφορούσαν συνολικά 80.071 παιδιά, εκ των οποίων το 25% είχαν συμπτώματα διάρκειας τουλάχιστον 4 έως 12 εβδομάδων.

Τα συχνότερα συμπτώματα

Η μετα-ανάλυση έδειξε ότι τα πιο συχνά επίμονα συμπτώματα των παιδιών ήταν νευροψυχιατρικά (μεταβολές διάθεσης, κόπωση, διαταραχές ύπνου, πονοκέφαλοι, ζαλάδες, προβλήματα ισορροπίας), καρδιοαναπνευστικά (δύσπνοια, ρινική συμφόρηση, πόνοι και πίεση στο στήθος, βήχας, καρδιακή αρρυθμία), δερματικά (υπερβολικός ιδρώτας, φαγούρες, απώλεια τριχών) και γαστρεντερικά (πόνοι στην κοιλιά, δυσκοιλιότητα, διάρροια, εμετοί, ναυτία).

Σωματικές και ψυχικές επιπτώσεις λόγω της long Covid-19

Μάλιστα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς, η ερευνήτρια Σόνια Βίλαπολ του Μεθοδιστικού Ερευνητικού Ινστιτούτου του Χιούστον στο Τέξας υποστηρίζει ότι «τα παιδιά και οι έφηβοι μπορούν επίσης να έχουν σωματικές και ψυχικές επιπτώσεις από την μακρά Covid-19».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

καθηγητής
Άλιμος: Κατηγορία για νέο καθηγητή στο σχολείο που δάσκαλος ασελγούσε σε μαθήτριες – «Ωραία δεν είναι μωρό μου;»
Η κόρη της παρενοχλήθηκε στην πρώτη Γυμνασίου, με τον εκπαιδευτικό να την αγγίζει σε διάφορα σημεία στο σώμα και να την αποκαλεί «μωρό του»
Άλιμος: Κατηγορία για νέο καθηγητή στο σχολείο που δάσκαλος ασελγούσε σε μαθήτριες – «Ωραία δεν είναι μωρό μου;»
golearn ASEP italika ispanika
Ποια πιστοποίηση Ιταλικών να επιλέξω; Σε λίγους μήνες θα έχετε B2,C2 εύκολα
Πώς θα μάθω Ιταλικά και θα πάρω εύκολα και άμεσα την Πιστοποίηση! Ποιες είναι οι Πιστοποιήσεις Ιταλικών στην Ελλάδα και ποια ειναι η πιο εύκολη
Ποια πιστοποίηση Ιταλικών να επιλέξω; Σε λίγους μήνες θα έχετε B2,C2 εύκολα