Ζουμερές ντομάτες, τρυφερά κολοκυθάκια, γλυκές μελιτζάνες και πιπεριές είναι υλικά του καλοκαιρινού ρεπερτορίου της φύσης που μαζί με το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι μετατρέπονται σε νόστιμα φαγάκια απ’ τους λαούς της Μεσογείου, Ανατολικής και Δυτικής.
Με μικρές ή μεγαλύτερες παραλλαγές και διαφορετικά ονόματα ένα είδος "τουρλού" καλοκαιρινών λαχανικών συναντάμε σχεδόν σε όλες τις μεσογειακές χώρες απ’ την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία ως την Τυνησία, το Μαρόκο ή την Αλγερία! Και μπορεί η ιδιοσυγκρασία του κάθε πιάτου να επηρεάζεται από την προσθαφαίρεση κάποιων υλικών ή τις αλλιώτικες τεχνικές, η ιδέα όμως είναι κοινή: μια ποικιλία λαχανικών μεγαλωμένη στον καυτό ήλιο που μαγειρεύεται με ελαιόλαδο και αποκτά επιπλέον ταπεραμέντο με την προσθήκη φρέσκων μυρωδικών, όπως ο μαϊντανός, ο βασιλικός, ο δυόσμος, ή μπαχαρικών (σε εδέσματα της αφρικάνικης και ασιατικής μεσογειακής ακτογραμμής).
Μπριάμ
Ποιος θα μπορούσε να αρνηθεί ότι στην Ελλάδα ένα από τα πιο τυπικά καλοκαιρινά φαγητά είναι το μπριάμ; Αυτό μείγμα χονδροκομμένων λαχανικών που φουρνίζονται με ντομάτα, σκορδάκι και ελαιόλαδο μεγάλωσε γενιές και γενιές. Εναλλάξ με τα γεμιστά μας περίμενε τα καλοκαίρια κατά την επιστροφή από τη θάλασσα -και ακόμη μας περιμένει.
Ρατατούιγ
Έγινε πασίγνωστο χάρις την ομώνυμη παιδική ταινία. Πρόκειται για πιάτο με μαγειρευτά λαχανικά με καταγωγή από την Προβηγκία. Ντομάτα, σκόρδο, κρεμμύδι, κολοκυθάκια, μελιτζάνες και πιπεριές συνδυασμένα με φρέσκα μυρωδικά μαγειρεύονταν στην κατσαρόλα με ελαιόλαδο, σε μια εκδοχή που θύμιζε το δικό μας, αλλά και το τουρκικό "τουρλού". Ωστόσο πλέον συναντά κανείς ρατατούιγ με εξαιρετικά εκλεπτυσμένη όψη, από φέτες, πολύχρωμων λαχανικών που ταχτοποιούνται με επιτηδευμένο τρόπο στο ταψί πάνω σε σάλτσα ντομάτας και φουρνίζονται αντί να μαγειρευτούν.
Καπονάτα και πεπερονάτα
Δυο υπέροχα καλοκαιρινά λαδερά των Σικελών. Η πεπερονάτα αξιοποιεί την οπτική και γευστική χάρη των πολύχρωμων πιπεριών που μαζί με ελαιόλαδο και ξίδι βαλσάμικο μετατρέπονται σε μεζέ ολκής. Η καπονάτα πάλι φτιάχνεται με ψιλοκομμένη τηγανητή μελιτζάνα, ελιές, κάποιες φορές λίγη κάππαρη που βυθίζονται σε μια πλούσια γλυκόξινη σάλτσα ντομάτας. Παραλλαγές της καπονάτα περιέχουν ακόμη κουκουνάρι, ενώ στο Παλέρμο τη φτιάχνουν και με χταπόδι. Παρόμοιο πιάτο συναντάει κανείς στη Νάπολη, αλλά και στην κουζίνα της Τυνησίας. Άλλωστε δεν θεωρείται καθόλου απίθανο η συνταγή να ταξίδεψε με τους Άραβες από τις βορειοαφρικανικές ακτογραμμές στη σικελική γη.
Πίστο και εσκαλιβάδα
Εσκαλιβάδα λέγεται ένα παραδοσιακό πιάτο της Καταλονίας με ψητά λαχανικά που συνήθως είναι καπνισμένα και αποκτούν έτσι ιδιαίτερης έντασης γεύση. Τα λαχανικά που κλασικά καπνίζονται είναι οι μελιτζάνες και οι πιπεριές, απ’ τις οποίες αφαιρούνται οι φλούδες και σερβίρονται με ελαιόλαδο, ντομάτα, ψιλοκομμένο σκόρδο. Το πίστο είναι φαγητό που θυμίζει το τουρλού μόνο που τα λαχανικά είναι κομμένα σε ομοιόμορφα κυβάκια. Συχνά σερβίρεται με τηγανητό αυγό.
Λαδερά με κους κους ή πλιγούρι και το μαροκινό ζαλούκ (zaalouk)
Η Βόρεια Αφρική συνηθίζει να μαγειρεύει τα καλοκαιρινά λαχανικά σε ένα τουρλού που συνδυάζει με κους κους. Μια ιδιαίτερη πρόταση από το Μαρόκο μαγειρεύει τις μελιτζάνες, τις ντομάτες, το ελαιόλαδο και το σκορδάκι προκειμένου να τις μετατρέψει στο τέλος σε λαχταριστό καλοκαιρινό ντιπ.
Πηγή: Χριστίνα Τσαμουρά, icookgreek.com
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη