Εσείς ποιο ρυζόγαλο προτιμάτε;
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να απολαύσει κανείς την αγαπημένη παραδοσιακή συνταγή του ρυζόγαλου που μάθαμε από τις γιαγιάδες μας. Εσείς όμως, ποια προτιμάτε;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να απολαύσει κανείς την αγαπημένη παραδοσιακή συνταγή του ρυζόγαλου που μάθαμε από τις γιαγιάδες μας. Άλλα με κορν φάουερ, άλλα με κρέμα γάλακτος και κάποια ακόμα και... στο φούρνο. Εσείς όμως, ποια από τις τέσσερις συνταγές προτιμάτε;

Ρυζόγαλο σαν της γιαγιάς

Σύμφωνα με το ICookGreek, αν είστε με την κλασική παραδοσιακή συνταγή που μας μεγάλωσε, μάλλον αγαπάτε το ρυζόγαγο με ολόφρεσκο γάλα και λίγο κορν φλάουρ ή νισεστέ για να δέσει για τα καλά. Όσο για το άρωμα, η αγαπημένη των παιδικών μας χρόνων βανίλια, η εξίσου λατρεμένη μαστίχα Χίου, αλλά και ο συνδυασμός τους αποτελούν τα συνηθήστερα μπαχαρικά στα …ενδότερα της παραδοσιακής κρέμας, ενώ η επιφάνειά της συνήθως πασπαλίζεται με άφθονη κανέλα. 

Υπάρχει όμως η εκδοχή του ρυζόγαλου που δεν εμπεριέχει κορν φλάουρ ή νισεστέ και το ρύζι γλασέ πήζει σταδιακά απορροφώντας το γάλα καθώς εξατμίζονται τα υγρά. Μία τέτοια δίνει ο Στέλιος Παρλιάρος στην ιστοσελίδα του. Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης αρωματίζει μάλιστα την κρέμα με εσπεριδοειδή χρησιμοποιώντας τις φλούδες ενός πορτοκαλιού και ενός λεμονιού.

Εσείς ποιο ρυζόγαλο προτιμάτε;

Ρυζόγαλο χωρίς κορν φλάουρ του Στέλιου Παρλιάρου

Υλικά συνταγής: 100 γρ. ρύζι γλασέ ή αρμπόριο (αυτό που χρησιμοποιούν στο ριζότο), 1.200 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες, 100 γρ. ζάχαρη, 1 πορτοκάλι ή λεμόνι (παίρνουμε τις φλούδες) ή 1 κλωναράκι βανίλιας, σχισμένο κατά μήκος στη μέση, κανέλα για το πασπάλισμα

Εκτέλεση συνταγής: Ρίχνουμε όλα τα υλικά (εκτός από την κανέλα) σε μια κατσαρόλα, την οποία τοποθετούμε στη φωτιά. Όταν το γάλα πάρει βράση, χαμηλώνουμε αρκετά τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και αφήνουμε το ρυζόγαλο να σιγοβράσει για περίπου 25-30 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα με μια κουτάλα. Η φωτιά πρέπει να είναι πολύ χαμηλή, ώστε το ρυζόγαλο να αχνίζει αλλά να μην κοχλάζει. Είναι έτοιμο όταν το ρύζι έχει μαλακώσει και το μείγμα έχει χυλώσει. Αποσύρουμε, αφαιρούμε τις φλούδες και γεμίζουμε ατομικά μπολ. Τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τα βάζουμε στο ψυγείο, αν δεν τα σερβίρουμε αμέσως. Πριν σερβίρουμε, πασπαλίζουμε με κανέλα.

Το φουρνιστό ρυζόγαλο (συνταγή του Συλλόγου Γυναικών Κίου «Κιανά Έργα» Αργολίδας)

Αυτό το αλλιώτικο ρυζόγαλο από την Αργολίδα που έχει δημοσιευτεί στη σελίδα της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου εκτός από το ότι φουρνίζεται στο τέλος, περιέχει στην κρέμα του και αυγά. Η συνταγή μοιάζει αρκετά με τον τρόπο που φτιάχνουν το ρυζόγαλο στην Τουρκία. Δείτε τη.

Υλικά Συνταγής: 200 γρ. ρύζι, 1½ φλιτζάνι τσαγιού νερό, 1 λίτρο κρύο γάλα, 2 κουταλιές της σούπας νισεστέ ή κορν φλάουρ, 100 γρ. ζάχαρη, λίγη μαστίχα, 2 κρόκους αυγών

Εκτέλεση Συνταγής: Βράζουμε το νερό και ρίχνουμε μέσα το ρύζι. Αφού τραβήξει καλά το νερό του, το ανακατεύουμε με το γάλα και προσθέτουμε το νισεστέ διαλυμένο σε κρύο νερό και τη μαστίχα. Προσθέτουμε και τη ζάχαρη και τα αφήνουμε να βράσουν για 2΄-3΄ ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. Χτυπάμε τους κρόκους των αυγών με 2-3 κουταλιές κρύο γάλα. Στο χλιαρό μείγμα προσθέτοντας σιγά σιγά λίγο ρυζόγαλο και στη συνέχεια το ενσωματώνουμε στο υπόλοιπο μείγμα. Αδειάζουμε το ρυζόγαλο σε ένα πυράντοχο σκεύος, τοποθετημένο σε ταψί με κρύο νερό. Το βάζουμε στο πυρωμένο γκριλ μέχρι να σχηματιστεί μια πολύ σκούρα κρούστα από πάνω (προσοχή να μην καεί). Σερβίρουμε το ρυζόγαλο κρύο.

Τα ρυζόγαλα της νέα εποχής

Περιττό να πούμε ότι πλέον το ρυζόγαλο φτιάχνεται και με κρέμα γάλακτος μισή μισή με το γάλα ή με …καθόλου γάλα. Καθώς η vegan διατροφή διεισδύει στην αγορά και η βιομηχανία τροφίμων προσφέρει εναλλακτικά του γάλακτος ροφήματα, όπως αυτό από αμύγδαλα, από καρύδα ή από σόγια, γίνονται όλο και πιο συχνές οι συνταγές για χορτοφαγικά ρυζόγαλα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Είσαι άνεργος στο κέντρο της Αθήνας; ΠΑΡΕ ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ 

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ypourgeio-paidias.jpg
Διεξαγωγή συνεντεύξεων εκπαιδευτικών για το Ευρωπαϊκό Σχολείο Λουξεμβούργο ΙΙ
Διεξαγωγή συνεντεύξεων εκπαιδευτικών υποψήφιων στη διαδικασία προεπιλογής για την κάλυψη με απόσπαση θέσης Αναπληρωτή Διευθυντή Πρωτοβάθμιου Κύκλου...
Διεξαγωγή συνεντεύξεων εκπαιδευτικών για το Ευρωπαϊκό Σχολείο Λουξεμβούργο ΙΙ