Πότε πρέπει να τρώμε τη σαλάτα, πριν ή μετά το φαγητό;
Ποια πιστεύετε είναι η κατάλληλη στιγμή να καταναλώσετε τη σαλάτα σας

Η σαλάτα αποτελεί μία βασική και πολύ υγιεινή διατροφική επιλογή, αλλά πότε είναι καλύτερο να την καταναλώνουμε, πριν ή μετά το γεύμα;

Σαλάτα πριν το γεύμα

Σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης από το Ινστιτούτο Ανθρώπινης Διατροφής του Πανεπιστημίου Κολούμπια στην οποία συμμετείχαν άτομα με προδιαβήτη, το να ξεκινά κανείς το γεύμα του με σαλάτα και να το ολοκληρώνει με υδατάνθρακες φάνηκε να μειώνει τις αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα κατά 46%.

Τα πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας και καρδιαγγειακής νόσου, εξήγησαν οι επιστήμονες.

Σε άλλη μελέτη που διεξήχθη, από το Πανεπιστήμιο Κορνέλ και το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, στην οποία συμμετείχαν 16 άτομα με διαβήτη, αποκαλύφθηκε ότι η κατανάλωση λαχανικών, ύστερα πρωτεϊνών και τέλος υδατανθράκων με δέκα λεπτά κενό ενδιάμεσα, θα μπορούσε να αποφέρει παρόμοια αποτελέσματα με τα φάρμακα για τον διαβήτη, απελευθερώνοντας την ορμόνη GLP-1, η οποία βελτιώνει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Περσινή ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American Nutrition Association, ύστερα από ανάλυση 11 προηγούμενων σχετικών μελετών, έδειξε ότι η κατανάλωση υδατανθράκων στο τέλος ενός γεύματος οδηγεί σε χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης και υψηλότερα επίπεδα της ορμόνης GLP-1, οφέλη που παρατηρήθηκαν και σε άτομα που δεν έπασχαν από διαβήτη.

«Με απλά λόγια, καταναλώστε τα λαχανικά σας πριν από το κρέας και αφήστε τελευταίο το ψωμί. Η ορμόνη GLP-1 που απελευθερώνεται, επιβραδύνει την πέψη και δίνει εντολή στον εγκέφαλο ότι δεν πεινάτε άλλο. Έτσι, μπορεί να καταλήξετε να τρώτε λιγότερο. Επιπλέον, το στομάχι με αυτή τη σειρά κατανάλωσης των τροφών γεμίζει με χαμηλά θερμιδικά τρόφιμα, όπως λαχανικά και πρωτεΐνες και απομένει λιγότερος χώρος για υδατάνθρακες.

Όλα αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην προσπάθεια να χάσετε κιλά», δήλωσαν οι επιστήμονες σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients.

Σαλάτα μετά το γεύμα

Εάν αφήσετε τη σαλάτα για το τέλος, είναι πιθανό να μην την καταναλώσετε όλη καθώς θα έχετε χορτάσει με το κυρίως πιάτο. Κατά συνέπεια, θα χάσετε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά τα οποία θα παίρνατε μέσω της σαλάτας, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος να καταναλώσετε μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού από αυτή που χρειάζεστε.

Πηγή: healthstories.gr 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

thrania-sxoleio-intime-4-768x480.jpg
Ένα ωραίο 3ήμερο για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς την εβδομάδα που έρχεται, αλλά όχι για όλους
Σε ποιες περιοχές τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν την Δευτέρα που έρχεται
Ένα ωραίο 3ήμερο για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς την εβδομάδα που έρχεται, αλλά όχι για όλους
Παιδιά στη Γάζα
Σοκάρει μελέτη για την υγεία των παιδιών: Ο πόλεμος αλλάζει γονίδια του DΝΑ και επιβραδύνει την ανάπτυξή τους
Τα παιδιά που έχουν εκτεθεί σε πολεμικά γεγονότα εμφάνιζουν αλλαγές DNA σε πολλές τοποθεσίες και περιοχές στο γονιδίωμα
Σοκάρει μελέτη για την υγεία των παιδιών: Ο πόλεμος αλλάζει γονίδια του DΝΑ και επιβραδύνει την ανάπτυξή τους
μηλοξιδο
Μήλο: Ποιο θεωρείται το πιο υγιεινό – Ιδιότητες, βιταμίνες, θερμίδες
Το μήλο έχει λίγες θερμίδες και είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, κάτι που τα καθιστά ένα υγιεινό σνακ ή συστατικό σε κάθε δίαιτα
Μήλο: Ποιο θεωρείται το πιο υγιεινό – Ιδιότητες, βιταμίνες, θερμίδες