Λαμία: Σταφυλόκοκκος η αιτία των τροφικών δηλητηριάσεων των 63 μαθητών στη Λαμία
Τα βακτήρια αυτά έχουν βρεθεί στα χέρια, τις μύτες, τους λαιμούς και στις ανοιχτές πληγές των εργαζομένων

Τα δείγματα τροφίμων που κατανάλωσαν οι μαθητές δημοτικών σχολείων στη Λαμία και αναλύθηκαν σε κρατικά εργαστήρια, βρέθηκαν θετικά στα βακτήρια Staphylococcus aureus.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Cibum, οι τροφιμογενείς εστίες ασθένειας που προκαλούνται από τον S. aureus εμφανίζονται συνήθως λόγω ανθυγιεινών πρακτικών χειρισμού τροφίμων. Τα βακτήρια αυτά έχουν βρεθεί στα χέρια, τις μύτες, τους λαιμούς και στις ανοιχτές πληγές των εργαζομένων στον τομέα των τροφίμων που χειρίζονται άμεσα μη συσκευασμένα ή συσκευασμένα τρόφιμα. Υπενθυμίζεται η επιδημία σταφυλόκοκκου σε οίκο ευγηρίας στην Ιταλία πριν από περίπου ένα χρόνο όπου 11 άτομα παρουσίασαν γαστρεντερικά συμπτώματα, ναυτία και πονοκέφαλο περίπου τρεις ώρες μετά την κατανάλωση φαγητού. Με βάση τα ευρήματα της μελέτης το ξέσπασμα έχει προκληθεί από ένα εργαζόμενο που μόλυνε με S. aureus τη σαλάτα κοτόπουλου λόγω μη τήρησης καλών πρακτικών υγιεινής.

Σήμερα η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έδωσε εντολή για πλήρη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς που κατέστρεψε ολοσχερώς τις εγκαταστάσεις του κέτερινγκ «Γιαννίτσης» στη ΒΙΠΕ Λαμίας, που ευθύνεται για τις τροφικές δηλητηριάσεις των 63 μαθητών.

Tα παιδιά μετά από το σχολικό γεύμα (λιγκουίνι με κιμά) παρουσίασαν έντονα συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης, 2 παιδιά και ένα ενήλικας πήγαν στο νοσοκομείο Λαμίας. Ενδεικτικά μόνο στο 7ο Δημοτικό τα καταγεγραμμένα κρούσματα είναι τουλάχιστον 15, με διαρκείς εμετούς και διάρροιες, ενώ μεγάλος είναι και ο αριθμός των παιδιών με ανάλογα συμπτώματα από το Δημοτικό Σχολείο Μοσχοχωρίου (από αυτό το σχολείο είναι και τα δύο παιδιά που αναζήτησαν βοήθεια στο Νοσοκομείο) και το 14ο Δημοτικό. Περιστατικά αναφέρθηκαν και στο Δημοτικό Κομποτάδων – Μεξιατών.

Ο S. aureus είναι ένα σφαιρικό βακτήριο, στοιβαγμένο σαν «ένα μάτσο σταφύλια». Συχνά βρίσκεται σε τρόφιμα που έχουν μεγάλη επαφή με τα χέρια, όπως τα αρτοσκευάσματα, σάντουιτς, σαλάτες και κρέατα κομμένα σε φέτες, καθώς και σε τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες και λιπαρά όπως και σε τρόφιμα πλούσια σε νερό ή άμυλο. Είναι ένα βακτήριο ανθεκτικό στη θερμότητα και δεν μπορεί να καταστραφεί με κανονικές μεθόδους μαγειρέματος. Το βακτήριο πολλαπλασιάζεται γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου, παράγοντας άμεσα τοξίνες που προκαλούν συμπτώματα κοιλιακού πόνου, ναυτίας, εμετού ή/ και διάρροιας μέσα σε 30 λεπτά έως λίγες ώρες μετά την κατάποση. Αυτό άλλωστε υποστήριξαν και οι γονείς των μαθητών: Τα συμπτώματα άρχισαν μισή ώρα μετά την κατανάλωση του φαγητού.

Η τοξίνη του είναι ιδιαίτερα θερμοανθεκτική και μπορεί να επιβιώσει για μία έως δύο ώρες στους 100°C. Επίσης, ο Σταφυλόκοκκος μπορεί να διατηρήσει την τοξικότητά του για περισσότερο από δύο μήνες σε κανονικές θερμοκρασίες και δεν αλλάζει τη μυρωδιά ή τη γεύση των τροφίμων.

Όταν οι άνθρωποι καταναλώνουν τρόφιμα μολυσμένα με S. Aureus, οι τοξίνες διεισδύουν γρήγορα στον ιστό του στομάχου και των εντέρων και εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος. Η σοβαρότητα της ασθένειας εξαρτάται από την ποσότητα των τροφίμων που καταναλώνονται, την ποσότητα των τοξινών που υπάρχουν στο φαγητό, την ευαισθησία του ατόμου στις τοξίνες και την υγεία του ατόμου εκείνη την περίοδο. Τα συμπτώματα συνήθως διαρκούν για μικρό χρονικό διάστημα — έως και οκτώ ώρες — αλλά μπορεί να χρειαστούν μερικές ημέρες για να ανακάμψουν πλήρως από την ασθένεια που προκαλείται από τις τοξίνες.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

doukas
ΠΑΣΟΚ: Ο Χάρης Δούκας ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του στις εκλογές – «Θα παραμείνω δήμαρχος Αθηναίων»
Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του ο Χάρης Δούκας – Οι δηλώσεις του από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής
ΠΑΣΟΚ: Ο Χάρης Δούκας ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του στις εκλογές – «Θα παραμείνω δήμαρχος Αθηναίων»
astinomia-peripoliko
Πάτρα: Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για την κακοποίηση 15χρονου
Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τον ξυλοδαρμό 15χρονου από τον πατέρα του όταν του είπε ότι είναι ομοφυλόφιλος
Πάτρα: Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για την κακοποίηση 15χρονου
pirosvestiki
Φωτιά τώρα στην Άνδρο
Συναγερμός έχει σημάνει στην πυροσβεστική για φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής στην Άνδρο
Φωτιά τώρα στην Άνδρο