Οι φυσιολογικές διαστάσεις του αθλητισμού
«Η κατάκτηση του Ευρωπαϊκού κυπέλλου από την ελληνική ομάδα γέμισε με ιαχές θριάμβου όλες τις γωνιές της χώρας και έκανε τους Έλληνες να αισθάνονται υπερήφανοι για την πατρίδα τους»

Η κατάκτηση του Ευρωπαϊκού κυπέλλου από την ελληνική ομάδα γέμισε με ιαχές θριάμβου όλες τις γωνιές της χώρας και έκανε τους Έλληνες να αισθάνονται υπερήφανοι για την πατρίδα τους. Το ευρωπαϊκό τρόπαιο αποτελεί τον αδιάψευστο μάρτυρα που καταδεικνύει πως με σκληρή δουλειά, επιμονή και ομαδικότητα, μπορούν να επιτευχθούν μεγάλοι στόχοι, ενισχύοντας την ελπίδα και την εμπιστοσύνη στους αθλητές μας για μελλοντικές επιτυχίες. 

Το επίτευγμα αυτό ενώνει τους Έλληνες, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου ή κοινωνικής τάξης, κάτω από την κοινή αγάπη για την ομάδα και το αθλητικό ιδεώδες. Ο αθλητισμός αποτελεί έναν ισχυρό θεσμό για την προώθηση της ειρήνης και της ένωσης των ανθρώπων, βοηθώντας στην οικοδόμηση σχέσεων μεταξύ διαφορετικών κοινοτήτων και στην ενίσχυση των αξιών της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και της κατανόησης. Αυτό το πλεονέκτημα θα πρέπει να το αξιοποιήσουμε και να απομακρυνθούμε από φαινόμενα που αμαυρώνουν την αξία και την ποιότητα του αθλητικού ιδεώδους, όπως τα φαινόμενα εμπορευματοποίησης ή χουλιγκανισμού.

Για να συλλάβουμε τη σημασία του αθλητισμού θα πρέπει να προσδιορίσουμε σωστά το περιεχόμενό του. Θα λέγαμε, λοιπόν, ότι ο αθλητισμός δεν σημαίνει απαραίτητα ανταγωνισμό ή πρωταθλητισμό αλλά περιλαμβάνει κάθε σωματική άσκηση που αποσκοπεί στη βελτίωση της υγείας και στην ψυχαγωγία. Ο αθλητισμός συνδέεται με την ποιότητα ζωής και για αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται μόνο ως θέαμα αλλά και ως πράξη, δεν μπορεί να είναι απλή παρακολούθηση αλλά ενεργητική συμμετοχή.  Είναι λοιπόν προφανές ότι στις μέρες μας έχει τεράστια σημασία για τον άνθρωπο. Η έντονη ανάγκη βελτίωσης της ποιότητας ζωής και επανασύνδεση του ανθρώπου με τη φύση, η καλλιέργεια των ψυχοσωματικών δεξιοτήτων που υφίστανται μια διαρκή πτώχευση μέσα από τις απάνθρωπες συνθήκες ζωής, πείθουν ότι ο αθλητισμός απαλλαγμένος από κερδοσκοπικούς υπολογισμούς πρέπει να γίνει επιδίωξη του καθενός.

Η συμμετοχή, εξάλλου, σε αθλητικές δραστηριότητες συμβάλλει στην ηθική και ψυχική καλλιέργεια του νέου. Σε κάθε αθλητικό αγώνα ο νέος θέτει στόχους και αγωνίζεται για να τους κατακτήσει με συνέπεια να αποκτά επιμονή, υπομονή και αυτοπειθαρχία, αξίες που συμβάλλουν στην ψυχική ανθεκτικότητα και  αυτοβελτίωσή του. Παράλληλα, ο υγιής τρόπος άθλησης και τα ομαδικά αθλήματα ενισχύουν την άμιλλα, σε μαθαίνουν να θυσιάζεις τις ατομικές χαρές στις προτιμήσεις της ομάδας, επομένως συμβάλλουν στην υπέρβαση του ατομικισμού, βοηθούν στη διαχείριση θυμού, στον έλεγχο συναισθημάτων και  αποτελούν γνήσια μορφή ψυχαγωγίας, καθώς βοηθούν στην εκτόνωση και την αποβολή του νοσηρού άγχους από τις καταπιεστικές συνθήκες ζωής και τους ταχύτατους ρυθμούς της καθημερινότητας. 

Δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε την αξία του αθλητισμού στην κοινωνικοποίηση. Κάθε αθλητικό δρώμενο φέρνει τους ανθρώπους κοντά, δημιουργεί συνεκτικούς δεσμούς στα μέλη μιας αθλητικής ομάδας και αποτελεί το πλαίσιο για ανάπτυξη σχέσεων και την καλλιέργεια κοινωνικών αξιών, όπως αυτή της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού. Μάλιστα οι διακρατικές αθλητικές συναντήσεις και η συμμετοχή σε ομαδικά αθλήματα που διεξάγονται μεταξύ ατόμων διαφορετικής προέλευσης, διαμορφώνουν πνεύμα ανεκτικότητας, συμβάλλουν στην άρση στερεοτυπικών αντιλήψεων και γίνονται αφορμή για τη διασφάλιση της Ειρήνης. 

Όλοι μας είναι απαραίτητο να δώσουμε έμφαση στις αθλητικές δραστηριότητες και στην αθλητική αγωγή, η οποία θα πρέπει να συνιστά προτεραιότητά μας. Μικροί και μεγάλοι να αντιλαμβάνονται τον θεσμό σαν ένα ακόμα τρόπο ενεργητικής ψυχαγωγίας και αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου. Είναι στο χέρι μας να τον γκρεμίσουμε από τα βάθρα που έβαλαν οι αδίστακτοι κερδοσκόποι και να του δώσουμε τις φυσιολογικές διαστάσεις δίπλα στον άνθρωπο και στη ζωή.

* Μαρία Δ. Πετροπούλου Φιλόλογος – Συγγραφέας στις εκδ. ΖΗΤΗ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Κακοκαιρία
Με τρία... πρόσωπα ο καιρός την ερχόμενη εβδομάδα: «Από τη θερμή εισβολή στα μπουρίνια»
«Από τη θερμή εισβολή στα μπουρίνια» – Η πρόγνωση του Γιώργου Τσατραφύλλια για την επόμενη εβδομάδα
Με τρία... πρόσωπα ο καιρός την ερχόμενη εβδομάδα: «Από τη θερμή εισβολή στα μπουρίνια»
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Σχολεία: Σύσταση των νέων οργανικών θέσεων στο πλαίσιο της κατανομής των επικείμενων νέων μόνιμων διορισμών
Κατατίθεται η διάταξη για νέες οργανικές θέσεις στη Βουλή τη Δευτέρα 01.07.2024 σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας;
Σχολεία: Σύσταση των νέων οργανικών θέσεων στο πλαίσιο της κατανομής των επικείμενων νέων μόνιμων διορισμών