kardia
Το πρώιμο σύμπτωμα της καρδιακής προσβολής που οι περισσότεροι αγνοούν, σύμφωνα με καρδιολόγους

Δεν είναι μόνο πόνος στο στήθος. Όταν σκεφτόμαστε κάποιον που παθαίνει έμφραγμα, πιθανότατα τον φανταζόμαστε να πέφτει στο πάτωμα σφίγγοντας το στήθος του. Εξαιτίας αυτού, πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι υπάρχουν αρκετά άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με τις καρδιακές προσβολές.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), οι καρδιοπάθειες αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου μεταξύ ανδρών και γυναικών στις ΗΠΑ. Επομένως, το να μην γνωρίζουμε όλα τα σημάδια είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο.

Καρδιολόγοι αποκαλύπτουν ποιο είναι το πρώιμο σύμπτωμα της καρδιακής προσβολής που συχνά παραβλέπεται και άλλα συμπτώματα που πρέπει να προσέξουμε.

Το πρώιμο σύμπτωμα της καρδιακής προσβολής που συνήθως παραβλέπεται

Σύμφωνα με την Dr. Estelle Jean, MD, καρδιολόγο στο MedStar Montgomery Medical Center στο Μόντγκομερυ της κομητείας Μέριλαντ, το σύμπτωμα της καρδιακής προσβολής που συχνά παραβλέπεται είναι η δύσπνοια. Επειδή η δύσπνοια μπορεί να αποδοθεί σε πολλά πράγματα, εάν εμφανίζεται χωρίς πόνο στο στήθος, οι άνθρωποι δεν τείνουν να πιστεύουν ότι πρόκειται για καρδιακή προσβολή. «Η δύσπνοια είναι ένα πρώιμο σύμπτωμα καρδιακής προσβολής που συχνά παραβλέπεται και μπορεί να εμφανιστεί με ή χωρίς πόνο στο στήθος», εξηγεί.

Ο Dr. Max Brock, MD, καρδιολόγος στο Cook, συμφωνεί. «Η δυσκολία στην αναπνοή ή “δύσπνοια” στην ιατρική ορολογία, μπορεί να προκληθεί από πολλά πράγματα, αλλά μερικές φορές είναι το μοναδικό σημάδι καρδιακής προσβολής για ορισμένους ασθενείς», λέει.

Άλλα συμπτώματα της καρδιακής προσβολής που συνήθως αγνοούνται

Ο Dr. Brock τονίζει ότι πρέπει επίσης να προσέχετε για βάρος στο στήθος, ακόμα και αν δεν συνοδεύεται από πόνο. «Όπως γνωρίζουν πολλοί άνθρωποι, η δυσφορία στο στήθος είναι το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα της καρδιακής προσβολής, αλλά ο κόσμος τείνει να πιστεύει ότι αυτό πρέπει να σημαίνει συγκεκριμένα πόνο ακριβώς εκεί που βρίσκεται η καρδιά σας, στην αριστερή πλευρά του στήθους», λέει ο ειδικός. «Βάρος στο στήθος, μια αίσθηση σφιξίματος στο στήθος και πόνος στο άνω μέρος της κοιλιάς είναι επίσης μερικοί από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους οι ασθενείς περιγράφουν την καρδιακή προσβολή. Μην περιμένετε για πόνο στο στήθος στην αριστερή πλευρά».

Η Dr. Jean προσθέτει ότι άλλα συμπτώματα της καρδιακής προσβολής περιλαμβάνουν πόνο:

  • στον ώμο,
  • το χέρι,
  • τον λαιμό,
  • το σαγόνι,
  • την πλάτη και
  • το στομάχι.

«Οι άνθρωποι μπορεί επίσης να εμφανίσουν ναυτία ή εμετό, καούρα, ζαλάδα, εφίδρωση, ταχυπαλμία και κόπωση κατά τη διάρκεια της καρδιακής προσβολής».

Πώς να αποτρέψετε μια καρδιακή προσβολή

Αν και είναι σημαντικό να ληφθούν όσο το δυνατόν περισσότερα προληπτικά μέτρα, η Dr. Jean λέει ότι η κατανόηση των συμπτωμάτων μιας καρδιακής προσβολής είναι ζωτικής σημασίας. «Γνωρίστε τα σημάδια μιας καρδιακής προσβολής και μην αγνοήσετε τα συμπτώματά σας. Οι πιθανότητες επιβίωσης από καρδιακή προσβολή εξαρτώνται από την άμεση και έγκαιρη περίθαλψη», εξηγεί, προσθέτοντας ότι το 80% των καρδιακών προσβολών μπορούν να προληφθούν με τη λήψη μέτρων για έναν υγιεινό τρόπο ζωής. «Αυτό περιλαμβάνει τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, την σωματική δραστηριότητα, την υγιεινή διατροφή, το μη κάπνισμα, τον περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ, τον ύπνο επτά έως εννέα ώρες τη νύχτα και τη διαχείριση του άγχους σας», λέει.

Και μην ξεχάσετε να προγραμματίσετε εξετάσεις αίματος και μια επίσκεψη στον γιατρό σας για να αξιολογήσετε τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο.

Ο Dr. Brock τονίζει τη σημασία της κίνησης. «Το να παραμείνετε δραστήριοι είναι σημαντικό τόσο για την καρδιά σας, όσο και για πολλά άλλα όργανα του σώματος», εξηγεί. Αν και οι καρδιακές παθήσεις είναι τρομακτικές, υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να την αποτρέψετε και να την προλάβετε αρκετά νωρίς ώστε να μην θέσετε τη ζωή σας σε κίνδυνο.

Πηγή: enikos.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pirosvestiki
Φωτιά τώρα στην Άνδρο
Συναγερμός έχει σημάνει στην πυροσβεστική για φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής στην Άνδρο
Φωτιά τώρα στην Άνδρο
trimperis
Πρόταση του Ομότιμου Καθηγητή Φυσικής Γ.Τριμπέρη για τα πτυχία που αναγνωρίζονται ως Integrated Master
Ένα αναβαθμισμένο 5ετές Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών θα δώσει ισχυρότερα εφόδια
Πρόταση του Ομότιμου Καθηγητή Φυσικής Γ.Τριμπέρη για τα πτυχία που αναγνωρίζονται ως Integrated Master