Σαγιονάρες
Τι πρέπει να ξέρουν όσοι φορούν σαγιονάρες

Ωστόσο, παρά την ευκολία και την άνεσή τους, οι σαγιονάρες θέτουν ορισμένους σημαντικούς κινδύνους για την υγεία των ποδιών σας.

Σε αυτό το άρθρο, εστιάζουμε στο πώς οι σαγιονάρες μπορεί να βλάψουν τα πόδια σας και τις πιθανές συνέπειες της παρατεταμένης χρήσης τους.

Οι επιπτώσεις που έχουν οι σαγιονάρες στα πόδια

Ανεπαρκής υποστήριξη στην καμάρα του πέλματος

Ένα από τα κύρια προβλήματα με τις σαγιονάρες είναι η έλλειψη στήριξης της καμάρας του πέλματος. Σε αντίθεση με τα πιο συμπαγή υποδήματα, οι σαγιονάρες έχουν συνήθως μια επίπεδη σόλα που δεν παρέχει επαρκή υποστήριξη για την καμάρα του ποδιού. Αυτή η έλλειψη υποστήριξης μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις όπως η πελματιαία απονευρωσίτιδα: φλεγμονή του ιστού που διατρέχει την πατούσα. Χωρίς την κατάλληλη στήριξη, η καμάρα μπορεί να τεντωθεί, οδηγώντας σε πόνο και δυσφορία.

Ελάχιστη αντικραδασμική προστασία

Οι σαγιονάρες δεν απορροφούν αποτελεσματικά τους κραδασμούς κατά το περπάτημα. Η απουσία αντικραδασμικής προστασίας μπορεί να ασκήσει πίεση στα οστά και τις αρθρώσεις στα πόδια σας, οδηγώντας σε καταστάσεις όπως η μεταταρσαλγία, όπου η φτέρνα αναπτύσσει φλεγμονή και πόνο. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιο πόνο και δυσφορία.

Επιπτώσεις στην μηχανική κίνηση των ποδιών

Τροποποιημένο μοτίβο βαδίσματος

Το να φοράτε σαγιονάρες μπορεί να αλλάξει σημαντικά το φυσικό σας μοτίβο βαδίσματος. Δεδομένου ότι οι σαγιονάρες δεν συγκρατούν σωστά το πέλμα, τα δάχτυλα των ποδιών πρέπει να “γαντζώνονται” στη σόλα σε κάθε βήμα για να κρατήσουν τη σαγιονάρα στη θέση της. Αυτή η ασυναίσθητη λαβή, που κάνετε όταν φοράτε σαγιονάρες, μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς υπερβολικής χρήσης των μυών και των τενόντων στο πέλμα και το κάτω μέρος του ποδιού. Επιπλέον, το παραλλαγμένο βάδισμα μπορεί να ασκήσει επιπλέον πίεση στα γόνατα, τους γοφούς και το κάτω μέρος της πλάτης σας, προκαλώντας ενδεχομένως πόνο και δυσφορία σε αυτές τις περιοχές.

Αυξημένος κίνδυνος τραυματισμού

Η έλλειψη σταθερότητας από τις σαγιονάρες αυξάνει τον κίνδυνο τραυματισμών, όπως διαστρέμματα αστραγάλου και κατάγματα. Επειδή οι σαγιονάρες δεν προσφέρουν επαρκή υποστήριξη ή προστασία, τα πόδια σας είναι πιο επιρρεπή σε συστροφή ή περιστροφή με απροσδόκητους τρόπους, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς. Επιπλέον, ο ανοιχτός σχεδιασμός αφήνει τα πόδια σας εκτεθειμένα σε κοψίματα, μώλωπες και άλλους τραυματισμούς από εξωτερικούς παράγοντες.

Πόδια μετά τη χρήση σαγιονάρας

Μακροπρόθεσμες συνέπειες από τη χρήση σαγιονάρας

Παραμορφώσεις στα πόδια

Η παρατεταμένη χρήση σαγιονάρας μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη παραμορφώσεων του ποδιού. Η συνεχής λαβή που απαιτείται για να κρατήσετε τις σαγιονάρες στη θέση τους μπορεί να προκαλέσει αφύσικη κυρτότητα των δακτύλων σας, οδηγώντας σε καταστάσεις όπως η σφυροδακτυλία: κάμψη της εγγύς φαλαγγοφαλαγγικής άρθρωσης, έκταση της άνω φαλαγγοφαλαγγικής άρθρωσης και ελαφριά έκταση της μεταταρσοφαλαγγικής άρθρωσης. Αυτές οι παραμορφώσεις μπορεί να προκαλέσουν σημαντική ενόχληση και μπορεί να απαιτήσουν ιατρική παρέμβαση, για να διορθωθούν.

Επιδείνωση άλλων προβλημάτων

Για άτομα με προϋπάρχουσες παθήσεις των ποδιών, η χρήση σαγιονάρας μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματά τους. Καταστάσεις όπως το κότσι και η πλατυποδία μπορεί να γίνουν πιο επώδυνες λόγω της έλλειψης στήριξης και αντικραδασμικής προστασίας από τις σαγιονάρες. Η πρόσθετη πίεση που ασκείται στα πέλματα μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο πόνο και ενδεχομένως να επιδεινώσει την κατάσταση με την πάροδο του χρόνου.

Εναλλακτικές επιλογές υποδημάτων

Σανδάλια με ισχυρό δέσιμο και σωστή στήριξη

Αντί για σαγιονάρες, σκεφτείτε να φορέσετε σανδάλια με καλή στήριξη της καμάρας και αντικραδασμική προστασία. Τα σανδάλια με ρυθμιζόμενα λουράκια μπορούν να προσφέρουν καλύτερη σταθερότητα και άνεση, ενώ παράλληλα επιτρέπουν στα πόδια σας να αναπνέουν όταν ο καιρός είναι ζεστός. Αναζητήστε σανδάλια με που θα παρέχουν επαρκή στήριξη στις καμάρες.

Αθλητικά παπούτσια

Για όσους χρειάζονται πιο ουσιαστική υποστήριξη, τα αθλητικά παπούτσια είναι μια καλή επιλογή. Παρέχουν καλύτερη αντικραδασμική προστασία και στήριξη στα πόδια. Άλλωστε, έχουν σχεδιαστεί για να υποστηρίζουν το φυσικό σχήμα του πέλματος και να παρέχουν τη σταθερότητα που απαιτείται για διάφορες δραστηριότητες.

Ορθοπεδικά ένθετα

Εάν προτιμάτε την άνεση της σαγιονάρας, αλλά θέλετε να προστατεύσετε την υγεία των ποδιών σας, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε ορθοπεδικά ένθετα. Αυτά τα ένθετα μπορούν να προστεθούν σε σανδάλια και σαγιονάρες για πρόσθετη στήριξη και αντικραδασμική προστασία. Βελτιώνουν την εφαρμογή της σαγιονάρας στο πέλμα μειώνουν τα συναφή προβλήματα στα πόδια.

Πηγή: onmed.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

trimperis
Πρόταση του Ομότιμου Καθηγητή Φυσικής Γ.Τριμπέρη για τα πτυχία που αναγνωρίζονται ως Integrated Master
Ένα αναβαθμισμένο 5ετές Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών θα δώσει ισχυρότερα εφόδια
Πρόταση του Ομότιμου Καθηγητή Φυσικής Γ.Τριμπέρη για τα πτυχία που αναγνωρίζονται ως Integrated Master
pada
ΠΑ.Δ.Α.: Και τα 8 Τμήματα της Σχολής Μηχανικών αποκτούν τη δυνατότητα ένταξης σε Πολυτεχνική Σχολή
Kαι τα οκτώ Τμήματα της Σχολής Μηχανικών του ΠΑΔΑ αποκτούν τη δυνατότητα ένταξης σε Πολυτεχνική Σχολή, μετά και την έκδοση των σχετικών ΚΥΑ που...
ΠΑ.Δ.Α.: Και τα 8 Τμήματα της Σχολής Μηχανικών αποκτούν τη δυνατότητα ένταξης σε Πολυτεχνική Σχολή